Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Aniversare la Galeria Dialog

        

 


 


Ruxandra Garofeanu omagiată de artiştii bucureşteni


Primarul Neculai Onţanu a conferit o diplomă de excelenţă ? Johnny Răducanu a inaugurat un pian de concert ? Galeria Dialog | reper cultural al Capitalei ? Afluenţă extraordinară a oamenilor de cultură din Bucureşti


Vineri, 14 martie, la Galeria Dialog de la sediul Primăriei Sectorului 2, numeroşi oameni de cultură au omagiat-o pe cunoscuta realizatoare de televiziune, critic de artă şi animatoare culturală Ruxandra Garofeanu cu ocazia aniversării sale. Primarul Sectorului 2, dl Neculai Onţanu, şi-a mărturisit bucuria şi emoţia cu care i-a adresat felicitări sărbătoritei şi i-a oferit o diplomă de excelenţă colaboratoarei sale care a construit nu numai Galeria Dialog, ci şi conceptul cultural al Primăriei Sectorului 2, transformīnd-o īntr-un reper al artei şi literaturii din Bucureşti.


Personalitatea Ruxandrei Garofeanu a fost conturată cu căldură de dl Dan Hăulică. Cei prezenţi au asistat la un scurt, dar dens program artistic, cu interpretări muzicale ale Feliciei Filip şi coregrafice ale lui Răzvan Mazilu, iar la final cu un entuziasmant recital Johnny Răducanu. Cunoscutul jazzman a inaugurat pianul Galeriei şi a afirmat că, din 1942 pīnă azi, este pentru prima dată cīnd, īn Romānia, un primar a achiziţionat un pian de concert pentru a se face muzică īn localul primăriei. Au fost prezenţi zeci de oameni de cultură artişti plastici, muzicieni, actori şi regizori, scriitori, oaspeţi obişnuiţi ai Galeriei Dialog. Distinşii interpreţi au fost prezentaţi de doamna Mariana Georgescu, director la Primăria Sectorului 2.


Am remarcat prezenţe precum cele ale foştilor colegi din TVR ai sărbătoritei Ştefan Dimitriu şi Valentin Hossu-Longin, ale lui Horia Andreescu, Eugen Simion, Mircea Spătaru, Mircia Dumitrescu, Olga Delia Mateescu, Ileana Stana Ionescu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Pavel Şuşară, pentru a numi doar prea puţini dintre invitaţi.


Īn cei aproape trei ani de existenţă, Galeria Dialog de la parterul Primăriei Sectorului 2 a găzduit numeroase vernisaje ale unor expoziţii personale şi tematice, de artă mai ales contemporană şi romānească, ele cuprinzīnd pictură, grafică, sculptură, tapiserie şi instalaţii plastice. Tot aici s-au desfăşurat seri de muzică vocală şi instrumentală, clasică şi modernă, lecturi de poezie şi proză, manifestări omagiale consacrate unor personalităţi ale culturii romāne. Toate acestea au fost posibile prin efortul şi entuziasmul primarului Neculai Onţanu şi ale echipei sale, un rol esenţial avīnd priceperea şi simţul valorii dovedite de consiliera sa, doamna Ruxandra Garofeanu.


La aniversare, redacţia revistei Luceafărul īi urează doamnei Garofeanu multă sănătate şi deplin succes īn misiunea nobilă pe care şi-a asumat-o!


Un succes cultural la cub


Orice succes e o limită superioară a concentrării! Succesul porneşte de la conştiinţa că ceea ce facem nu e doar un plan īntr-o strategie culturală, o schemă rece pe care o punem īn practică sau pe care o spunem pe dinafară. Altfel pus īn pagină, a avea succes īnseamnă a avea conştiinţa că vinzi succesul, că īl determini şi īl conjugi. Fără a greşi, afirm că doamna Ruxandra Garofeanu, criticul de artă subtil şi rafinat, realizatorul de televiziune care, ani şi ani de zile, a făcut ca feţele cunoaşterii să lumineze īn satul nostru global numit Romānia, consilierul primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, cu incontestabila sa realizare | Galeria „Dialog”, singura galerie de artă din incinta unei primării de la noi, adică Ruxandra Garofeanu la cubul culturii romāneşti, vinde succes, determină consistenţă īn programele culturale pe care şi le-a asumat şi le asumă la Primăria sectorului 2 Bucureşti, conjugă vii formule artistice din geografii şi generaţii artistice diferite. Un succes cu rază substanţială de spirit şi altruism īntr-o lume a triburilor şi talibanilor literari şi culturali. Un succes armat de profesionalism şi abilităţile pe care numai profesionalismul ţi le poate oferi. Finanţarea Premiilor Fundaţiei Nationale pentru Ştiinţă şi Artă şi ale Premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti de către Primăria sectorului 2, sprijinul pentru proiectul „27. Poezie de Bucureşti“, expoziţiile de la Galeria „Dialog“, unde i-am auzit şi văzut pe cāţiva dintre cei mai importanţi critici de artă de la noi, de la acad. Dan Hăulică, Dorana Coşoveanu pānă la Tudor Octavian şi Pavel Şuşară, sunt, iată, cāteva dintre „accidentele metafizice“ produse de īntālnirea dintre Ruxandra Garofeanu şi primarul Neculai Onţanu.


Dan Mircea CIPARIU


Vocaţie şi profesiune de credinţă


Pentru Ruxandra Garofeanu, critica de artă a fost, īnainte de toate, o vocaţie. Iar atunci cānd aceasta s-a transformat īn profesiune, ea s-a dovedit a fi o profesiune de credinţă. Prin Ruxandra, arta plastică din Romānia şi-a aflat īntotdeauna un preţuitor şi un propagator generos şi inspirat. Prin ea, arta plastică a īntregii lumi a ajuns mai repede şi mai direct la cunoştinţa romānilor. Coleg de radio şi televiziune, am fost zeci de ani martor la inspirata şi neobosita ei strădanie de a aduce mereu frumosul īn casele şi īn sufletele oamenilor. Lucru pe care acum īl continuă, cu aceeaşi dăruire, la Galeria „Dialog” de pe lāngă Primăria Sectorului 2, īntr-un superb şi temerar demers de īmbinare armonioasă a tuturor artelor. La mulţi şi tot mai rodnici ani, Ruxandra!


Ştefan DIMITRIU


 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul