Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Candidaţii la preşedinţia Uniunii Scriitorilor din Romānia

        Luceafărul de Dimineaţă

 

Selecţia pasajelor din programele candidaţilor a fost operată de redacţia LD

 

 

ŞTEFAN AGOPIAN

 

S-a  născut la 16 iunie 1947 la Bucureşti, este romancier, autor a numeroase romane, dar şi al unor piese de teatru, membru al Secţiei de proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. Este redactor la revista Academia Caţavencu. Membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor īn perioada 2007-2009. Membru al Consiliului USR, ales īn 2009.  Nu a mai candidat la Preşedinţia USR. Opere majore: romanele Tache de catifea, Tobit, Sara, Fric.

 

Sīntem īn plină criză economică şi este aproape o certitudine că īn 2010 criza se va accentua şi că ea nu va ocoli Uniunea Scriitorilor. De aceea, cred că lansarea unor programe generoase, a unor promisiuni la fel de generoase, dar fără acoperire, este o utopie, cel puţin pentru 2010. Cine va promite marea cu sarea este fie prost, fie nebun, fie mincinos. Voi limita toate cheltuielile la strictul necesar şi voi face economii printr-o politică flexibilă de austeritate. Voi bloca unele posturi prevăzute de noul statut. De asemenea, voi bloca Festivalul Internaţional de la Neptun īn actuala formulă, ce a adus īn ultimii patru ani prea puţine beneficii scriitorilor romāni. Indemnizaţiile conducerii USR vor fi reduse. O mare parte a banilor economisiţi vor fi alocaţi ajutoarelor sociale, de care vor beneficia, īn primul rīnd, scriitorii īn vīrstă cu pensii mici. Toate filialele vor primi sume de bani proporţionale cu numărul de membri. Toate filialele USR vor primi fonduri pentru a putea demara proiecte, programe şi manifestări proprii, subvenţionate preponderent din resurse locale. Voi urgenta primirea īn USR a traducătorilor străini şi voi organiza anual la Neptun o īntīlnire profesională īntre scriitorii romāni şi traducătorii lor. Voi īncerca să deblochez Premiul Naţional pentru Literatură, acordat de Guvernul Romāniei. Nu promit că voi atrage bani de la Uniunea Europeană. Scriitorii care vor putea atrage fonduri interne nerambursabile pentru proiecte girate de USR vor putea reţine procentul legal din suma totală. Voi contura un parteneriat solid cu Institutul Cultural Romān.

 

 

NICOLAE BREBAN

 

S-a  născut la 1 februarie 1934, la Baia Mare, este romancier, autor a numeroase romane dar şi al unor piese de teatru,  membru al Secţiei de proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. A condus revista Gazeta literară şi, īn ulti­mii ani, revista Contemporanul. Ideea Europeană. A mai candidat la conducerea USR īn anul 2001 (īnvins de Eugen Uricaru), a fost vicepreşedinte al USR īn perioada 2001-2005, membru īn Consiliul USR 2005-2009, reales īn Consiliu īn 2009. Opere majore: romanele Bunavestire, Īngerul de ghips, Don Juan, Ziua şi noaptea, traduceri din R.M. Rilke.

 

Optimizarea supra-structurii administrative a Uniunii şi sprijinirea mai decisă a unei autonomii financiare a Filialelor din toată ţara, īnfiinţarea de cluburi, organizarea de conferinţe pe teme specifice, dar şi mai generale, cu dezbateri publice, care, o dată cu prezenţa īn librării şi īn Massmedia a cărţii literare clasice, dar şi contemporane, să permită scriitorului de azi, activ, să-şi redobāndească importanţa şi prestigiul pierdut īn ultimele decenii. Presiune asupra factorilor de decizie din administraţia politică, dar şi asupra editorilor de a trata īn alt mod soarta cărţii, ca şi a persoanei autorului, īncercarea de a convinge statul dar şi guvernanţii, de nu importă ce culoare politică, de a-şi modifica structural viziunea asupra cărţii romāneşti, clasice sau contemporane, ca şi asupra literaturii şi artei romāneşti, care au participat efectiv, se ştie, la constituirea Romāniei īntr-un stat modern, european dar au forjat şi pilonii identităţii şi conştiinţei de neam; principiul liberal, aplicat brutal şi negradat īn sfera supra-structurii, a artei şi ştiinţei, īntr-o ţară care iese cu greu din ceea ce se numeşte criză, dar e, de fapt, un efort penibil de a ieşi, īn sfārşit, din hiper-centralizarea ce a caracterizat comunismul ca şi eforturile laborioase de a crea o clasă de mijloc, structurată şi aptă de a parti­cipa efectiv la susţinerea valorilor naţionale. Reabilitarea imaginii scriitorului ca şi a īntregii literaturi moderne şi contemporane īn ochii publicului romānesc, recāştigarea lectorului nostru, din varii straturi sociale, iubitor de literă şi artă romānească, ca şi susţinerea financiară a autorului viu, supus azi, la două decenii de la Revoluţie, la nu puţine vexa­ţiuni, confuzii umilitoare, voite sau nu, ca şi reluarea legăturii active cu lumea şcolii, contacte cu vecinii şi colegii noştri europeni, susţinerea membrilor Uniunii īn faţa administraţiei de stat sau susţinerea celor aflaţi īn deficienţe de orice natură, sanitare, morale sau de carieră.

 

 

DAN MIRCEA CIPARIU

 

S-a  născut la 7 septembrie 1972 la Bucureşti, este absolvent de jurnalistică. Este poet, membru al Secţiei de poezie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. A fost redactor la revista „Salut”, este preşedintele unei fundaţii culturale cu care a realizat numeroase proiecte. Din 2005, preşedinte al Secţiei de poezie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, reales īn 2009. Nu a mai candidat la Preşedinţia USR. Opere majore: volumele de versuri Tsunami şi Poemul-matriţă.

 

Proiectul meu de a conduce USR īn următorii patru ani. Un proiect ce mi-l doresc a fi analizat şi comentat cu profesionalism de către toţi cei ce vor ca breasla noastră să-şi recāştige prestigiul de altădată. Faptul că tot mai mulţi scriitori romāni contemporani se află la limita subzistenţei stārneşte īngrijorare şi tot mai multe critici publice. Instituţiile culturale ale statului sunt dezinteresate de opera şi biografia creatorului de limbă romānă. Evident, cu excepţiile de trib politic şi literar, care confirmă regula generală a indiferenţei! Această situaţie deloc favorabilă membrilor Uniunii Scriitorilor trebuie să ne dea curajul de a oferi cāteva soluţii de salvare. Vina că scriitorii romāni sunt săraci trebuie să fie asumată de clasa noastră politică, dar şi de cei care au administrat pānă acum Uniunea Scriitorilor. Recāştigarea prestigiului scriitorului romān este pentru mine, candidat la Preşedinţia USR, prioritatea absolută! Numai aşa putem īndrepta „sărăcirea” – şi de imagine, şi material㠖 a scriitorului. Asta nu se poate face decāt prin programe, organizare şi marketing cultural. Prin participarea la licitaţiile de finanţări publice locale, regionale, naţionale şi europene, cāt şi prin atragerea unor fonduri private! Īmpreună cu o echipă de specialişti, vom aduce bani pentru perfecţionarea profesională a scriitorilor, bani pentru asistenţa socială şi de sănătate a celor mai săraci dintre scriitori, bani pentru proiecte literare şi multiart, bani pentru premii literare consistente financiar. Putem ieşi din această stare de sărăcie şi criză prin mecanisme şi criterii de selecţie transparente, prin programe dedicate recāştigării prestigiului scriitorului romān contemporan. E necesară, astfel, o restructurare a conducerii executive a USR.

 

 

NICOLAE MANOLESCU

 

S-a  născut la 27 noiembrie 1939, la Rāmnicu-Vālcea, este absolvent de filologie, profesor universitar, doctor īn filologie, membru  corespondent al Academiei Romāne. Este critic literar, membru al Secţiei de critică şi istorie literară a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. A fost redactor vreme de multe decenii la Romānia literară, pe care o conduce din 1990. A condus Partidul Alianţei Civice, fiind senator şi candidat la Preşedinţia Romāniei. A fost secretar al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (1990-1994), a mai candidat la conducerea USR īn anul 2001 (īnvins de Eugen Uricaru), apoi a fost ales preşedinte al USR īn 2005, avīnd mandatul īn perioada 2005-2009.

Opere majore: Istoria critică a literaturii romāne, Arca lui Noe - eseu despre romanul romānesc, şase volume de scurte eseuri - Teme.

 

Īntr-o enumerare rapidă, iată principalele puncte din programul nostru:

1.        Redefinirea raporturilor dintre USR şi statul romān; determinarea instituţiilor statului de a-şi asuma obligaţiile legale care le revin;

2.        Realizarea unei mari campanii naţionale sub genericul  „Redescoperirea literaturii”, īn parteneriat cu alte instituţii ale statului (Guvern, Preşedinţie, ICR, Televiziunea publică) şi cu personalităţi de largă notorietate şi recunoaştere;

3.        Promovarea īn ţară şi, pe cāt posibil, īn străinătate a literaturii romāne actuale; crearea de evenimente cu larg ecou public; colaborarea cu ANUC pe probleme de interes comun; semnarea de acorduri cu organizaţii similare din alte ţări;

4.        Subvenţionarea īn continuare a publicaţiilor aflate sub egida USR;

5.        Atragerea tinerilor scriitori īn USR; continuarea subvenţionării colocviilor tinerilor şi a publicaţiei „Noua literatu­ră”;

6.        Susţinerea filialelor şi secţiilor īn toate acţiunile lor; determinarea Filialelor să creeze evenimente culturale locale cu ecou public;

7.        Stabilizarea financiară a USR; creşterea capacităţii USR de a susţine material

cauza scriitorilor, inclusiv a celor aflaţi īn dificultate, precum şi a familiilor lor; garantarea drepturilor scriitorilor asupra operelor lor; modificarea taxei de timbru pentru aplicarea ei eficientă īn raport de schimbarea politicilor editoriale; atenţie mare acordată legii suplimentului la pensie pentru membrii uniunilor de creaţie, precum şi legii indemnizaţiilor de merit, pe care o eventuală reglementare īn domeniu le-ar putea pune īn dificultate.

 

 

CONSTANTIN STAN

 

S-a născut la 28 iulie 1951, este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti, este romancier, autor a numeroase romane şi volume de proză scurtă, membru al Secţiei de proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. A fost preşedintele Secţiei Proză a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2005-2009), reales īn 2009. Nu a mai candidat la Preşedinţia USR. Opere majore: romanul Gerda.

 

Uniunea Scriitorilor a pierdut capital de imagine din cauza polemicilor degenerate īn scandaluri publice, cu acuze, calomnii şi jigniri īntre membrii ei, īntre membrii ei şi Conducerea USR. Comisia de Onoare trebuie să īşi facă simţită prezenţa, īncercānd să aplaneze conflictele, să se autosesizeze īn cazul īn care s-ar putea ajunge la po­lemici aducătoare de prejudicii de imagine Uniunii şi să expună public poziţia sa īn urma cercetării şi audierii părţilor aflate īn conflict. Consiliul USR va invita la şedinţele sale cu subiecte de interes public şi general sau la dezbateri privind statutul şi imaginea scriitorului romān, tineri scriitori care nu sunt membri USR, precum şi Presa. O instituţie democratică şi transparentă. USR este o asociere de membri egali īn drepturi şi obligaţii, ea trebuie să acţioneze īn sprijinul breslei, pentru a-i conferi profesiei de scriitor un statut respectat din punct de vedere social şi cultural. USR nu trebuie să funcţioneze ca istorie a literaturii, operānd pe criterii estetice, subiective de multe ori, īn funcţie de persoanele care sunt la conducere, cu „genii”, „scriitori de primă mānă”, „scriitori de māna a şaptea” - este necesar să i se redea Consiliului Uniunii funcţia deliberativă şi decizională. Şedinţele de Consiliu vor fi organizate īn aşa fel īncāt fiecare membru să poată consulta documentele īn baza cărora va lua decizii, fie că este vorba de prezentarea bilanţului anual sau a raportului comisiei de cenzori, fie că este vorba de rezultatele comisiei de validare etc. Fiecare membru al Comitetului Director va fi informat din timp, cu cel puţin o săptămānă īnainte, despre ordinea de zi. Site-ul USR va publica punctual deciziile Comitetului Director, ale CUSR, dezbaterile din diferitele comisii ale Uniunii, pentru ca fiecare membru interesat să ştie ce se īntāmplă īn organizaţia din care face parte.

 
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul