Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

De Crăciun, fii mai bun!

        Ana-Maria Nistor

Ceea ce înseamnă că în restul anului eşti mai rău sau nu prea bun. Îmi place mult acest clişeu de sezon. Însă, trebuie să recunosc, expresiile mele preferate sunt. Cum cad doi fulgi de nea pe carosabil „iadul alb s-a dezlănţuit”. Dacă ninge o noapte întreagă, „România e sub nămeţi”. Desigur, pulsul evenimentului, direcţia în care bate bântul, riscul viiturilor de după dezgheţ şi numărul fulgilor pe minut ne sunt prezentate „la cald”, fie de pe autostradă, fie din mijlocul intersecţiei, astfel încât nenorocirea să fie vizibilă, fierbinte, nimicitoare.


Iar pentru această treabă importantă, televiziunile, absolut toate, nu însărcinează pe oricine. Cât de mari sunt zăpezile? La această întrebare nu ne poate răspunde decât „trimisul nostru special” care ne ţine conectaţi cu faptele, îi interoghează în direct pe primari, pe oamenii de rând şi doar el, nu unul oarecare, poate face aceste lucruri.


Şi, dacă tot venii vorba, iar vorba trebuie să fie, conform tradiţiei televizioniste, bună, căci „o dată-i Crăciunul”, hai să urmărim un reporter special care face transmisiuni specaile de sărbători, special pentru X sau Y TV. Întâi de toate trebuie precizat că nu doar oamenii sunt mai buni, ci şi televiziunile care îşi încarcă siglele cu globuri, nea, vâsc, brad, iar fundalul sonor redă clinchet de clopoţei şi râs de copil fericit în faţa pomului de iarnă. Televiziunile fac şi nişte cântecele, precum Antena 1 şi ProTV, la care participă (voce, dans plus actorie de conjunctură) toate vedetele postului, brusc jucăuşe, copilăroase sau gingaşe, după caz, vârstă şi sex. Sunt o mulţime de ediţii speciale ale aceloraşi vechi emisiuni sau mai noi, în care scot de la naftalină vedete ca Mihaela Rădulescu. Toate emisiunile, nu importă postul, sunt „pe cinste” şi trebuie urmărite de întreaga familie fericită, în tihna sărbătorii, de la masa de Crăciun cu porc, vin, cozonac şi brad în stânga ecranului. Şi, în timp ce vedetele au venit în studio în ziua lor liberă mimând fericirea, doar pentru noi, telespectatorii, trimişii speciali sunt pe teren, de unde transmit la cald şi astfel suntem cu toţii cuprinşi de bunătatea Crăciunului. Mai bine spus, suntem luaţi cu asalt de acest sentiment tradiţional al sărbătorilor de iarnă.


Trimisul special la supermarket va observa cum oamenii au luat cu asalt rafturile, coşurile, casele de marcat, chiar şi în vremuri de criză. Iar după ce îşi vor fi încărcat porbagajele, conform datinii, cu tone de mâncare şi băutură, se va aşterne liniştea Crăciunului. Care durează trei zile. Apoi, iar se va trimite un reporter special să caute prin cărucioarele cu produse pentru Revelion şi să constate că românii poate că nu mai sunt la fel de buni dar achiziţionează aceleaşi cantităţi enorme de alimente – provizii cât pentru un bombardament plus o iarnă în Siberia. Un alt trimis special, mai puţin norocos, va transmite la cald de pe autostradă sau de la munte, unde s-au luat cu asalt drumurile pentru sărbătoarea dintre ani.


Trimisul special la spital va rosti precipitat în microfon cum au foast luate cu asalt camerele de gardă de către românii mai buni, dar diagnosticaţi cu indigestie. Apoi se va îndrepta emoţionat către maternitate unde, în noaptea dintre ani, viaţa va fi luată cu asalt de nişte prunci.


Dar nici pompierii nu dorm, nu petrec. Ei sunt gata să ia cu asalt orice carnagiu, orice iad, orice masacru, orice coşmar alb, roşu, negru sau cum o fi căzut el din cer, conform destinului neprielnic, în zi de sărbătoare, când oamenii sunt mai buni dar uneori şi mai încercaţi de soartă.


Un fel de trimis special de sine însuşi a fost şi Mircea Badea, care a luat cu asalt Piaţa Victoriei, noaptea la minus 7 grade, dezbrăcat şi împodobit cu pene. El a pierdut pariul cu breteaua de autostradă de 42 de km şi s-a ţinut de cuvânt, cred că Radu Berceanu a zâmbit uşor, ce mai, cu toţii suntem mai buni de Crăciun.


Dar cel mai mare trimis special este Moş Crăciun însuşi, deghizat în Santa şi uneori în Gerilă. „Ho, ho, ho”, e chiar „Legenda Moşului” despre cum „Grinch a furat Crăciunul”, „Adevăratul Moş Crăciun”, însuşi „Crăciun care caută Crăciuniţă”, cu toată „Familia lui Moş Crăciun”, adică şi cu „Fratele lui Moş Crăciun” care petrecea „Un Crăciun printre străini” unde „Moşul cel rău” sărbătorea „Crăciunul lui Karol” care era, de fapt, „Crăciunul cu familia Krank”, unde se povesteau „Legendele lui Moş Crăciun”.

Gata, sunt prea bun, aştept Paştele.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul