Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Învăţăturile televizomanului către fiul său, internautul

        Ana-Maria Nistor

Punct de plecare:


„Spune când spui sunt cu gândul dus la mine. Eu te-am născut pe tine, fiule, renaşte-mă tu”.


Parcurs:


Nu întâmplător porţi acest nume rupt din coasta maniei mele. Tu te crezi mai liber, aşa cum mă credeam şi eu faţă de cititorul de presă scrisă. Tu navighezi, eu butonam şi cine ne poate opri să schimbăm oricând destinaţia?


Fiule, să fii avid după locuri, fapte, oameni despuiaţi de intimitate, nu te opri decât acolo unde comunicarea virtuală e mai mare. Stai pe chat, fiule, aşa cum urmăream eu în direct orice mişcare dintr-o casă Big Brother, activitate care te va face să-ţi pierzi vremea într-un mod atât de plăcut. Fii voyeur, fără ruşine, şi vei crede că tu eşti deasupra lucrurilor.


Înghite imagini, cuvinte, cântece, cu cât mai goale, cu atât mai bine. Dar ai grijă să fie frumos ambalate în conflict sau în „interzis”. Tot ce e cu bulină roşie anunţă o delicioasă porcărie netrebuincioasă şi tocmai devorând-o vei observa cum o să devii mai spălat pe creier. Bun, acum eşti gata să te legi, temporar, de ceva. Pe vremea mea erau ştirile, un talk show oarecare, un serial în care nu se întâmpla nimic, jucau execrabil nişte actori, dar ce costume!


Tu fă-ţi cont pe Facebook, Hi5 nu se mai poartă la vârsta ta. E pentru puştanii de liceu. În schimb, Facebook-ul te va face să te regăseşti cu atâţia prieteni pe care nu-i cunoşti, nu-i doreşti, nu spun nimic, dar sunt mulţi. O să deschizi în fiecare dimineaţă computerul, înainte de a-ţi bea cafeaua, ca să afli toate prostiile care le-au mai trecut prin cap şi prin mouse. Joacă-te cu ei FarmVille, CaféWorld, Mafia Wars şi intră în comunitatea gamerilor de pe Facebook. Asta te va face cu adevărat superior dependent. O să fie nevoie de cel puţin trei ori pe zi ca să intri pe contul tău, altfel îţi mor animalele din fermă, ţi se usucă bumbacul, se împut felurile de mâncare din cafenea şi îţi poate dispărea un frate ucis în luptele mafiote. Fă asta cu toată seriozitatea, aşa cum făcea pe vremuri analistul Valentin Stan în emisiune (pasiunea sa era FarmVille), în vreme ce toată ţara credea că triază file-uri audio din laptop. A fi constant, iată secretul! La fel urmăream şi eu, temeinic, asfaltări în direct, conferinţe de presă, serialul „Tânăr şi neliniştit”, „Noră pentru mama”.


Navighează în lumea ta multe ore pe zi, nu ieşi din casă, iar dacă o faci, comportă-te aşa cum te-au învăţat maeştrii. Şi eu, la rândul meu, ascultându-mi modelele, am mers la grevă şi am dansat „Pinguinul”, mi-am cusut pene pe turul pantalonilor în semn de adeziune, am votat aşa cum trebuie, am căutat în trafic premiile caravanelor TV şi mi-am cumpărat săptămânal bilete la Bingo.


Urmează moda: fii ecologist, biciclist, şofer, anti, pro, indiferent, cârcotaş, fan, rebel, ascultător sau orice e necesar în sezonul respectiv. Imparţial să rămâi, mereu deschis.


Cumpără tot ce ţi se ambalează în reclame difuzate constant, înghite tot ce ţi se dă în direct.


Admiră vedetele, imită-le cât poţi şi nu uita cantitatea uriaşă de carton care a fost necesară ca ele să ajungă unde sunt. Şi, mai ales, nu uita că acel carton sunteţi voi, publicul lor. Aşa că ai grijă, cum apare cineva din neantul internetului şi are stofă de vedetă, în orice domeniu, eşti dator şi tu să contribui la fabricarea ima­ginii sale.


Citeşte, măcar pentru mine, bloggurile tuturor ziariştilor nebăgaţi în seamă, iluştrii anonimi. E o moştenire de suflet pe care ţi-o las ca să nu dispară tradiţia vorbăriei goale, rostită doct, cu ceva audienţă şi maximum de responsabilitate.


Pune-ţi site-ul youtube în bookmarks pentru că acolo se află o legătură puternică între noi peste timp, necenzurată de CNA. Muzici de toate soiurile, filmuleţe cu eroii TV, reportaje făcute de amatori, reclame cu telefonul mobil, interviuri cu necunoscuţi – pe toate le găseşti acolo, păstrate ca într-un imens tezaur.


Nu neglija educaţia, bagajul tău cultural, aşa cum am avut şi eu în vedere la vremea mea. În 5 minute învăţasem istoria Egiptului, într-o oră eram specialist în criminalistică, în două zile designer, iar după câţiva ani mă pricepeam deja la arhitectură, politică, stomatologie, grădini, sport, bucătărie, turism, critică literară, creşterea oilor negre, film american, motoare diesel, balsam de păr, fabricarea berii, viaţa felinelor şi războiul din Golf. Fiule, ţie o să-ţi fie mult mai uşor pentru că informaţia e şi mai prescurtată, iar setea de cunoaştere se transmite în familie, ca o bijuterie veche.


Dar, cel mai important, nu uita să crezi cu naivitate în adevăr. Îl vei găsi acolo unde tehnicile de persua­siune sunt mai elaborate, acolo unde faptele sunt mai distorsionate, acolo unde vei fi intoxicat cu un nume, o ştire, o opinie.


Aşa grăit-am, aşa să se întâmple, în numele libertăţii privitorului, al părerii personale şi jos deformatorii!


Punct de sosire:

Prospero nu e nici pe departe bătrânul blând şi iertător. El manipulează prin cunoaştere şi prin nevoia de dependenţă picurată constant. E un tiran cu chip de înţelept, un Supraveghetor care şi-a legat păpuşile cu fire magice. Îl dirijează pe Caliban cu ajutorul informaţiei, iar pe Ariel dându-i iluzia libertăţii. Atunci când nu poate impune direct, vrăjeşte, fascinează, adoarme, fabrică vise. Pleoapa se închide şi se deschide la comandă, privirea minte vederea şi lumea se învăluie în furtuna magică a manipulării inteligente. Lumea, adică noi, Ca­libani sau Arieli, fără de care Big Brother al insulei n-ar avea nicio putere. Cablaţi cu bună ştiinţă la tabloul de comandă, totul e ca într-o bună zi unul dintre noi să nu uite când îl cheamă Prospero „să-i ia şi hârţoagele, căci fără ele e un tont cum sunt şi eu şi nici un duh nu-l mai ascultă”.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul