Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Unde se duc cititorii când se duc? Ispite şi metamorfoze

        Valeria Popescu

 

Vacanţa bucureşteană începe cu adevărat  numai când se termină Salonul de Carte, aşa a decis Asociaţia Editorilor din România că trebuie făcută agenda cititorilor. Bookfest a ajuns la a IV-a ediţie, dar parcă s-a născut de când lumea... scriitorilor. În casa lui primitoare de uncheş dedat la multimedia nepoţilor, Salonul şi-a întins mesele pentru aproape 150 de edituri.

Numai că bătălia cifrelor (Care reduci mai mult?, Care dai mai multe cărţi la preţ de una?) şi bătălia sunetelor (Care dai audiobook-ul mai tare? Care ai microfonul mai „sonor” ? ) s-au desfăşurat fără „adversar”. Între standuri, loc de dat cu rolele, chit că editurile aveau întrecere de design şi reduceri.

Dacă nu şi-au închis tarabele după prima zi, înseamnă că editorii aşteptau şi credeau în metamorfoza cititorului în cumpărător, pentru că, la târgurile de carte, paradisul borgesian (biblioteca labirintică) ademeneşte la cules de ispite.

Unul dintre cele mai interesante titluri de la ediţia a IV-a a Bookfest-ului a fost antologia de nuvele politice inedite “Domnul deputat se prăbuşeşte”, apărută la Editura Tritonic. Autorii Petru Berteanu, Mihail Gălăţanu, Horia Gârbea, Liviu Georgescu, Cătălin Mihuleac, Radu Sergiu Ruba, Doina Ruşti, Bogdan Teodorescu şi Lucia Verona au pus pe hârtie nu caricaturi, nu instantanee de paparazzo, nu pamflete cu strigăte în deşert, nici bancuri în hohote despre budoarele politicii. Nuvele lor reînvie tristeţi trăite, împlinesc dorinţe de cititor metamorfozat ciclic în alegător, textele lor nu dau palme răsunătoare, cel mult pun un deget pe obraz.

Un eveniment publicistic, chiar istoric, a fost apariţia volumului Luciei Hossu Longin „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa” lansat la Bookfest de Editura Humanitas. Realizatoarea de televiziune l-a intervievat timp de trei zile, în luna februarie, în SUA, pe cel care le dă şi astăzi  frisoane roşii, dar şi de alte  culori, atât adversarilor, cât şi camarazilor. Adevărul din „mărturisirile unui spion” numai cercetătorii viitorului îl vor putea măsura, dar reuşita jurnalistică a Luciei Hossu Longin merită toată admiraţia.

Tot la capitolul metamorfoze (Kafka ştie de ce), îl consemnăm pe Vaclav Havel, scriitorul care s-a ocupat şi de soarta Cehiei, metamorfozat în preşedinte de stat. Cartea lui Havel „Pe scurt, vă rog” a fost adusă în atenţia cititorilor de Editura Curtea Veche. Cu modestie, semn al geniului sau al geniului bunului-simţ, Havel îşi îndeamnă cititorii să nu se simtă ruşinaţi dacă vor căuta prima virgulă, dincolo de care să înceapă să citească, şi le dă voie chiar să parcurgă doar fragmente din carte.

De ce are Vaclav Havel această nonşalanţă? Poate pentru că şi-a înţeles timpul şi contemporanii, pentru că trăieşte între consultaţii medicale şi nu mai are complexe în faţa veşniciei, pentru că nu-şi pune mâna la ochi, capul în nisip şi pe toate într-un turn de fildeş.

Am trăit şi o premieră la ediţia aceasta, mi-am luat primul audiobook, Cehov în lectura lui Răzvan Vasilescu, din admiraţie pentru cei doi artişti (Humanitas Multimedia, Cehov - „Adevărul gol şi alte povestiri”).

e-book, e-cititor

Cartea trăieşte acum întâi electronic, lectura este respirată întâi online, cititorii se găsesc şi ei tot pe internet, vânzările – mai e nevoie să amintim? – se fac din două click-uri pe site.

Prestigiul cărţii tipărite, atingerea senzuală a paginii, strânsul în braţe al cărţii abia terminate şi de-atunci iubite nu vor fi înlocuite cu nimic. Dar pe acelaşi raft al vieţii noastre trebuie să acceptăm că s-au aşezat şi evenimentele lumii virtuale. Cartea nu e doar atinsă, mirosită (de preferat şi citită), ci e şi „descărcată”, „salvată”, „trimisă”.

Dar unde se duc cititorii când se duc? Unii se duc la un târg de carte, cu ultimele sute de lei, ca să cumpere volumul acela, al autorului aceluia, despre care Ea a murmurat ceva la prima întâlnire. Alţii se duc la un stand anume, despre care au auzit, într-un spot la radio, că pune în vânzare cartea despre ţara unde abia aşteaptă să ajungă. Unii merg la o editură din obişnuinţă, acolo ştiu că au găsit mereu cărţile cele mai bune. Iar alţii, în sfârşit, merg la un târg de carte pentru că acolo se vor întâlni cu scriitorul pe care îl admiră de o viaţă.

Metamorfozele de la Bookfest au avut şi părţi mai puţin costisitoare: simultan se puteau auzi prezentări de la lansări, alternativ se puteau urmări pe computere colecţii ale editurilor, concomitent se puteau vedea proiecţii multimedia pe ecranele dintre rafturi. Cititorii metamorfozaţi în cumpărători erau salariaţi cu carduri şi vorbitori la telefoane mobile, fotografi amatori cu aparate digitale şi operatori profesionişti cu camere video.Dar ştiţi unde se duc toţi cititorii când se duc? La e-mail, să le scrie prietenilor despre cărţile abia cumpărate.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul