Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Isabelle Huppert în România

        Călin Stănculescu

Cunoscuta actriţă franceză a adunat într-o carieră de aproape patru decenii cele mai importante premii ale lumii cinematografice. A jucat în zeci de filme semnate de regizori celebri. Anul trecut a fost premiată pentru întreaga activitate de Aca­demia Europeană de Film. Tot anul trecut a condus juriul internaţional la Festivalul de la Cannes. Cu câteva zile în urmă, Isabelle Huppert a vernisat la Bucureşti expoziţia „Femeia cu portrete”, ce reuneşte 120 de imagini semnate de 74 de fotografi celebri, expoziţie vernisată iniţial la Muzeul de Artă Modernă din New York în urmă cu patru ani. Cu prilejul vizitei în România, Isabelle Huppert s-a întâlnit cu studenţii de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” şi a prezentat la cinematograful Studio cel mai recent film în care a jucat, Materialul alb, în regia Clairei Denis.


Marea doamnă a cinematografiei franceze a studiat la Conservatorul din Paris şi la cel din Versailles, debutând pe scenă cu Antoine Vitez şi Robert Hossein. Debutează în cinematografie la 18 ani, sub direcţia Ninei Companeez în filmul „Faustine et le Bel Été”. A mai turnat cu B. Blier, B. Tavernier, Claude Chabrol, Claude Goretta celebra „Dantelăreasă”, A. Wajda, M. Ferreri, M. Pialat, A. Techine, Martha Meszaros, Michael Cimino şi mulţi alţii.


Materialul alb, semnat de Claire Denis, preşedinta Secţiunii canneze „Un certain regard”, unde au concurat şi fil­mele româneşti, este inspirat de realitatea tensionată dintr-o republică africană zgu­duită de rebeliuni, revolte armate, conflicte etnice şi sociale. Isabelle Huppert joacă rolul unei femei, Maria Vial, cu o profundă personalitate, care conduce o plantaţie de cafea şi supravieţuieşte într-un teren ostil, marcat de ororile războiului civil.


Atmosfera este tensionată şi de destrămarea familiei Mariei, nevoită să lupte singură pentru conservarea proprietăţii ameninţate de bande de rebeli, copii capabili de cele mai crunte acte de violenţă şi umilire resentimentară faţă de albi, dar şi faţă de conaţionali. Atmosfera tensionată a filmului este susţinută perfect de coloana sonoră, de construcţia cinematografică bazată pe flashbackuri relevante pentru cunoaşterea psihologiei personajelor, fiinţe, în majoritatea cazurilor, fragile, chiar instabile mintal. Obiectivitatea regizoarei se face simţită în faptul că nu diabolizează taberele aflate în conflict şi relevă resorturile intime ale acţiunii prin detalii şi gesturi deloc lacrimogene. Dialogul economic potenţează dramele dezrădăcinaţilor europeni, filmul nefiind lipsit de o bună doză de suspans autentic, ce precedă un final tulburător. În toamnă, acest film, în care mai joacă o echipă formidabilă de interpreţi africani, precum şi Christophe Lambert, va putea fi văzut şi pe ecranele româneşti.


În prezent, actriţa Isabelle Huppert joacă într-un film rolul unei celebre artiste în fotografie, care a făcut vâlvă în Franţa anilor ’80 prin îndrăzneala şi inspiraţia subiectelor alese. Fotografa este de origine română, Irina Ionesco, şi, cu prilejul master class-ului de la UNATC, Isabelle Huppert şi-a declarat disponibilitatea de a juca într-un film realizat de unul dintre tinerii regizori din România.


Expoziţia reprezentând portrele actriţei va rămâne deschisă la Sala Dalles până la sfârşitul lunii iunie, iar printre semnatarii lucrărilor ce o imortalizează pe Isabelle Huppert se numără Henri-Cartier Bresson, Helmut Newton, Richard Avedon, Henri Lartigue, Robert Doisneau, Nan Goldin, Patrick Demarchelier. Fotografiile prezentate publicului o surprind pe Isabelle Huppert încă de la vârsta de 15 ani, în acelaşi timp evocând cu acurateţe şi inspiraţie imaginea femeii din anii ’70 până în prezent.

Marea doamnă a cinematografiei fran­ceze şi mondiale a demonstrat la Bucu­reşti, pe care nu l-a vizitat pentru prima oară, că are, prin distincţie, tact şi ţinută, toate atributele unui antistar.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul