Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Este Mihai Gādea fan YouTube?

        Ana-Maria Nistor

Circulă o modă, cel puţin bizară, prin foile tabloidelor, dar şi a ziarelor serioase, de a pune īn titlu o interogaţie de doi lei al cărei răspuns urmează să fie demonstrat. Habar n-am unde au īnvăţat meserie copiii aceştia, dar e clar că cineva le-a şoptit că cel mai bun captatio stă īn semnul īntrebării. Procedeul a prins, e folosit pe prima pagină, iar autorii (mari jurnalişti de investigaţie) dorm mulţumiţi că i-au īmbolnăvit pe cititori de curiozitate; aceştia nu vor avea linişte pānă cānd nu vor afla dezlegarea la cele mai stupide şi banale chestiuni care vizează persoane notorii, de care deseori nici n-au auzit.


Mi-am bătut joc de propriul titlu cu amărăciune şi ciudă. Aceleaşi cu care am urmărit o ediţie “Sinteza zilei”, semnată Mihai Gādea, de la Antena 3.


Īn doi, trei ani de emisie, realizatorul a reuşit să se impună drept unul dintre cei mai serioşi oameni de televiziune. Decent şi prudent, cu vorbe măsurate, fără nimic excesiv īn gest sau postură, cu atitudinea sa de băiat cuminte şi premiant, Mihai Gādea a devenit un model singular printre prezentatorii voit simpatici şi ironici, prea populari, prea vehemenţi, prea gălăgioşi. Intuiţia sa a funcţionat, iar reuşita “Sintezei zilei” are la bază două ingrediente. Discuţia pe marginea celui mai fierbinte şi uneori mai incomod subiect al momentului şi alegerea invitaţilor. A fost girat de Octavian Paler, prezent seară de seară īn studio, şi de Ion Cristoiu, pe vremea cānd domnia sa īşi purta cu māndrie statutul de jurnalist important, creator de şcoală. Apoi, odată ce īnvăţase bine lecţia calităţii, Mihai Gādea a ştiut să fie atent la cine şi cānd invită, optānd pentru o formulă interesantă: specialistul – personaj, precum Valentin Stan, interogānd politicianul chemat să dea socoteală.


Formatul s-a impus, emisiunea a făcut audienţe uriaşe, fiind declarată adeseori lider, iar telespectatorii s-au obişnuit să o urmărească ştiind că au īn faţă nişte profesionişti şi, chiar dacă nu sunt de acord cu opiniile acestora, vorbele lor sunt luate drept o sursă de informaţie demnă de īncredere.


Toate acestea pānă de curānd. Mai exact, pānă după alegeri, cānd Mihai Gādea & comp. s-au arătat mai afectaţi decāt īnsuşi candidatul pe care-l susţinuseră. Tot atunci, īntr-o emisiune, realizatorul spunea, mai īn glumă, mai īn serios, că tot ce ne rămāne este să rādem de ceea ce se īntāmplă īn viaţa politică. Zis şi făcut. O zi, două, trei şi am crezut că i-a trecut şi că se reapucă serios de treabă. Se pare īnsă că şi el se lasă stăpānit de acea atitudine băşcălioasă a romānului perdant, care stă cu braţele-n sān şi comentează de pe margine, soluţie care nu e constructivă şi nici nu i se potriveşte. Cāt priveşte umorul sau, mai bine zis, pamfletul, interpretarea satirică a faptelor zilei, e mai bine să-i lase pe alţii mai pricepuţi.


Dar ceea ce mă intrigă cel mai tare este dorinţa constantă a realizatorului de a īmpărtăşi cu telespectatorii bucuria vizionării unor filmuleţe hazoase de pe internet. Cu toţii primim pe e-mail astfel de materiale video făcute de amatori, unele sunt chiar amuzante, ne distrăm pe la birou, prin pauză, le trimitem apoi prietenilor şi tot aşa. A acoperi, īnsă, jumătate din spaţiul de emisie cu asemenea īncercări destul de stāngace şi monocrome, mi se pare exagerat. Ba mai mult, īmi pare că, īn funcţie de descoperirile zile de pe YouTube, “Sinteza” īşi alcătuieşte desfăşurătorul. Şi tot inspirat de acest soi de filmuleţe, Mihai Gādea realizează din ce īn ce mai multe ediţii speciale, cam una la trei zile.


Săptămāna trecută mă uit la “o specială”, anunţată cu surle şi trāmbiţe īn serile precedente. Īmi scapă şi acum tema emisiunii, dar subiectul l-am reţinut perfect: “Bărbaţii e nişte porci. Femeile sunt o zānă :)”. V-aţi prins, nu? Invitaţi: Mircea Badea, Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Mircea Radu. Lipsea, zic şi eu, Mihai Bendeac. Şi poate Dan Diaconescu direct. Numeroase fimuleţe şi discuţii despre bărbaţi mai mult sau mai puţin misogini şi femei stricate şi proaste. Farse (files audio!) făcute de Buzdugan şi Morar la radio, redate integral, cu beepurile de rigoare. Păreri despre viaţă şi dragoste pur şi simplu, īntr-o atmosferă de Euforia TV. Şi şoc: topuri alcăturite de fiecare invitat īn parte (imagine YouTube + comentariu live) cu cele mai frumoase 3 femei din lume. Dispute, mesaje de la telespectatori, suspans: intră sau nu Carmen Brumă īn direct? Nu intră. Īn fine, stupoare (a mea) care a īncetat abia tārziu, īn noapte, la emisiunea “Īn gura presei” care mi s-a părut atunci de-a dreptul academică.

Zilele trec, dar īntrebarea rămāne, pluteşte īn aer. Cred că pentru această chestiune arzătoare a momentului ar trebui făcute de urgenţă două, trei ediţii speciale. Nu ştiu care va fi răspunsul, dar important e să discuţi despre problemă, nu să o laşi aşa, nerezolvată. Realizatorul să-şi cheme de urgenţă specialiştii şi să-i pună la treabă pentru că trebuie să ştim dacă este sau nu Mihai Gādea fan YouTube.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul