Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Liceenii de la Sava la Clubul de proză

        Oana-Teodora Călin

Cea de-a patra întâlnire a Clubului de proză „La formarea ideilor“ din 27 aprilie a fost una mai specială pentru că, de data aceasta, s-a început cu debutanţii. Dacă anterior erau prezentate mai întâi ultimele apariţii în materie de proză, de data aceasta lectura debutanţilor a jucat rolul principal.


Câteva eleve de la Colegiul Naţional Sf. Sava au surprins tocmai prin faptul că aduc un aer de prospeţime prin proza lor. Roxana Bobîrnac, Ana Cojocaru, Cristina Manta şi Laura Răceanu au dovedit că sunt nişte talente demne de luat în serios.


Aceşti copii de clasa a IX-a şi a XI-a par să reziste testelor grele pe care scrisul le presupune. Ei par să reziste privirilor duioase, dar, în acelaşi timp, neîncrezătoare ale scriitorilor deprinşi cu arta aceasta. Teama celor care timp de o viaţă întreagă au trăit cu proza şi pentru proză este ca aceşti copii să nu lase patina timpului să imprime asupra lor căderea în anonimat şi lipsa de idei. Cert este că acum ei scriu extrem de bine.


Constantin Stan a remarcat la ei faptul că citesc textele cu o stăpânire incredibilă, trecând peste bariera emoţiilor, lăsându-se purtaţi de textele lor, care îi fac să trăiască, îi umanizează şi îi dezumanizează, îi fac atât de vii încât prin textele lor parcă trăim şi noi. Mai mult, „eşafodajul de idei, textura ideatică pe care este aşezată proza ne aşază într-un moment de stabilitate în literatură”, spunea Constantin Stan. Ioan Cărmăzan spunea despre fete că sunt foarte talentate. În acelaşi timp, Ion Lazu aprecia că ele merită nota cea mai mare a celor care au debutat până acum la acest club de proză. Ion C. Ştefan aprecia faptul că este vorba despre o „generaţie a duhurilor tinere”, asta deoarece toate textele conţin tema duhurilor. Calitatea prozelor a atras după sine propunerea de a le fi acordat un spaţiu cât mai mare în revistă.           


După încântarea produsă de textele citite în prima parte a Clubului de proză, a urmat prezen­tarea evocărilor literare ale lui Ion C. Ştefan. Cartea acestuia, intitulată „Corabia cu amintiri. Prietenii mei scriitori“ a fost apreciată de Constantin Stan ca fiind o carte care ar fi putut să conţină mai multe întâmplări în locul numeroaselor consideraţii. De asemenea, se pare că există anumite inadvertenţe în carte. „Marea hibă a acestor evocări este aceea de a pune în cârca morţilor fapte şi cuvinte pe care ei un le pot confirma sau infirma”, spunea Constantin Stan.


Următoarea carte prezentată a fost „Poveştile unui mizantrop” a lui Daniel Octavian Bejan. Ea a fost apreciată drept un volum excelent scris, o carte în care avem de-a face cu mai multe registre, însă Constantin Stan crede că „retoricile acestea sunt asumate în mod conştient.”


5“ este următorul titlu. Este vorba despre cartea lui Adrian Georgescu, o carte cu povestiri şi texte ce constituie o literatură extrem de interesantă, dar în acelaşi timp, extrem de dificilă. „Cere multă răbdare când o parcurgi, dar conţine multe delicii”. Pentru cititor, la început este mai greu de înţeles mecanismul deplasării personajelor, însă după aceea textele se citesc lejer.


Un alt volum prezentat aduce în prim-plan povestea unui bătrân care se îndrăgosteşte. El coboară astfel din nou către copilărie. Este vorba despre volumul intitulat „Cântarea patriarhului” a lui Viorel Dianu. Interesant este că marea forţă a acestui roman o constituie istoria unei familii de deportaţi, care este reconstituită pas cu pas.


Un om din Est”, cartea lui Ioan Groşan, care, de altfel, a fost prezent anterior la întâlnirea Clubului de proză, a transformat legenda cărţii într-un pariu: „a fi sau a nu fi marele roman”. Au apărut primele cronici legate de carte, iar toate indiciile arată că ea este un adevărat produs marca Groşan. 

Clubul de proză s-a încheiat cu o lectură savuroasă a Ştefaniei Coşovei şi a lui Ioan Cărmăzan, care, prin artificiile de cuvinte, tonul vocii şi personajele atât de simpatice, au smuls zeci de aplauze. Această nouă întâlnire a Clubului ar putea fi luată ca un model de maturitate tocmai pentru că scriitorii de primă mână au cedat debutanţilor onoarea de a citi primii.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul