Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Premiere de vacanţă

        Călin Stănculescu

Singura calitate a repertoriului cinematografic de vară este diversitatea genurilor de filme oferite de distribuitori. Amatorii genului SF vor fi īncāntaţi să urmărească partea a doua a filmului Transformers -Răzbunarea celor īnvinşi, peliculă turnată cu doar 200 milioane de dolari, care ne oferă povestea unui conflict interplanetar īntre Autoboţi şi Decepticoni, īn care sunt implicaţi şi pămāntenii, doi studenţi aflaţi la vārsta idilelor. Vānătoarea iscată după o sursă de energie absolut miraculoasă, ce va repune pe linia de plutire o mulţime de fierătănii care se fac şi se desfac după legile mirobolante ale efectelor speciale prezente īn acest film din abundenţă. şi dacă răbdarea sărmanilor spectatori nu este pusă la grea īncercare, cel puţin povestea propusă de regizorul Michael Bay va face deliciul fanilor SF, dar şi al producătorilor care aşteaptă venituri de 6-7 ori mai mari decāt investiţiile. Prima serie s-a turnat cu 150 milioane de dolari şi a obţinut peste 708 milioane de dolari īn īntreaga lume. Aici nu trebuie să căutaţi subtilităţi. Nu le veţi găsi...

Mult mai simpatic şi chiar de recomandat pentru toate vārstele este Epoca de gheaţă 3, apariţia dinozaurilor, regia - Carlos Saldanha  şi Mike Thurmeier, film care  evocă povestea mult oropsitei veveriţe Scrat şi a tovarăşilor ei Sid, Manny şi Diego, aflaţi īn faţa unor mari pericole datorită apariţiei absolut neaşteptate a unei familii de dinozauri. Toate aventurile au o doză decentă de umor, se desfăşoară īntr-un ritm acceptabil şi, din cānd īn cānd, sunt bine punctate de replici amuzante şi de gaguri simpatice.

Tot o comedie este şi filmul Munca-i un travaliu, eroina fiind o secretară la o editură cu un şef cam prostănac, mare amator de cāini de companie. Ameninţată cu şomajul, Thea, interpretată de Cheryl Hines, va declara că este gravidă şi astfel, prieteni, colegi de serviciu iubiţi īşi vor schimba radical comportările sexiste devenind, brusc, partizanii viitorului prunc aflat īnsă doar īn mintea eroinei. Nelipsit, happy-end-ul va marca o poveste insipidă, unde umorul trebuie căutat cu lupa. Regia-Lara Shapiro.

Realizat de un veteran al peliculelor apocaliptice - Sam Raimi – filmul Tārātă īn iad ne propune aventura nu prea fericită a unei fete, Christine Brown, interpretată de Alison Lohman,  ofiţer de credite la o bancă, care este forţată de şefii ei să refuze o bătrānă ce solicita prelungirea unui īmprumut. Bătrāna o va blestema şi noi asistăm aproape două ore la diversele īncercări de exorcizare a spiritelor malefice, operaţiune dificilă, lipsită de succes, dar īmpănată generos cu efecte speciale de toate felurile. Pierdere de vreme şi mai ales de bani.

Īmpreună este ultimul film al unui important regizor francez, decedat la īnceputul acestui an – Claude Berri.  Pe adevăratul său nume Claude Berel Langmann, cineastul francez se trage dintr-un tată blănar polonez şi mamă muncitoare de origine romānă. Printre filmele sale notabile se numără Manon des Sources şi Jean dela Florette. Filmul Īmpreună, terminat īn 2006, a avut pānă anul trecut peste 2,3 milioane de spectatori. Povestea este destul de tipic franţuzească: doi bărbaţi şi o femeie īmpărţind un imens apartament,  moştenit temporar de unul dintre tineri, descendent al unei nobile familii, bālbāit, dar aspirant la gloria scenei. Celălalt personaj are pe cap o bunică plină de reproşuri, dar care se dovedeşte a fi un suflet de aur. Fata, interpretată de Audrey Tautou, se va īndrăgosti de maestrul bucătar, care-şi īngrijeşte bunica cu devoţiune şi spulberarea triunghiului, iminentă, se va amāna poate pentru o urmare ce n-a mai apucat a fi scrisă de Claude Berri. Un film emoţionant, cu ritm şi umor, cu īnşelătoare aduceri din condeiul cinematografic, cu totul diferit de marea masă de producţii pline de efecte speciale aberante, de subiecte ce sfidează logica şi de actori de māna a treia ce circulă īntr-o mare veselie pe ecranele noastre de vară.De aceea mai trebuie să aşteptăm pānă la toamnă cānd se anunţă importantele premiere semnate de tinerii cineaşti, cum ar fi: Cristian Mungiu, cu Aminitiri din Epoca de aur, Corneliu Porumboiu, cu excelentul său Poliţist, adjectiv, Radu Jude, cu Cea mai fericită fată sau clasicul Radu Gabrea, cu a sa Călătorie a lui Gruber.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul