Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Apocalipse, biografii, basme, comedii

        Călin Stănculescu

 

Printre cele mai recente premiere, Deasupra tuturor - Up, face o figură aparte nu numai datorită onoarei de a fi deschis ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes. Filmul realizat īn studiourile Pixar, īn tehnologia celor trei D, adică dimensiuni obţinute cu ochelarii pentru relief este un basm fermecător pentru copiii de toate vārstele. El propune spectatorilor povestea unui cercetaş ajuns la senectute, a cărui casă, ameninţată de solicitările progresului, devine mijloc de locomoţie pentru o incredibilă aventură īn America de Sud. Aici se află ascuns de lume un explorator neīnţeles, mare căutător de noutăţi exotice. Moşnegelul nostru ajutat de un junior de opt ani, mare vānător de insigne, va reuşi să treacă peste toate obstacolele īntr-o cursă ce aminteşte de multe alte basme cinematografice. Apelul la emoţie, melodrama subīnţeleasă, invitaţia la copilărire sunt doar cāteva dintre ingredientele simpaticului film, ce invită la nostalgia īnceputurilor, fără a neglija poezia competiţiei sau prezenţa dihotomică a necuvāntătoarelor, convocate mai mult pe post de figuraţie, sunt cāteva dintre argumentele succesului unui desen animat, mult mai cinstit cu admiratorii săi decāt sute de alte producţii interpretate de actori.

Coco avant Chanel este un film biografic dedicat creatoarei celebre de modă, ce anul trecut s-a bucurat de o zgomotoasă aniversare a celor 125 de ani trecuţi de la naştere. Tot anul trecut a fost lansată o medalie jubiliară desenată de Karl Lagerfeld. şi tot anul trecut s-au lansat cărţi, albume, DVD-uri, telefilme, operaţia de rememorare continuānd pe marile ecrane cu filmul semnat de Jean Pierre Jeunet Coco avant Chanel, avānd īn rolul titular pe Audrey Tatou, neuitata eroină a ace­luiaşi regizor īn Fabulosul destin al Ame­liei Poulain. Celebra creatoare de modă este urmărită īn versiunea Jeunet, din primii ani ai unei nefericite copilării, īn anii adolescenţei cānd īşi cāştiga traiul cāntānd īn cārciumi, pā­nă īn anotimpul primei iubiri nefericite, care īşi va pune am­prenta pe toată existenţa sa. Replicile sale pline de spirit, tentaţia permanentă a inova­ţiei, amoralitatea sedu­cătoare care a propulsat-o īn prim-planul vieţii mondene a anilor nebuni fac din Coco, īnainte de a deveni marea creatoare de modă, depozitara unui destin īncărcat de tristeţe, revelator īnsă pentru spiritua­litatea unei dictatoare īn moda atāt de apreciată de femeile deceniilor de la mijlocul se­colului trecut tocmai pentru īmprumuturile şi adaptările inspirate din „fashion”-ul masculin. Audrey Tatou rămāne aceeaşi actriţă plină de vervă şi candoare, versatilă şi fermă īn raporturile cu partene­rii, demonstrānd şi aici inspiraţia celui care a ales-o pentru rolul titular.

O apocalipsă bine temperată este filmul Numere fatale, īn regia lui Alex Proyas, cu Nicolas Cage, Chandler Canterbury, Rose Byrne şi Lara Robinson īn rolurile principale. Cu 50 de ani īn urmă, la inaugurarea unui liceu, se īngroapă o capsulă a timpului ce va fi scoasă  la iveală īn 2009. Toţi copiii sunt invitaţi să facă un desen pentru colegii lor din viitor. Doar o fetiţă mai retrasă īşi umple pagina cu cifre. O jumătate de secol mai tārziu, īnşiruirea de cifre se dovedeşte a fi o  macabră constatare a tuturor dezastrelor īntāmplate, precum şi a celor ce vor veni. Matematicianul interpretat de Nicolas Cage, īn ciuda postului său de universitar la MIT, nu va reuşi decāt parţial īn tentativa sa de a afla dedesubturile predicţiilor īnregistrate cu jumătate de secol īn urmă. Filmul se bucură de efecte speciale devastatoare, aşa cum bine stă unei distopii, dar şi de locuri comune genului SF, destul de inabil mascate īntr-o topică inovatoare. Alături de profesionalismul lui Nicolas Cage, aici nu la cel mai interesant rol, se remarcă puştiul Chandler Canterbury, īn rolul lui Caleb, inspirat, natural, emoţionant.Sejur cu surprize este pretextul unei comedii de vacanţă, aşa cum bine stă repertoriului de vară, īn regia lui Donald Petrie cu Nia Vardalos şi Richard Dreyfuss īn rolurile principale. Georgia trebuie să conducă un grup de turişti cu fasoane printre ruinele istorice ale Greciei. Love story-ul se īnfiripă pe parcurs spre deliciul unor călători frustraţi din cauza unor economii neaşteptate. Irv, īn interpretarea lui Dreyfuss, este un personaj fascinant, păcat că filmul nu se prea ocupă de destinul său. Ne aşteaptă o vară secetoasă şi pe ecrane...
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul