Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Gaudeamus XVI – nume mari şi VIP-uri mici

        Valeria Popescu

Semnul de carte a rămas pus, şi în această toamnă, la Capitolul Gaudeamus al bibliotecilor noastre. La Romexpo, la sfârşit de noiembrie, s-au aşezat să-şi împărtăşească noutăţile atât peste 380 de expozanţi, cât şi mii de cititori care au fost fericiţi că au unde scăpa de iureşul electoral.

La ediţia a XVI-a a Târgului de Carte Gaudeamus s-au prezentat cuminţi în faţa publicului titluri despre cei 20 de ani de la marea schimbare, dar şi poveşti cu secrete ale numelor sclipitoare din televizoare:  „1989. Dintr-o iarnă în alta... România în resorturile secrete ale istoriei“ - Aurel I.Rogojan  (Proema), „Întîlnire pe str. Revoluţiei nr. 89“ - coordonatori: Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici (Polirom),  „Cronologia evenimentelor din decembrie 1989“ - Alex Mihai Stoenescu (Rao), pe de o parte, şi „Preţuieşte viaţa“ - Andreea Marin Bănică (Tritonic),  Mihaela Rădulescu, „Nişte răspunsuri“ (Polirom), „Miezul zilei. O emisiune într-o carte cu Iuliana Marciuc“ (Meteor Press), pe de altă parte.

Bătălia dusă cândva cu „teroriştii” se duce acum cu inamicul palpabil al concurenţei, lupta e dură, inegală şi cu cât numele e mai sonor, cu atât zorzonul editurii e mai mare, deci – speră gălăgiosul departament marketing mereu în criză – aducător de ochi ai dracului. Numele Ceauşescu vinde bine, încă mai spune legenda, deci titluri precum „L-am urât pe Ceauşescu. Ani, oameni, disidenţă“ - Gabriel Andreescu (Polirom) îşi vor putea găsi loc în rafturi.

Nu vă îngrijoraţi, nu s-a făcut doar politică la târg, a fost şi beletristică bună, au fost şi dezbateri serioase, a fost, desigur, succesul Editurii Polirom de a-l avea invitat pe autorul „Versetelor Satanice”, Salman Rushdie.

Un cuvânt aparte se cuvine să adresăm Casei de Cuvânt din Iaşi care ni l-a adus în biblioteci nu numai pe Rushdie, ci şi pe laureata Nobelului pentru Literatură din acest an, Herta Müller. Flerul editorial şi gustul rafinat pentru litera profesionistă au semnat, de fapt, întotdeauna, certificatul de calitate Polirom.

Numele Hertei Müller a apărut la Gaudeamus cu ocazia discuţiilor de la masa rotundă dedicată scrii­toarei germane de origine română, dezbatere organizată de Radio România şi Deutsche Welle, precum şi la lectura din programul Editurii Vinea, „Im Haarknoten wohn eine Dame / În coc locuieşte o damă“ - Herta Müller, colecţia „Ediţii Bi­blio­file“, ediţie în limbile germană şi română.

Herta Müller nu a fost singurul condei de ori­gine română şi recunoscut internaţional pe care Gaudeamus XVI l-a omagiat: centenarul naşterii lui Eugen Ionescu a fost marcat la târgul de carte prin expoziţia organizată de Biblioteca Naţională a României – „L’ami lointain: Eugen Ionescu şi gene­raţia sa”.

O carte de mare valoare pentru istoria culturală a României, în măsura în care cronicarii evenimentelor fotografiază cioburile culturale ale epocilor, este cea lansată de Comunicare.ro - „Presa româneasca de la începuturi până în prezent. Dicţionar cronologic 1790 - 2007 (vol. I - IV) - Ion Hangiu.

Şi tot pe pagina cu istoria presei poate fi semnatală apariţia, la Editura Nemira, a cărţii „Studii de mitologie“ a profesorului Mihai Coman, antropolog, părintele jurnalismului postcomunist din România, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Humanitas Multimedia a lansat, printre altele, audiobook-ul pentru copii „Aventurile lui Habarnam” şi „Profesioniştii“, cu înregistrările a zece emisiuni realizate de Eugenia Vodă la TVR.

Nu ştiu câte contracte s-au încheiat la acest târg, dar Gaudeamusul încheie frumos orice an, de o bună bucată de timp dintr-al nostru, agitat şi cu litere amestecate, aşa cum ni-l ştim. Aceste contrapuncte la existenţa noastră fără sumar şi rimă cunoscute dinainte, contrapuncte cu nume simplu de „târguri de carte”, fac din simpla cumpărare a unui volum dorit sau surprinzător o întâlnire ceremonială cu taina scrisului. Gaudeamus... cu toţii, nume mari şi VIP-uri mici, e loc pe rafturi pentru toată lumea. Chiar dacă unii rămân doar sub reflectoare, în timp ce alţii se ating, undeva, de Soare.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul