Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Mons – un festival de dragoste

        Călin Stănculescu

Un festival internaţional tematizat, un eveniment cultural major, bine şi īndreptăţit susţinut de mulţi sponsori, un important loc de īntālnire pentru cineaşti de pe toate continentele, competiţii serioase atent cāntărite de jurii formate din personalităţi marcante ale lumii filmului,cam asta īnseamnă micul oraş belgian Mons la mijlocul lunii februarie.


Cea de a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de dragoste – FIFA – preşedinte de onoare Elio Di Rupo, Delegat general – André Ceuterick a convocat fanii celei de a şaptea arte la un incitant program – cu patru ani īn urmă aici era descoperit şi Cristian Mungiu cu Occident – unde şi-au regăsit locul ficţiunea şi scurtmetrajul, documentarele şi filmele de artă, producţiile israeliene şi cele arabe, īmpărţite īntre tradiţie şi inovaţie, invitaţi precum egipteanul Youssef Chachine şi israelianul Amos Gitai, Bernadette Laffont – naşa Festivalului, Andrzej Zulawski, preşedintele Marelui juriu, dar şi cunoscuta actriţă Oana Pellea – care īn ultimii ani a turnat cu Alexandre Aja, Alfonso Cuaron, sau Szabolcs Hajdu, membră a juriului.


Printre membrii celorlalte jurii ale Festivalului s-au regăsit alte două personalităţi ale lumii filmului din Romānia: Leea Catincescu, manager la Festivalul Dakino, īn juriul de scurtmetraj belgian, şi Dana Dimitriu Chelba, directoarea festivalului BucharEST Film, īn juriul Cinefemme.


Un participant surpriză la Festivalul filmelor de dragoste de la Mons a fost şi regizorul Radu Gabrea, al cărui film Cocoşul decapitat a fost proiectat cu deosebit succes, la concurenţă cu ultima creaţie semnată de Claude Lelouch, īn penultima zi a competiţiei.


Coproducţie de anvergur㠖 Romānia, Austria, Germania, Ungaria – Cocoşul decapitat este o adaptare inspirată a romanului omonim semnat de Eginald Schlattner, proză ce evocă īn registrul unei comedii dramatice viaţa saşilor, īntr-un climat ambiguu guvernat de toleranţă, dar şi de ideologie īn timpul celui de al Doilea Război Mondial. Un grup de tineri ce-şi sărbătoresc absolvenţa īn seara zilei de 23 august 1944 formează universul uman īn care se nasc şi pier sentimente şi prietenii durabile sau efemere trăiri ce vor marca existenţa unor personalităţi īn formare īn momentul alinierii Romāniei la lupta Aliaţilor.


Panorama acestui dens festival din care n-au lipsit filme de pe toate meridianele, 25 de avanpremiere europene, seri şi expoziţii tematice, şedinţe de atelier, conferinţe etc. este rodul unui efort cultural susţinut cu dăruire şi inspiraţie de jurnalistul şi criticul de film André Ceuterick, care a făcut din prezenţa romānească un atribut de calitate pentru un eveniment de primă mărime pe scena filmului european. Promovānd dragostea şi toleranţa, īnţelegerea şi īnţelepciunea, opţiunile lui André Ceuterick materializează un adevăr important şi anume că cinematograful poate da naştere la generozitate şi pace, la toleranţă şi echilibru dincolo de graniţe, de credinţe, de politic sau de alte accidente ale Istoriei.


Marele Premiu al acestui festival a revenit filmului Once semnat de John Carney, Irlanda, o frumoasă poveste de dragoste dintre un cāntăreţ al străzii din Dublin şi o nostimă imigrantă din Cehia. Filmul, turnat īn doar două săptămāni, a obţinut şi Premiul publicului la Festivalul Sundance, unde celebrul regizor Steven Spielberg a declarat „acest film m-a entuziasmat pentru tot restul anului”.


Sunt sigur că asemenea evenimente culturale (la noi există doar trei festivaluri serioase de film – Dakino, Anonimul şi TIFF) ar putea cu folos fi organizate şi la noi, īn mai multe oraşe din ţară, unde apetitul specta­torilor pentru arta a şaptea īncă nu a scăzut atāt de drastic īncāt să justifice īnchiderea tuturor cinematografelor.


De la Angers,un alt Festival internaţional dedicat primelor filme, tānărul regizor Gabriel Sīrbu a venit cu două importante premii, Premiul special al juriului şi Premiul publicului. Filmul său La drumul mare, un scurtmetraj de ficţiune incitant, prezintă o felie din viaţa unui hoţ care atacă o tānără funcţionară, nu prea familiarizată cu şofatul şi gropile iubitei Capitale. Cu umor şi mult firesc, eroii lui Gabriel Sīrbu ajung la metamorfoze sentimentale, un dublu final aducānd o rezolvare inedită acumulărilor de emoţii trăite intens la o „scurtă īntālnire”.


Atent pregătit dramaturgic, condus cu siguranţă, bine interpretat, inspirat montat, filmul lui Gabriel Sīrbu deschide seria distincţiilor internaţionale pe 2008.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul