Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

PREMIILE DE EXCELENŢĂ, ÎNCURAJARE ŞI CONSOLARE

        Gelu Negrea

 


MORNING STAR WARS, 2009 (prima şi ultima ediţie)


 


Am primit recent la redacţie pe căi nebănuite şi nedivulgabile, pentru că noi ne protejăm sursele (financiare şi de inspiraţie!), un text dubios, dacă nu cumva de-a dreptul suspect, însoţit de rugămintea publicării sale, integrale şi fără modificări fundamentale, la sfîrşitul anului, în ultimul număr al revistei (Doamne, fereşte: batem în lemn!). După ce l-am mai aranjat oarece pe ici-pe colo, şi anume prin punctele esenţiale, am dat, ad litteram, curs solicitării expeditorilor, nu înainte însă de a reitera, pentru orice eventualitate, precizarea curajoasă din caseta tehnică în conformitate cu care responsabilitatea afirmaţiilor cuprinse în paginile revistei LUCEAFĂRUL DE DIMINEAŢĂ aparţine autorilor articolelor – lucru întru totul valabil inclusiv în situaţiile disperate când opiniile autorilor coincid cu ale noastre.


Deplin conştienţi că ne aflăm în faţa (dar, din acest moment, şi în spatele) unei intoxicări grosolane – dovadă, frecventele erori intenţionate strecurate perfid în text – în virtutea dreptului la libera exprimare dăm, totuşi, publicităţii neplătite infamul document.


 


Comunicat pentru ţară


 


Consiliul de conducere al Asociaţiei Criticilor care se Disociază de Propriile Critici (ACDPC), cu concursul Fundaţiei ANONIMA (FA) şi al altor instituţii de binefacere culturală ce vor fi menţionate la timpul şi la locul potrivit, a decis, după îndelungi dezbateri cordiale soldate cu morţi şi răniţi, atribuirea prin tragere la sorţi a următoarelor Premii de Excelenţă, Încurajare şi Consolare (PEÎC):


 


Premiul Tineret, mândria nuanţării acordat de Institutul Naţional de Geriatrie „Ana Aslan” (INGAA):


DAN LUNGU pentru daco-romanul Sunt o babă consumistă, Editura Cartea Veche, an şi preţ neprecizate.


Romanul descrie copilăria frustrată a unei babe căreia, în timpul odiosului regim alimentar din perioada comunistă, i s-a interzis consumul de dulciuri şi napolitane pe motiv că provoacă obezitatea, în realitate fiind vorba despre o acţiune criminală, instrumentată de Securitate şi menită să ascundă adevărul cu privire la înregimentarea politică forţată a membrilor organizaţiei „Şoimii şi prepeliţele patriei”.


După Revoluţie, fosta copilă anorexică, actualmente babă liberă să mănânce orice îi permite pensia IOVR (respectiv, banane, kiwi, ciorbă de burtă, sarmale şi fasole cu ciolan afumat), câştigă un concurs de frumuseţe la categoria peste 187,5 kg netto, romanul încheindu-se la toţi nasturii cu happy end-ul aşteptat: baba moare, dar nu se predă!


 


Premiul Urna alege acordat de Biroul Electoral Central al Municipiului Bucureşti (BECMB):


CONSTANTIN STAN pentru volumul autobiografic Candidează şi mergi mai departe, Editura  ASB-USR, Bucureşti, 2009.


Jurnal de campanie, cuprinzând însemnările zilnice pe care autorul le-a făcut în fiecare noap­te de insomnie creativă în perioada campaniei de alegeri în vederea ocupării funcţiilor de preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti de către Horia Gârbea şi de idem al Uniunii Scriitorilor din România de către Nicolae Manolescu.


Deviza candidatului între cele două scrutinuri fraudate profesionist de amatorii de ciolan literar a fost: „Ai reuşit, continuă; n-ai reuşit, continuă şi trăieşte mai departe cu cine poţi!


 


Premiul Matache Măcelaru acordat de Asociaţia Producătorilor  şi Comercializatorilor Independenţi de Mercurial (APCIM):


IOANA PÂRVULESCU pentru volumul Piaţa începe vineri, Editura Economiei Socialiste de Piaţă, Târgu & Talciocu Lăpuşului, 1981


Cercetare exhaustivă, diacronică şi sincronică, a fenomenului shopping en gros şi en detail la români în preajma şi-n timpul sărbătorilor religioase, laice şi combinate de peste an, cu fotografii originale aparţinând autoarei şi înfăţişând reproduceri color după ilustrate din Piaţa San Marco (Veneţia-Italia), Place Concorde (Paris-Franţa), Plaça Sant Jaume (Barcelona-Spania), Krasnaia Ploşciadi (Moskova-Rusia), Piaţa Sudului (Bucureşti, sect.4-România) etc.


 


Premiul Vivat taxa forfetară! acordat de Ministerul Întreprinderilor Mici, Mijlocii şi Falimentare (MIMMF):


HAIUS DRAGOMIR pentru poemul epic dedicat politicilor economice aplicate în România postdecembristă I-o dă liberei întreprinderi, Editura Gonitorul Oficial al investitorilor străini, 1989-2009.


Volumul mai cuprinde şi un cuprinzător Index legislativ al actelor normative de profil elaborate periodic de UE şi încălcate permanent de Guvernul de la Bucureşti.


Premiul Memoria ţinerii de minte acordat de Fundaţia europeană „Heidelbergul de altădată” (FEHA):


GABRIEL LICEEANU pentru volumul Păpuşa interzisă de cenzura comunistă, Editura Univers enciclopedic şi concentraţionar, Sighet, ediţiile I-VIII, revăzute şi lăsate intacte.


Este adaptarea liberă în lim­ba română contemporană şi la realităţile postdecembriste a cursului ţinut de Martin Heidegger în anul universitar 1927-1928, Winter Semester, intitulat sugestiv Phänomenologische Interpretation von Kants Kritik der reinen Vernunft, cu o notă de subsol introductivă, comentarii, aporii şi bibliografie selectivă de Thomas Kleininger şi Cătălin Cioabă.


Păpuşa din titlu reprezintă, evident, o metaforă a încremenirii în proiect a fenomenologiei limitei şi depăşirii vitezei legale în curbe nesemnalizate corespunzător.


 


Premiul In kilo veritas acordat de Societatea de Oenologie, Filiala Odoreşti-Murfatlar (SOFO-M):


DAN CRISTEA-EMACHE pentru volumul Poezia viei şi vinului, de la Burebista la Fănuş Neagu şi retur, Editura Bachus, fiii & nepoţii, Viişoara, 2008.


Eseuri dedicate farmecului şi valorii de întrebuinţare a poemelor anacreontice de ieri, de azi şi de mâine în care domină motivul vinului din soiurile Cabernet şi Ghiurghiuliu cules toamna mai târziu, conform tradiţiei moştenite prin viu grai de la strămoşii noştri geto-daci şi de la străbabele noastre Geta şi Dochia. Cel mai mare număr de pagini de vibrantă comprehensiune intelectuală (mai bine de 90% din text) este consacrat exegezei uneia dintre capodoperele în vers alb ale clasicului român Păstorel Teodoreanu: Bun e vinul, bună-i berea,/ Dar când dai de apă rece,/ Laşi şi  apa, laşi şi berea/ Şi bei vinul! Poemul este considerat de autorul studiului un moment de răscruce al poeziei oenologice europene din toate anotimpurile.


 


Premiul Pocker Star acordat de Societatea Internaţională a Jocurilor de Societate (SIJS):


GORIA HÂRBEA pentru volumul Plăcute vieţi de fanţi şi de birlici, Editura Samizdatul Liber, 2009.


 Carte de învăţătură a jocului de bridge (metoda Coriolan Neamţu – Laurenţiu Ulici, revi­zuită şi adnotată).


...Sau de popa-prostu’ – nu rezultă prea clar fiindcă autorul n-are Cuvânt înainte. Nici după.


În Addenda este inclusă, ca bonus, conferinţa de popularizare Tablele pe înţelesul şahiştilor susţinută la ultima ediţie a Festivalului Zile Seri, Nopţi şi Dimineţi de Literatură S.F., Neptun-Mangalia-Dama Veche.


 


Premiul Special al Preşedintelui, acordat de Preşedinte (P) în mod special lui


CONSTANTIN (MĂ)CIUCĂ pentru volumul Regele cu pene, Editura Udreanitas, 2004-2009.


O veritabilă saga de familie – în speţă, familia galinaceelor, specia Cocoş de curte – în  care soţul ajunge regele parcărilor cu plată desenate pe asfalt, iar soţia se ajunge şi ea, devenind regina nopţii, triministru şi, mâine-poimâine, prima doamnă prim-ministru din istoria şi geografia turistică a României.


 


Premiul Gordian&comp. acordat de Societatea Română de Laringologie „Mărul lui Adam” (SRLMA):


NEGRU GELEA pentru schiţa Nodul lui Alexandru, Editura Politică, Medicală şi Enciclopedică, Berceni, 2007, 462 pag.


Naraţiune psihologică ante-postmodernă de largă respiraţie gură la gură, avându-l drept protagonist pe un anonim cunoscut sub numele Alexandru căruia i s-a pus un nod marinăresc în gât când a văzut rezultatele turului doi al alegerilor prezidenţiale, întrucât el votase, ca de obicei, Ion Iliescu.


 


Premiul Le diable et le bon Dieu acordat de Fundaţia „Mănăstirea din Karma” (FMK):


MARTA PETREU-BIBESCU pentru volumul de studii patristice Diavolul şi mucenicul său preferat Nae, Editura Ecumenică, 666 d.Ch.


Cel mai important text – care, de altfel, dă şi titlul cărţii – se ocupă de hermeneutica poruncii a şaptea „Să nu-ţi faci chip ciopârţit”, fiind axat pe lupta Sfântului Sebastian, patronul gay-lor, cu fel de fel de ispite pământeşti de tranziţie cum ar fi: preacurvia politică, furatul din averea statului mai mult decât vecinul tău, Dinu Patriciu, fumatul de ţigări proaste, luarea numelui lui DumneZeus în deşert etc.


 


Premiul Eros Ramazzotti acordat de revistele Can-Can, Playboy şi Hysteria (CCPH):


NEAGU DJUMARA pentru volumul Amintiri uitate şi poveşti mai deocheate, Editura Acade­miei de Poliţie de Moravuri, Bucureşti-Niamey, 2009.


De fapt, titlul întreg al cărţii este: Amintiri uitate şi poveşti mai deocheate decât ale lui Creangă (ştiţi dvs. la ce mă gândesc...), Boccaccio, Ioana Baetica, Livia Golea şi Ioana Bradea la un loc, plus Kamasutra şi Manualul de sexologie aplicată pentru facultăţile de medicină, curs seral şi nocturn.


 


Premiul Dintre sute de catarge acordat de Plutoneria (fostă Căpitănia) Flotării Române (P[C]FR) pentru o tânără pro­mi­siune:


BĂSESCU TRAIAN care a promis că, la sfârşitul celui de al doilea mandat prezidenţial, se va dedica elaborării unui studiu de literatură universală şi comparată intitulat Locul volumului Levantul de  Mircea Cătrărăscu între celelalte două cărţi din biblioteca personală: Cartea de telefon şi Cartea de marinar.


Pentru publicarea lui pe hârtie velină se preconizează organizarea unei licitaţii cu strigături la care şi-au anunţat, deja, participarea un mare număr de edituri, printre care: EBA, Perpendiculara 45, Moby Dick, Biruinţa culturală, Bricu’ Mircea Băsescu şi altele.


                                      Pentru conformitate,


Gelu NEGREA


 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul