Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Maneaua glamour reloaded

        Ana-Maria Nistor

Adică reîncărcată. Gata de tragere. Punct ochit şi o rafală de prost gust seceră audienţa. Aceasta, în loc să moară ciuruită de kitsch, se ridică şi începe să danseze în ritmul bubuiturilor de armă. Mai vrea. Îi place. Aşa că Antena 1 mai armează o dată şi descarcă în eter o doză şi mai mare de prostie. Aceasta trebuie să inducă o stare de bine, de veselie tâmpă. Cu zâmbet, înainte, marş!, pentru că am intrat în grila de vară, e cald, iar cine nu are bani de concediu merge ziua la ştrand, iar seara stă cu o bere în faţa televizorului şi se destinde. Dacă e fată, bea o Cola şi îşi face unghiile cu sclipici. Cam acesta fiind, în mare, portretul robot al telespectatorului ochit, Antena 1 lungeşte divertismentul manelistic în iulie cu trei emisiuni: Burlacul, Star avatar şi Iubirea face farse. Trei producţii ca trei chinezării, atât de grosolan copiate după modelele lor străine.


Prima dintre ele, în ordine aleatorie, se adresează tuturor doamnelor şi domnişoarelor sensibile, dar tenace, cu vise mari, studii puţine şi măcar o Sandra Brown sau un Coelho la activ. Burlacul vrea să demonstreze că da, se poate, dacă ai răbdare, astrele se aliniază bine şi norocul îţi surâde de după camera de luat vederi. 22 de fete se bat pentru cel mai râvnit bărbat necăsătorit al ţării. Şi nu o singură seară, ci în serial, un sezon întreg. Pe măsura invitatului. Însuşi Cătălin Botezatu. Nu zâmbiţi şi nu judecaţi după aparenţe. În spatele lor se află un suflet singur, dornic să-şi găsească jumătatea, un om ca noi toţi, copleşit însă de publicitate şi de sacrificiile pe care i le cere arta sa. El este primul care a păşit dincolo de graniţele lumii mondene, a coborât din limuzină, în smochingul său impecabil, năzuind, ca un prinţ căutător, să-şi găsească aleasa inimii. Dacă nu, măcar o reabilitare de imagine şi ceva bani de coşniţă. Dar cine ştie?! Dacă între toate cele 22 de pretendente se află tocmai EA?


Existând această posibilitate, chiar dacă într-un procent minuscul, scenariştii s-au gândit să acopere o gamă cât mai largă de exemplare feminine din diverse domenii de activitate, muncă şi cultură. Producătorii au înţeles pe dată că s-ar putea ca, la un moment dat, făcătura regizată prost să se transforme într-un adevărat reality show, aşa că s-au conformat. Au selectat şi o cântăreaţă, şi o dansatoare, şi o antrenoare de handbal, şi o profesoară, şi o stewardesă, şi o băgătoare de seamă şi tot aşa. Pesemne că au fost atât de preocupaţi să acopere nomenclatorul de meserii încât au uitat de persoane. Şi dacă cineva străin de locurile acestea ar ateriza acum în România şi ar vedea emisiunea Burlacul, ar deduce foarte simplu că aici există bărbaţi frumoşi şi bărbaţi urâţi. Celor urâţi li se mai spune şi femei. Trecând peste acest mic inconvenient, ca peste proba costumelor de baie de la Miss Univers, am aşteptat adevărata confruntare, cea serioasă, între inteligenţe, nuri, farmec personal, ca­racter şi voinţe. Aştept şi acum, dar n-are a face, în răstimp e o distracţie de pomină. Gafe lamentabile, ma­nifestări de comportament absolut ridicole, situaţii jenante fac emisiunea să aibă, într-adevăr, umor, unul involuntar şi amar. Bătălia pentru burlacul cel mai cel continuă. Pe plajă, la serate, în separeuri, cu momente însăilate prost, în care fetele „iau cu asalt” prinţul. Acesta, timid, reţinut şi îmbujorat ca o fecioară, îşi dezvăluie calităţile rând pe rând, iar ele, jucând lamentabil rolul peţitorului viril, se autoelimină, tot rând pe rând. Reacţia: pe forumuri sunt deja multe alte doritoare gata de atac, aşa că, probabil, se va întocmi o lungă listă de aşteptare. Eu zic să înceapă licitaţia de la 50 de fete, iar caznele să fie cât mai umilitoare. Pentru că merită.


Tinerele care nu au norocul de a întâlni burlaci celebri de Dâmboviţa se pot înscrie la o altă emisiune, şi mai stupidă, şi mai inutilă: Iubirea face farse. Tema e de interes general: ne facem că am fi într-o relaţie cu vedeta X sau Y, pe care am prezenta-o părinţilor, care nu vor fi de acord cu această legătură. Respectivul, să zicem Claudiu Bleonţ, va contribui activ la reacţia de respingere a familiei, făcând ca toţi dracii, adică punându-se în situaţii lamentabile. Le-a ieşit tuturor de minune. Şi am râs de m-am prăpădit! Nu de ce se întâmpla în emisiune, a cărei miză nu am prins-o, nici de scălâmbăielile invitaţilor, ci de cât de prost juca Bleonţ mirarea, iubirea, nonconformismul. Am luat sonorul şi am râs în continuare. Oare de ce n-o juca omul acesta în comedii horror?
De fapt, şi producţiile de acest tip sunt deja prea multe. În Star avatar, trei vedete al căror nume îţi scapă stau închise într-o cameră de unde îşi dirijează „avatarurile”. Acestea cântă, dansează, agresează un invitat chemat să ghicească cine se află în spatele marionetelor umane.


Întâi de toate, nu vă împotmoliţi la cuvântul „avatar” încercând să-i prindeţi semnificaţia de aici, din emisiune. Nu are nicio legătură cu definiţia clasică, din dicţionar, ci cu limbajul computerelor. Nu încercaţi să căutaţi prin studio nici starurile promise în titlu ori să înţelegeţi de ce oamenii se comportă atât de absurd: „vedetele” încercând zadarnic să fie comice, „avatarurile” lor sporind exponenţial ridicolul. În fine, nu căutaţi să aflaţi de ce un Alexandru Arşinel se lasă antrenat într-o asemenea mizerie. În general, nu. Dacă veţi îndeplini toate aceste condiţii şi veţi rezista la cel puţin o emisiune din cele 3 numite, veţi fi fericiţii câştigători ai unui premiu. Încă un sezon pe Planeta TV, unde veţi face cunoştinţă cu alte exemplare minunate, care trăiesc fericite în acest spaţiu.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul