Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Meniu de criză

        Ana-Maria Nistor

Nu ştiu prin alte părţi cum o fi, dar la noi, de când cu recesiunea, românul, de bine de rău, trăieşte bine. Nu mă refer la speculanţi şi la comerţul la negru care înfloreşte de când cu noile accize, ci la omul de rând. Acela care apare la ştiri, se vaită pe bună dreptate că nu mai face faţă cheltuielilor şi care mai apoi “ia cu asalt” supermarketurile. De sărbători am văzut cozi interminabile la mâncare şi băutură, de parcă ar fi fost ultimul Crăciun, apoi ultimul An Nou şi, respectiv, ultimul Sf. Ion.


În mod logic şi necesar, au urmat reportajele de la secţiile de urgenţă ale spitalelor şi diagnosticele deja tradiţionale: indigestie, criză biliară, alcoolism. Pacienţii, uşor vinovaţi, erau mulţumiţi că până la urmă au petrecut nişte sărbători de vis, ba au apărut şi la televizor. Reporterii de asemenea, aveau sentimentul datoriei împlinite: făcuseră încă un material de o covârşitoare importanţă naţională.


La fel de excesivi, oamenii de televiziune, adevăraţi profesionişti, pedalează acum pe tema dietelor. De o săptămână ne-au intoxicat cu soluţii şi reţete pentru siluetă căci, nu-i aşa, această problemă este una capitală, alături de alcătuirea bugetului pentru 2010, restructurarea din domeniul public, încălzirea globală şi urşii panda aduşi la o grădină zoologică din China. Pe aproape toate posturile, vedete care mai de care mai pline de anonimat gătesc pentru noi, ne sfătuiesc, ne şoptesc marele secret al vieţii în bucătărie, al siluetei fără efort, în fine, îşi expun cu gravitate sistemul de-a dreptul ontologic al fiinţei care mănâncă şi slăbeşte.


Este lesne de imaginat că am realizat pe dată importanţa subiectului şi, în consecinţă, am urmărit cu maximum de interes emisiuni precum „Reţetă pentru siluetă” cu specialistul Leonard Miron sau „Ce se întâmplă, doctore?” cu alţi specialişti. Mi-am luat notiţe, m-am documentat serios, am făcut fişe. Şi, pentru că sunt gata-gata să mă gândesc la un doctorat în dietologie pe vreme de criză, mi-am îndreptat atenţia către mai marele bucătarilor, cheful chefilor – Jamie Oliver. Cu siguranţă aţi auzit de acest personaj, poate i-aţi cumpărat şi cărţile promovate de „Jurnalul Naţional” cu atâta tam-tam că până şi Coelho ar fi invidios.


Cum să-l descriu mai bine? Este un fel de Harry Potter care vrăjitoreşte în bucătărie, combinat cu Dan Brown – căci se dezbracă de secrete -, plus un soi de Lady Diana care nu doarme de grija copiilor sărmani, a adolescenţilor de la marginea societăţii care trebuie salvaţi prin arta culinară. La toate aceste calităţi (chef, profesor, soţ şi tată iubitor) se adaugă şi aceea de showman, la un nivel pe care doar la Ştefan Bănică jr. îl mai putem întâlni.


Îmi programez, astfel, să mă uit la ultima serie de emisiuni cu magicul bucătar – „Vrăjitoriile lui Jamie Oliver” (Jamie Oliver’s Twist) – de pe TVR 2. Dincolo de revelaţiile în lanţ pe care le-am avut, referitoare la viaţă, la prieteni, la lumea străzii, am înţeles cât de uşor şi de ieftin e să găteşti şi, în acest mod, să-i faci pe oameni fericiţi. Primul pas: te duci la piaţă, cumperi o mulţime de chestii, dar, mai ales, socializezi, zâmbeşti, te îmbrăţişezi cu vânzătorii. Pasul doi: ieşi pe stradă, înnebunit să găseşti pe cineva pentru care să prepari nişte minunăţii şi alegi, de exemplu, doi poliţişti. Pasul trei: îi inviţi în bucătărie, unde vei găti pentru ei şi apoi le vei servi masa. Nu vă gândiţi la meniuri complicate sau scumpe. Nici pe departe, Jamie ne dă soluţii de criză. De pildă, puteţi opta pentru creveţi şi calamari cu muguri de bambus, seminţe de pin în sos de lapte proaspăt de cocos înveliţi în frunză de banan. Totul la cuptor. Sau iepure (preferabil sălbatic) marinat şi făcut la grătar cu 4 felii de pancetta şi garnitură de zucchini cu măghiran şi fileuri de anchois. Dacă vi se pare greu digerabilă tocăniţa de fazan cu ienupăr, rozmarin şi castane prăjite, puteţi face paste în casă (am reţeta de la Jamie!) pe care să le serviţi cu sos pesto sau ragu. La desert, o tartă cu mure proaspete, cu smochine verzi sau un sorbetto de pere ar încheia o masă de sezon, uşoară, sănătoasă şi ieftină.

Poftă bună şi pe săptămâna viitoare când Jamie a promis că vine cu reţete un pic extravagante şi cu ingrediente mai greu de procurat.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul