Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Maneaua glamour reloaded

        Ana-Maria Nistor

Adică reīncărcată. Gata de tragere. Punct ochit şi o rafală de prost gust seceră audienţa. Aceasta, īn loc să moară ciuruită de kitsch, se ridică şi īncepe să danseze īn ritmul bubuiturilor de armă. Mai vrea. Īi place. Aşa că Antena 1 mai armează o dată şi descarcă īn eter o doză şi mai mare de prostie. Aceasta trebuie să inducă o stare de bine, de veselie tāmpă. Cu zāmbet, īnainte, marş!, pentru că am intrat īn grila de vară, e cald, iar cine nu are bani de concediu merge ziua la ştrand, iar seara stă cu o bere īn faţa televizorului şi se destinde. Dacă e fată, bea o Cola şi īşi face unghiile cu sclipici. Cam acesta fiind, īn mare, portretul robot al telespectatorului ochit, Antena 1 lungeşte divertismentul manelistic īn iulie cu trei emisiuni: Burlacul, Star avatar şi Iubirea face farse. Trei producţii ca trei chinezării, atāt de grosolan copiate după modelele lor străine.


Prima dintre ele, īn ordine aleatorie, se adresează tuturor doamnelor şi domnişoarelor sensibile, dar tenace, cu vise mari, studii puţine şi măcar o Sandra Brown sau un Coelho la activ. Burlacul vrea să demonstreze că da, se poate, dacă ai răbdare, astrele se aliniază bine şi norocul īţi surāde de după camera de luat vederi. 22 de fete se bat pentru cel mai rāvnit bărbat necăsătorit al ţării. Şi nu o singură seară, ci īn serial, un sezon īntreg. Pe măsura invitatului. Īnsuşi Cătălin Botezatu. Nu zāmbiţi şi nu judecaţi după aparenţe. Īn spatele lor se află un suflet singur, dornic să-şi găsească jumătatea, un om ca noi toţi, copleşit īnsă de publicitate şi de sacrificiile pe care i le cere arta sa. El este primul care a păşit dincolo de graniţele lumii mondene, a coborāt din limuzină, īn smochingul său impecabil, năzuind, ca un prinţ căutător, să-şi găsească aleasa inimii. Dacă nu, măcar o reabilitare de imagine şi ceva bani de coşniţă. Dar cine ştie?! Dacă īntre toate cele 22 de pretendente se află tocmai EA?


Existānd această posibilitate, chiar dacă īntr-un procent minuscul, scenariştii s-au gāndit să acopere o gamă cāt mai largă de exemplare feminine din diverse domenii de activitate, muncă şi cultură. Producătorii au īnţeles pe dată că s-ar putea ca, la un moment dat, făcătura regizată prost să se transforme īntr-un adevărat reality show, aşa că s-au conformat. Au selectat şi o cāntăreaţă, şi o dansatoare, şi o antrenoare de handbal, şi o profesoară, şi o stewardesă, şi o băgătoare de seamă şi tot aşa. Pesemne că au fost atāt de preocupaţi să acopere nomenclatorul de meserii īncāt au uitat de persoane. Şi dacă cineva străin de locurile acestea ar ateriza acum īn Romānia şi ar vedea emisiunea Burlacul, ar deduce foarte simplu că aici există bărbaţi frumoşi şi bărbaţi urāţi. Celor urāţi li se mai spune şi femei. Trecānd peste acest mic inconvenient, ca peste proba costumelor de baie de la Miss Univers, am aşteptat adevărata confruntare, cea serioasă, īntre inteligenţe, nuri, farmec personal, ca­racter şi voinţe. Aştept şi acum, dar n-are a face, īn răstimp e o distracţie de pomină. Gafe lamentabile, ma­nifestări de comportament absolut ridicole, situaţii jenante fac emisiunea să aibă, īntr-adevăr, umor, unul involuntar şi amar. Bătălia pentru burlacul cel mai cel continuă. Pe plajă, la serate, īn separeuri, cu momente īnsăilate prost, īn care fetele „iau cu asalt” prinţul. Acesta, timid, reţinut şi īmbujorat ca o fecioară, īşi dezvăluie calităţile rānd pe rānd, iar ele, jucānd lamentabil rolul peţitorului viril, se autoelimină, tot rānd pe rānd. Reacţia: pe forumuri sunt deja multe alte doritoare gata de atac, aşa că, probabil, se va īntocmi o lungă listă de aşteptare. Eu zic să īnceapă licitaţia de la 50 de fete, iar caznele să fie cāt mai umilitoare. Pentru că merită.


Tinerele care nu au norocul de a īntālni burlaci celebri de Dāmboviţa se pot īnscrie la o altă emisiune, şi mai stupidă, şi mai inutilă: Iubirea face farse. Tema e de interes general: ne facem că am fi īntr-o relaţie cu vedeta X sau Y, pe care am prezenta-o părinţilor, care nu vor fi de acord cu această legătură. Respectivul, să zicem Claudiu Bleonţ, va contribui activ la reacţia de respingere a familiei, făcānd ca toţi dracii, adică punāndu-se īn situaţii lamentabile. Le-a ieşit tuturor de minune. Şi am rās de m-am prăpădit! Nu de ce se īntāmpla īn emisiune, a cărei miză nu am prins-o, nici de scălāmbăielile invitaţilor, ci de cāt de prost juca Bleonţ mirarea, iubirea, nonconformismul. Am luat sonorul şi am rās īn continuare. Oare de ce n-o juca omul acesta īn comedii horror?
De fapt, şi producţiile de acest tip sunt deja prea multe. Īn Star avatar, trei vedete al căror nume īţi scapă stau īnchise īntr-o cameră de unde īşi dirijeaz㠄avatarurile”. Acestea cāntă, dansează, agresează un invitat chemat să ghicească cine se află īn spatele marionetelor umane.


Īntāi de toate, nu vă īmpotmoliţi la cuvāntul „avatar” īncercānd să-i prindeţi semnificaţia de aici, din emisiune. Nu are nicio legătură cu definiţia clasică, din dicţionar, ci cu limbajul computerelor. Nu īncercaţi să căutaţi prin studio nici starurile promise īn titlu ori să īnţelegeţi de ce oamenii se comportă atāt de absurd: „vedetele” īncercānd zadarnic să fie comice, „avatarurile” lor sporind exponenţial ridicolul. Īn fine, nu căutaţi să aflaţi de ce un Alexandru Arşinel se lasă antrenat īntr-o asemenea mizerie. Īn general, nu. Dacă veţi īndeplini toate aceste condiţii şi veţi rezista la cel puţin o emisiune din cele 3 numite, veţi fi fericiţii cāştigători ai unui premiu. Īncă un sezon pe Planeta TV, unde veţi face cunoştinţă cu alte exemplare minunate, care trăiesc fericite īn acest spaţiu.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul