Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Dans şi gândire

        Gina Şerbănescu

Explore Dance Festival, singurul festival internaţional de dans contemporan organizat în  România, a ajuns la a patra ediţie. Iniţiat şi organizat de Asociaţia Artlink, el a fost aşezat de fiecare dată sub umbrela unui concept fundamental. Anul acesta manifestarea a avut ca motto o sintagmă care poate fi şi ar trebui aplicată tuturor domeniilor realităţii: Time to Think!

Spectacolele prezentate la Explore Dance Festival ne-au prilejuit motive de reflecţie asupra artei  dansului, în general, dar şi asupra modului în care coregrafia contemporană interferează sfera de preocupări specifice fiecăruia  dintre noi…

Mette Ingvarsten şi Jefta van Dinthter, cu It’s in the Air (din motive tehnice, prezentat doar în proiecţie) ne-au provocat să medităm asupra condiţiei umane relaţio­nate cu ideea depăşirii limitelor corporale, a acelor limite supuse mersului cotidian. Trambulinele pe care cei doi dansatori executau mişcări care, pe alocuri păreau efecte speciale, puteau fi înţelese fie ca realitătăţi ce se prelungeau în  corpurile dansatorilor, fie ca prelungiri instrumentale emanate chiar de cele două corpuri. O altă modalitate de a “citi”acest spectacol constă în suspendarea oricărui tip de hermenutică, în vederea contemplării mişcării în sine.

Eleonore Didier (Franţa) şi Pere Faura (Spania) au prezentat două tipuri de discurs coregrafic fundamental diferite din punct de vedere formal, dar, în esenţă, generate de aceeaşi problematică: singurătatea, rătăcirea în labirintul interior, căutarea în sinele propriu a unor sensuri care rezidă în corp sau, dimpotrivă, pot fi extrase, cu anumite sacrificii din lumea exterioară, din universul celuilat (cel mai adesea indiferent la alte forme de existenţă) ori din privirea celorlalţi, stânjeniţi de expunerea în faţa unei camere pregătite să le revele tocmai ceea ce au de ascuns. Solides, Lisboa (coregrafia şi interpretarea Eleonore Didier) şi This Is The Picture of a Person I Don’t Know (un solo creat şi interpretat de Pere Faura) sunt două creaţii care, prin prisma unor asumări corporale distincte, vorbesc despre acelaşi lucru: solitudinea ca mod autentic de întoarcere la sine.

La Explore Dance Festival 2009 a fost prezent unul dintre cei mai importanţi  coregrafi ai lumii, Jonathan Burrows care, alături de muzicianul Matteo Fargion, a prezentat trei duete, trei creaţii extrem de cunoscute în lumea dansului internaţional (Both Sitting Duet, Silent Dance şi Speaking Dance) prin care motto-ul festivalului  a devenit perfect justificat: cu umor şi inteligenţă  a fost interogată natura dansului prin discurusuri scenice care conţineau spectatorii aproape fără ştirea lor.  Limbaje, modalităţi discursive şi abordări legate de ceea ce în mod tradiţional numim dans au fost examinate printr-o abordare ludică a modului în care putem înţelege arta coregrafică. A devenit astfel vizibil că nu este necesar şi suficient ca dansul să fie prezentat sub forma unor demersuri conceptuale care să îi dea o anumită greutate teoretică. O notă definitorie a celor trei duete o reprezintă de modul aparte în care arta dansului şi arta muzicii se armonizează, în cadrul aceleiaşi abordări scenice.

Spectacolul coregrafei Anna MacRae, With Subtitles, care a avut premiera chiar în cadrul festivalului Explore Dance pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, a argumentat convingător adevărul că mişcarea şi cuvântul, corpul şi discursul verbal nu fac parte din lumi atât de diferite cum se consi­deră de obicei. Fragmente din discursuri ale unor personalităţi celebre din toate domeniile au constituit “subtitrarea” pentru un limbaj coregrafic care încearcă să detecteze funcţia dansului – şi, mai ales, a dansului tradiţional – în contextul societăţilor contemporane.

La polul opus din punct de vedere al formei – nu neapărat şi al problematicii de fond – s-a situat spectacolul creat de Ivana Muller While We Werer Holding It Together. Cinci interpreţi stau mai mult de o oră în aceeaşi poziţie, fiecare rostind un discurs care are la bază o modalitate de a ima­gina lumea interioară şi exterioară a fiecă­ruia. Locurile sunt uneori schimbate (niciodată nu ştim cum, spectacolul fiind, de altfel, un exemplu relevant pentru modul în care întunericul trebuie folosit într-o reprezentaţie coregrafică). În spectacolul Ivanei Muller cuvintele accentuează prezenţa corporală, ca formă de rezistenţă într-o lume în care a imagina înseamnă a trăi.

Spectacolele din festivalul Explore create de artişti români au fost: A brave search for the ultimate reality (coregrafia şi interpretarea Florin Flueraş), First Steps (spectacol creat de Mihaela Dancs şi Carmen Coţofană, cu o dramaturgie semnată de Rui Catalao) şi Iluzionistele (coregrafia Mădălina Dan, interpretare: Carmen Coţofană, Maria Baroncea, Mihaela Dancs şi Mădălina Dan). Cele trei spectacole au putut fi văzute pe parcursul anului 2009 sub forma unor works in progres, acum fiind prezentate ca produse coregrafice finite.Graţie modului în care confruntă ten­dinţele din dansul de pe meridianele lumii cu anumite căutări din perimetrul autohton, dar mai ales pentru diversitatea de discursuri relevante pentru contextul coregrafic internaţional de azi, Explore Dance Festival este fără îndoială unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate anual în România.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul