Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Teroristul fruntaş de la Jurnalul naţional

        Critias

 • În emisiunea Realitatea politică de la Realitatea TV, duminică, 29 decembrie, ora 20,00 un invitat acuză Guvernul că a premiat cu sume consistente primarii de o anumită orientare pentru cantitatea şi calitatea serviciilor electorale prestate în campania şi la scrutinul recentelor prezidenţiale. Moderatoarea emisiunii, Melania Medeleanu, ca tot teleastul român imparţial, nuanţează interogativ în asentimentul deplin şi unanim al domnilor Iosif Boda şi Emil Hurezeanu, cei doi analişti care o flanchează cu competenţă echidistantă: „au fost premiaţi primarii sau primăriile, că nu-i acelaşi lucru?!” Pe această cale îi anunţ pe toţi trei specialiştii că în Constituţia României nu apare niciodată termenul primărie, ci doar instituţia primarului. Punct.


• Constatare tristă după alegerile din decembrie a.c.: în România, nimeni nu ştie să se comporte civilizat, demn şi elegant nici în ipostaza de perdant, dar nici în aceea de învingător. Sorry, dar, dead line-ul brucanian de însuşire a regulilor democraţiei se prelungeşte până în momentul când actorii politici de pe scena autohtonă vor învăţa să-şi respecte adversarii. Fireşte, dacă vor învăţa vreodată; dacă nu, nu...


• Titlu de emisiune (tot duminicală) la OTV: Justiţia română între Moscova şi Bruxelles. Adică? Ne vom dezbăra, oare, vreodată de reflexele stupide, de stereotipiile hodoronc-tronchiste şi contraproductive ale retoricii antiruseşti? Chiar să nu fim conştienţi că băieţii de la ambasada de pe Şoseaua Kiseleff nr. 6 trebuie să-şi justifice şi ei cumva salariile şi că toate aceste azvârliri de copită pseudoideologică se contabilizează undeva şi se decontează apoi în factura la gaze pe care o plătim Moscovei la preţuri fără concurenţă, de exemplu?! 


• Revin, conform promisiunii din numărul precedent al revistei, asupra imbecilităţii publicistice agitate cu turle şi sobe de Jurnalul naţional din săptămâna trecută sub titlul aruncat cu bidineaua pe două pagini: Teroriştii din decembrie ’89: Luptătorii din „Rezis­tenţă”. (Am impresia că ziarul lui Tucă a făcut o fixaţie psihanalizabilă la chestia asta cu Rezistenţa...) Cine sunt, aşadar, teroriştii din decembrie ’89 în opinia pe jumătate iresponsabilă şi pe trei sferturi aberantă a Jurnalului naţional? Toată populaţia României, membri şi nemembri de partid, muncitori, ţărani, intelectuali, bărbaţi şi femei de-a valma, organizaţi fără milă sub conducerea activiştilor PCR în detaşamente de rezistenţă, având acces la arsenale armate la care militarii în termen nici nu visau şi la depozite de muniţie copleşitoare, la mijloace de transmisie şi interceptare sofisticate, prevăzuţi cu semne de recunoaştere şi parole, deţinători de coduri secrete şi planuri de luptă pe pământ şi sub el, în aer, în apă, în peşteri, în catacombe şi labirinturi – o întreagă nebunie care ar putea fi terifiantă, dacă n-ar fi de un ridicol ucigător. De unde şi până unde toată această elucubrantă identificare a teroriştilor din decembrie cu aşa-zişii luptători din „Rezistenţă” descoperiţi în străfundurile imaginaţiei sale bolnave de cetăţeanul Răzvan Belciuganu, cel care semnează foiletonul din Jurnalul naţional, şi livraţi cu pompă cititorilor naivi pe post de rezultat al unor ani îndelungaţi de investigaţie găzetărească? De fapt, insul n-a investigat nici pe dracu’! Cineva, văzându-l mai sărăcuţ cu duhul, i-a băgat sub nas nişte hârtii şi două cărţi din care vajnicul diarist n-a înţeles nimic (sau s-a prefăcut că nu înţelege), a mai cules cu su­doarea frunţii de prin ziare câte un episod-două din întâmplările dramatice petrecute în zilele acelui decembrie tulbure, le-a amestecat bine cu ceva ingrediente senzaţionaliste, a zis abracadabra şi gata bomba de presă cu „secretul primordial” al auto-terorismului la scară naţională!

Hârtiile erau nişte aşa-zise Planuri de măsuri elaborate de compartimentele de Apărare civilă de la nivelul consiliilor populare judeţene şi al fiecărei întreprinderi sau instituţii în parte şi menite, chipurile, să concretizeze, la nivel local, prevederile doctrinei ceauşiste a „războ­iului întregului popor pentru apărarea patriei”. În acelaşi scop, de la Statul Ma­jor al Gărzilor Patriotice, fusese trimis în teritoriu un „plan de seminar privind ducerea luptei de rezistenţă pe teritoriul naţional vremelnic ocupat de inamic”. Ambele erau inspirate din maculatura propagandistică şi circumstanţială („de uz intern”, după cum precizează enigmatic şi insinuant R.B.) gen Hărţuirea în acţiunile duse în războiul întregului popor pentru apărarea patriei (Editura Militară, 1982) sau din manualul Lupta de Rezistenţă în mediul urban compilat, ca sarcină politică şi profesională, de nişte conştiincioşi colonei români în viaţă, activi sau trimişi în rezervă pentru merite excepţionale. Toate acele măsuri au rămas (ca majoritatea maldărelor de documente similare vizând alte teme şi domenii) literă moartă, ele fiind sigilate şi aruncate în fundul unor seifuri prăfuite, despre existenţa cărora mai întrebau din joi în paştele cailor feluriţi tovarăşi cu funcţii de răspundere de la diferite eşaloane ierarhice superioare, dar care, practic, n-au însemnat niciodată nimic mai mult decât valoarea cernelii consumate pentru aşternerea lor pe hârtie. Răzvan Belciuganu simulează fa­riseic că ia de bun tot acest caraghioslâc birocratic din care citează copios, mimând convingerea că ce-i afară scris pe pânză, înnăuntru e viu şi natural şi iată, astfel, misterul teroriştilor din decembrie dezlegat la minut ca la opt zile! Îl anunţ pe inocent că, în virtutea propriei „teorii”, dacă are peste 45 de ani (mulţi înainte!), iar pe vremea aia era încadrat în câmiile elizee ale muncii, sunt toate şansele să figureze şi el însuşi, în persoană, în niscaiva scripte ca terorist fruntaş.(Critias)
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul