Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Europa e ‘n altă parte

        Gelu Negrea

Printr-o fericită īntāmplare, am intrat īn posesia numărului 3 al publicaţiei de literatură, artă, cultură şi tranziţie EUROPA – revistă trimestrială, „īntemeiată la Novi Sad īn anul 2008 de un grup de intelectuali proeuropeni īn frunte cu Pavel Gătăianţu” care apare sub egida Asociaţiei Revistelor şi Publicaţiilor Europene (A.R.P.E.) şi al Asociaţiei Editorilor şi Librarilor din Voivodina (UIKV), după cum se menţionează īn caseta tehnică. Tot de aici aflăm că boardul ştiinţific al revistei adună laolaltă personalităţi ale lumii culturale din Serbia, Romānia şi Moldova, dimensiunea sa transfrontalieră fiind asigurată de un număr important de colaboratori din Paris, Berlin, Timişoara, Maastricht, Bucureşti, Iaşi, Londra şi New York.


Cel puţin două sunt motivele pentru care trebuie, de la bun īnceput, să-mi mărturisesc invidia colegială pe care mi-a stārnit-o admirabila tānără apariţie editorială.


EUROPA este, īn primul rānd, o reuşită de excepţie sub aspect tehnic: format carte foarte elegant, un număr mediu de 165 pagini gāndite profesionist, īntr-o viziune grafică mo­dernă şi atractivă, hīrtie de excelentă calitate, care conferă un plus de acurateţe segmentului iconografie, structură modulară, coerentă şi flexibilă, īn acelaşi timp, facilitānd o abordare īn egală măsură unitară şi diversă a fenomenologiei spi­ritului de tranziţie īn vasta pluritate a manifestărilor sale (filologie, proză, arte vizuale, mu­zică, eseu etc.). Textele beneficiază de rezumate īn engleză şi sārbă, iar, ca bonus, la fiecare apariţie, cititorii beneficiază de cāte un DVD. Cel care īnsoţeşte numărul 3, de exemplu, cuprinde: caricaturi, un interviu cu Ioan Flora, miniconcert Lucia Todoran, Leonard Cohen la Belgrad, animaţie ş.a.).


Al doilea motiv pentru care EUROPA mi se pare o publicaţie remarcabilă īl reprezintă tronsonul de texte ce deschide de fiecare dată revista şi care nu doar se intitulează, ci este, efectiv, un veritabil forum de dezbatere a celor mai stringente Idei Europene la ordinea zilei. De la organizarea Uniunii Europene la propuneri de eficientizare a activităţii organismelor sale, de la implicaţiile profunde pe care multiculturalitatea sau interculturalitatea le aşază īn faţa contemporaneităţii ca vitale provocări la responsabilitatea elitelor culturale īn procesul de tranziţie, de la redefinirea conceptului de naţiune īn noul context continental la cultura europeană a memoriei, de la multilingvism ca politică, idei şi practică la umor ca obstacol de comunicare interculturală, autorii – sārbi, romāni, unguri şi de alte naţionalităţi – acoperă o plajă largă de interogaţii, certitudini şi vulnerabilităţi de care construcţia Europei unite nu duce lipsă. Cei care scriu – adepţi declaraţi sau, dimpotrivă, spirite sceptice vizavi de viabilitatea proiectului UE – atacă fără inhibiţii, cu seriozitate lucidă, dar şi cu aplomb polemic din varii perspective, de la aceea antropologică la cea viitorologică, problematica de substanţă, complexă şi contradictorie, a dinamicii edificării unei entităţi suprastatale fără precedent īn istoria continentului şi, tocmai prin aceasta, susceptibilă de erori, derapaje şi disfuncţionalităţi care pot glisa īn eşec o intenţie dintre cele mai lăudabile.


Cred că grupul de intelectuali (nota bene: dintr-o ţară pentru care accesul īn structurile UE este o chestiune mai curānd de speranţă, decāt de iminenţă) dă prin editarea revistei EUROPA o lecţie usturătoare de comportament civic şi autentic-cultural intelighenţiei romāneşti pentru care problemele Uniunii Europene, pur şi simplu, nu există. Intelectualii dāmboviţeni au două ocupaţii de bază: să-l īnjure sau să-l tămāie pe Traian Băsescu şi să facă mişto de clasa politică autohtonă. Cu un astfel de orizont ideatic şi european, plasarea īn continuare a ţării noastre la periferia dezbaterilor fundamentale şi, implicit, a deciziilor majore ce se adoptă la Bruxelles şi Strassbourg este asigurată pe termen lung.

Simpla răsfoire a revistei care apare la Novi Sad obligă īncă odată la cons­tatarea amară că EUROPA e īn altă parte...
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul