Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Revista revistelor

        Hipo

Elegant format tipografic are revista ARCA de la Arad, acum la numerele 4-5-6 īn volum unic. Hīrtia este şi ea de o calitate excelentă, iar paginile color din mijloc reproduc impecabil lucrări de artă abstractă de Doina Mihăilescu. Sumarul este bogat, iar abordările sīnt serioase, fără accente polemice sau ironii. Scriitorii slovaci din Romānia au o importantă secţiune din cele vreo 300 de pagini şi am regăsit poeme ale regretatului Ondrej Stefanko. Cronica literară este ţinută de Vasile Dan, Romulus Bucur şi Gh. Mocuţa, cei mai cunoscuţi scriitori arădeni. Lipseşte din sumar la acest număr Gh. Schwartz. La rubrica „eseu”, Ciprian Vălcan, autor puţin cunoscut, probabil foarte tīnăr, are un set de fragmente destul de ciudate, īntre aforisme şi secvenţe de jurnal. Unele au pregnanţă, altele atrag atenţia prin absurdul căutat: „Un Shakespeare al cīinilor şi-ar fi īncheiat opera cu lătratul regelui Lear”. „Un Pascal al şobolanilor nu s-ar fi gīndit la nasul Cleopatrei, ci, mai degrabă, la botul pisicilor...” Uneori, umorul provocat cu orice preţ se īntoarce īnsă īmpotriva autorului. ARCA e o revistă bună,  puţin prea calmă, prea cuminte.

 

Primesc revista Convorbiri literare şi citesc mult din ea cu interes. După un timp, observ că din motive de poştă mi-a parvenit abia acum numărul din mai. Citesc mai departe (īnainte, după Bacovia). Să fie oare semn bun pentru revistă: soliditate, perenitate, interes susţinut, sau rău: lipsă de actualitate, de accent personal şi de racord la evenimentul la zi. Cred că, pur şi simplu, este un mod de a exista al acestei reviste, de a se situa puţin deasupra faptului imediat. Sau poate este o fatalitate a tuturor lunarelor de cultură? Oricum, sumarul substanţial menţine interesul cititorului şi nu apelează la atracţiile conjuncturalului. Asta nu īnseamnă să repudiem revistele cu „zvīc!”, tot mai puţine. Īn numărul pe mai al revistei Convorbiri literare putem citi cu plăcere poezii de Liviu Georgescu şi Christian W. Schenk, proză de Val Butnaru, texte critice de Irina Mavrodin, Dinu Flămānd, Al. Zub şi Ioan Holban, ca şi de Paul Cernat, Emanuela Ilie şi Antonio Patraş, primii proaspeţi membri ai Uniunii Scriitorilor. Placheta de poezie pe care obişnuieşte s-o ofere lunarul ieşean este semnată acum de Radu Cange şi populată cu poeme simple şi de bun gust şi cu un fragment proză poe­tică mai puţin inspirată.

 Din motive redacţionale şi tipografice, revista Apoziţia a societăţii omonime germano-romāne de la München apare īn număr unic, o dată pe an. Cu prilejul sărbătoririi a patru decenii de existenţă a societăţii am primit de la fondatorul Ion Dumitru şi directorul īn exerciţiu Gh. Săsărman numărul pe 2008, deci cel mai recent. El se deschide cu un medalion Mihai Şora, care include şi unul dintre ultimele texte ale regretatului Matei Călinescu. Cele peste 400 de pagini cuprind texte ale unor autori marcanţi din diasporă, demons­trīnd cīt de mulţi scriitori romāni trăiesc īn afara graniţelor ţării, ceea ce, cu toată prezenţa lor de acum şi īn revistele naţionale, constituie totuşi un motiv de tristeţe, căci, parţial, culturii romāne īi lipsesc. Printre cei grupaţi īn sumarul Apoziţiei  apar Grigore Arbore, Mirel Brateş, Pavel Chihaia, Dinu Flămānd, Dinu Ianculescu, Gelu Ionescu, C.V. Negoiţă, Andrei Zanca, precum şi poeţii germani (foşti „din Romānia”) W. Sőllner, W. Totok, J. Lippet şi alţii. Ilus­traţia, remarcabilă, este semnată şi ea de artişti care s-au exilat din Romānia: Radu Anton Maier, Horst Weber, Corneliu Cazacu (fotografie). De notat fragmentul tradus īn romānă de Ion Dumitru din „Urfaust” al lui Goethe.  
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul