Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

In memoriam Marin Mincu

        

 

Uniunea Scriitorilor din Romānia şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu deosebită tristeţe īncetarea din viaţă a profesorului-doctor Marin MINCU, critic literar, poet şi prozator de largă reputaţie. Marin MINCU s-a născut la 28 august 1944, la Slatina.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti īn anul 1967 şi a devenit doctor īn filologie īn anul 1971, cu o teză despre opera literară a lui Ion Barbu. Īntre 1978-1994 a fost profesor asociat al Universităţii din Florenţa. Marin MINCU a debutat īn anul 1964 īn Gazeta literară cu un articol de critică şi ca poet īn 1966 īn Am­fiteatru.

Debutul editorial s-a produs cu poezie, Cumpănă īn 1968. A publicat mai multe romane printre care: ciclul Intermezzo, Jurnalul lui Dracula 1992, Jurnalul lui Ovidiu 1997, ambele publicate mai īntāi īn limba italiană īn Italia. A publicat de asemeni numeroase volume de versuri şi volume de critică, antologii ale poeziei textualiste din Romānia. Marin MINCU a obţinut numeroase premii pentru literatură atāt īn Italia cāt şi īn Romānia. Pentru activitatea sa culturală prodigioasă i s-a decernat īn anul 1996 Premiul Herder. Marin MINCU a fost de asemeni profesor şi decan al Facultăţii de Litere la Universitatea Ovidius din Constanţa şi directorul unei edituri proprii, Pontica, la care a găzduit debuturi remarcabile ale tinerilor poeţi din generaţia 2000. El a condus Cenaclul Euridice remarcabil pentru afirmarea īn literatură a generaţiei 2000. A avut de asemeni o activitate bogată de traducător din literatura italiană. Prin īncetarea din viaţă a profesorului Marin MINCU literatura romānă, lumea literară şi īnvăţămāntul filologic romānesc suferă o dureroasă pierdere.

 

 

Valeriu Sārbu

 

Uniunea Scriitorilor din Romānia anunţă cu durere īncetarea din viaţă a dramaturgului, poetului şi eseistului Valeriu Sārbu. S-a născut la 18 septembrie 1931 la Bujoreni, judeţul Vālcea. A absolvit Facultatea de Filolofie a Universităţii Bucureşti. A lucrat ca reporter şi redactor la mai multe reviste şi ca profesor la Liceul Nicolae Iorga din Vălenii de Munte. A debutat cu versuri īn anul 1966, editorial īn anul 1969, cu volumul Poeme banale. Prima piesă radiofonică, domeniu īn care a excelat, a fost transmisă la Radio Romānia īn anul 1968 (Balerina portocalie). Au urmat numeroase piese īn special pentru radio, dramaturgul primint premii pentru aceste realizări īn Romānia ca şi īn străinătate. A făcut parte din USR, filiala Braşov. Prin īncetarea din viaţă a lui Valeriu Sārbu, literatura noastră dramatică suferă o consi­derabilă pierdere.

 

Elena Zarescu

 

Uniunea Scriitorilor din Romānia şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu durere trecerea īn nefiinţă a scriitoarei Elena Zarescu. S-a născut la 5 noiembrie 1933 īn judeţul Vālcea. Absolventă a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Pedagogie, Elena Zarescu a activat ca profesoară de limba şi literatura romānă. Ca poetă, a debutat īn 1966 īn revista Luceafărul şi editorial cu placheta Nordiceīn 1971. A publicat numeroase volume de versuri inedite precum şi mai multe antologii din lirica proprie. Prin dispariţia poetei Elena Zarescu, breasla literară īnregistrează cu tristeţe despărţirea de o scriitoare sensibilă şi de o bună colegă.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul