Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

De-a uninominalul

        Bogdan Teodorescu

 


Chiar dacă uninominalul nu este şi nu poate fi soluţia magică a tuturor problemelor societăţii romāneşti sau, dacă nu ale societăţii măcar ale clasei politice, introducerea sa este un pas īnainte. Care īnsă nu se va simţi imediat, nu va avea consecinţe minunate din prima clipă şi nici nu va duce la mult comentata regenerare a politicianului romān, la īnlocuirea sa cu unul mai bun, mai drept şi mai aproape de popor. De ce nu? Fiindcă pe listă sau uninominal partidele vor merge cu cei pe care īi au īn dotare, nu cu extratereştri, elveţieni sau īngeri. Iar cei pe care īi au īn dotare sunt tot cam aceiaşi. Sistemul de vot nu schimbă omul şi nici listele de priorităţi ale partidelor decāt pe termen mediu sau, cel mai sigur, pe termen lung. Atunci de ce este un pas īnainte? Īn primul rānd, fiindcă se va schimba tipul de relaţie īntre parlamentar şi alegător. De vreme ce, din patru īn patru ani, parlamentarul se va prezenta īn faţa aceloraşi oameni din colegiul său uninominal pentru a le cere votul, el trebuie ca īn decursul mandatului să le devină cunoscut, util şi chiar plăcut alegătorilor. Īn acelaşi timp, datorită existenţei unui parlamentar ales direct de cetăţenii dintr-un colegiu mult mai mic decāt judeţul, un parlementar mai uşor identificabil şi mai uşor responsabilizabil, s-ar putea ca dialogul civic dintre alegători şi ales să capete o consistenţă sporită şi să ducă la o īntărire a participării cetăţeneşti la politică şi a politicii la realităţile comunităţilor. Mai mult… Īn parlamentul viitor vom auzi mult mai clar vocile şi nevoile comunităţilor, fiindcă parlamentarii aşa īşi vor cāştiga īncrederea alegătorilor şi, implicit, aşa īşi vor cāştiga viitorul mandat. Politica va părăsi Bucureştiul şi va migra spre colegii, va īnceta să fie doar o afacere a cātorva sute de iniţiaţi şi va include deja mult mai multe persoane. Vor fi slăbite partidele, va fi slăbită conducerea lor centrală, dar vor fi īntărite structurile locale şi vor fi īntăriţi liderii acestora. Votul uninominal pentru preşedinţii de consilii judeţene va contribui şi mai mult la această descentralizare a politicului.


E de văzut dacă metoda uninominală aleasă va fi funcţională şi īn ce măsură va afecta ea echilibrul de pe scena politică. Este cert că partide ca PRM, PC sau PNG sunt afectate de legea de curānd adoptată, dar, de asemenea, trebuie văzut cāt va pierde UDMR-ul sau dacă un partid cu structura PNL-ului va ieşi bine dintr-o confruntare īn care favorizate sunt partidele de mase de tip PSD şi, mai nou, PD-L. Oricum, la felul īn care această lege este configurată, sunt foarte puţine şanse să apară partide noi care să conteze īn viaţa politică.


Dacă eventualele contestări ale proiectului nu vor avea succes, asistăm la un prim moment important de cotitură īn realitatea politică romānească, schimbările urmānd a se vedea atāt la nivelul reprezentării şi acţiunii politice, dar şi la nivelul alegerii candidaţilor, la cel al discursului şi al modului īn care se va desfăşura campania electorală. O frumoasă lume nouă se deschide īn faţa noastră. Nu trebuie īnsă uitat nici o clipă că tot noi o populăm.

           

 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul