Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Premiile Lumieres şi despărţirea de Rohmer

        Călin Stănculescu

În fiecare an, în luna ianuarie, cinematografia franceză face bilanţul şi presa străină de la Paris acordă Premiile Lumičres celor mai bune producţii din anul precedent. Anul acesta a fost momentul aniversar al celei de a 15-a ediţii a premiilor ce poartă numele fraţilor ce au inventat cea de-a şaptea artă, dar şi anul celor şase decenii de existenţă a societăţii UNIFRANCE, principalul promotor al cinematografiei franceze, sub egida căreia se organizează festivaluri, întâlniri şi evenimente dedicate filmului din Hexagon. Anul 2009 a  fost un an paradoxal pentru cinematograful francez. Producţia a avut o audienţă în scădere cu 37 la sută pe teritoriul naţional, în afara ţării audienţa a scăzut cu 22 la sută, dar în prezent se pregătesc pentru premierele din 2010 647 de lungmetraje propuse de 230 de case de producţie. Nu este cazul să ne comparăm sau să comparăm aceste date cu cele din cinematografia noastră. Un ţel important al producătorilor, distribuitorilor şi exploatatorilor de film francez este cucerirea de noi teritorii, precum India şi China, unde publicul poate avea o alternativă în faţa agresivităţii tot mai accentuate a cinematografului american.


Premiile Lumičres au avut în acest an următorii principali laureaţi, pe care sperăm să-i reîntâlnim în România, pe ecrane, la festivaluri sau în Săptămâna filmului francez. Titlul de cel mai bun film a revenit lui „Welcome”, regia Philippe Lioret, cel mai bun regizor a fost desemnat Jacques Audiard, pentru filmul „Profetul”, cel mai bun scenariu a fost cel semnat de Mia Hansen-Love pentru filmul „Tatăl copiilor mei”. La această secţiune a concurat şi Radu Mihăileanu îm­preună cu echipa sa de scenarişti ai filmului „Concertul”, un mare succes de box-office în Franţa. Cea mai bună actriţă a fost desemnată Isabelle Adjani pentru rolul din filmul „Ziua rochiei”, regia Jean-Paul Lilienfeld, cel mai bun actor a fost ales Tahar Rahim, pentru rolul din filmul „Profetul”. Cel mai bun film francofon din afara graniţelor a fost desemnat „Mi-am omorât mama”, realizat de Xavier Dalan din Quebec.


Sala Mareşalilor din palatul Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor a găzduit o întâlnire cu ministrul Frederic Mitterand, care a mulţumit presei străine, distribuitorilor şi jurnaliştilor de cinema, amintind şi de dificila pierdere suferită de cinematografia franceză prin dispariţia regizorului Eric Rohmer, unul dintre marii animatori ai Noului val, la începuturi critic la Cahiers du cinéma, autor, împreună cu Chabrol, al unei importante monografii Hitchcock, autor al unei serii de filme dedicate poveştilor moralizatoare şi al unor  ecranizări de referinţă după operele lui Kleist sau Chretien de Troyes. „Eric Rohmer era, afirma ES Frederic Mitterand, şi va rămâne emblema unui anumit cinematograf francez prin stilul său, dar şi prin modul de producţie original, promovând exigenţa diversităţii care, departe de orice naţionalism, caracterizează ceea ce numim «excepţia franceză».


În concluzie, forţa cinematografiei franceze, în ciuda unor scăderi statistice, rezidă nu doar în marele număr de proiecte din acest an, dar, de asemenea, în ca­litatea şi varietatea genurilor propuse spectatorilor, diversitate menită să ajungă la un public universal, cultivat, dar şi amator de divertisment de calitate. Nivelul de bilete vândute anul trecut – 200 de milioane de bilete – este un record neatins din 1982.

Perspectivele viitorului sunt schiţate de proiectele UNIFRANCE de a dezvolta noi modalităţi de difuzare a filmelor, de a utiliza noile virtualităţi ale digitalizării şi de a folosi mai intensiv Facebook şi Twitter în răspândirea filmului francofon. Iar printre viitoarele premiere franceze în România pot aminti „Contesa” de Julie Delpy, „Îmbrăţişaţi pe cine doriţi” de Michel Blanc, „A pleca” de R. Corsini, „Scoici şi crustacee” de Ducastel şi Martineau, „Louise-Michel” etc. etc.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul