Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Maratonul de Poezie şi Jazz, ediţia a doua

        

Īn seara zilei de 4 iunie 2010, īncepānd cu ora 22:00, foaierul Tea­trului Naţional de Operetă Ion Dacian a devenit spaţiul īn care 33 de poeţi s-au īntālnit cu muzica īntr-un maraton de poezie şi jazz ce a ţinut pānă īn dimineaţa zilei de 5 iunie 2010, ora 05:00. Aflat la cea de a doua ediţie, Maratonul de Poezie şi Jazz a adus pe scenă nume de referinţă ale literaturii romāne contemporane. A fost o a doua ediţie mai densă, mai bine organizată, care naşte deja ideea de continuitate iminentă a acestui tip de eveniment.


Producătorii şi amfitrionii evenimentului, Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu, au moderat şi prezentat invitaţii ale căror lecturi, cu o durată medie de 10 minute, a ajuns īn casele oamenilor şi pe calea undelor la Radio Romānia Cultural, coproducătorul evenimentului, care a transmis īn direct timp de 7 ore neīntrerupte. La finalul evenimentului, au citit cei mai tineri poeţi invitaţi, apoi Maria Răducanu şi Mircea Tiberian au făcut dimineaţa maratonului de neīncheiat. Cei doi mari creatori şi interpreţi de jazz au bisat la aplauzele publicului şi ne-au lăsat să credem că totul e inefabil prin artă. Cei dispăruţi de curānd dintre noi, precum poeţii Augustin Frăţilă sau George Vasilievici, au fost prezenţi īn noaptea de Maraton alături de public şi ascultătorii radio, prin muzica şi versurile recitate de prietenii lor, actorul Viorel Păunescu şi scriitorul Mugur Grosu.
Mărturia care va rămāne peste timp, pe lāngă materialele īnregistrate de Radio Romānia Cultural, este antologia „Maratonul de Poezie şi Jazz”, cu un cuprins bogat, de 162 de pagini, ce a fost lansată īntr-un tiraj de 200 de exemplare, de Editura Tracus Arte.


Una dintre reuşitele din acest an a fost prezenţa pe scena Teatrului Na­ţional de Operetă Ion Dacian a trupei DELAGARE& CIE, care a recitat şi performat pe muzică texte de Matei Vişniec. Un Vişniec īn calitate de poet, de data aceasta, care a declarat, īntre altele:
 Īn Franţa, poezia nu mai are un rol social atāt de mare, precum īn Romānia unde, īn continuare, poezia e un gen literar esenţial. O asemenea manifestare este dovada că se scrie īn continuare o poezie extraordinar de interesantă aici şi că sunt oameni care se dăruiesc poeziei īntr-un mod absolut visceral. Pentru mine este o mare bucurie să văd că o noapte īntreagă oamenii pot veni să asculte poezie, să spună poezie.
Un maraton de o noapte de poezie şi jazz este o idee originală, la fel ca şi această alianţă, acest aliaj-mariaj īntre poezie şi jazz.. Cred că aşa cum func­ţionează acest eveniment acum este foarte bine, inclusiv cu omagiile care le sunt aduse unor oameni care nu mai sunt printre noi sau unor oameni pe care-i iubim şi nu au putut să vină aici.


Dacă anul trecut Maratonul de Poezie şi Jazz a reunit un număr mai mic de invitaţi, de această dată au fost prezenţi 33 de scriitori printer care: Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Chifu, Ioana Crăciunescu, Caius Dobrescu, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Iolanda Malamen, Marin Mălaicu-Hondrari, Ioana Nicolaie, V. Leac, Alexandru Muşina, Andrei Novac, Dumitru Păcuraru, Cosmin Perţa, Lucian Perţa, Daniel Pişcu, Matei Vişniec, Varujan Vosganian, George Vulturescu, Ion Zubaşcu sau Miruna Vlada, cărora li s-au adaugat nume noi care au dialogat muzical cu poezia: Nadia Trohin, Adrian Flautistu, Constantin Mirea, tineri care ştiu deja că există cāteva mari īntālniri īntre arte, iar poezia şi jazzul sunt dintre cele alese.


Ediţia a doua  a Maratonului de Poezie şi Jazz” a fost organizată de asociaţiile non-profit şi non-guvernamentale EURO CULTURART (preşedinte Dan Mircea Cipariu), OPEN ART (preşedinte Ioan Cristescu), Muzeul Naţional al Literaturii Romāne (director interimar Lucian Chişu) şi Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian (director general Răzvan Ion Dincă).

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul