Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Toamna se numără premiile

        Călin Stănculescu

Īn retrospectiva primei jumătăţi a anului cinematografic eram un optimist moderat privind participarea romānească la festivalurile internaţionale ale verii. Locarno a confirmat calitatea prezenţei ci­nematografice romāneşti, filmul Morgen semnat de Marian Crişan obţinānd patru distincţii, şi anume, Premiul Special al Juriului, Pre­miul Ecumenic, Premiul al treilea al Juriului Tānăr şi Premiul „Don Quichotte“ al Federaţiei Internaţionale a Cinecluburilor. Povestea emigrantului turc rătăcit pe lāngă Salonta, adoptat de familia nu prea tandră a paznicului romān de supermarket, a impresionat nu numai juriul condus de Eric Khoo, dar şi publicul. „Tratarea unui subiect atāt de grav la modul lejer, natural, autentic a plăcut audienţei de la Locarno“, afirma regizorul adăugānd, „lumea a reacţionat neaşteptat de bine la replici, la umorul local, sala a fost īn priză pānă la final”.


Tot la festivalul internaţional de la Locarno, actriţa Ana Ularu a primit Premiul Boccalino de la Presse, acordat de critica elveţiană pentru rolul din filmul Periferic de George Bogdan Apetri. De ase­menea, filmul Misiunea directorului de resurse umane, de Eran Riklis, coprodus de Tudor şi Oana Giurgiu a cucerit Premiul Publicului.


Īn aceste zile se află īn desfăşurare Festivalul Filmelor Lumii de la Montreal, unde cinematografia romānească este reprezentată de filmul Europolis, realizat de C. Gheorghiţă după proze semnate de Mircea Eliade. Autorul este profesor universitar la Toulouse, unde predă arta filmului documentar. Palmaresul festivalului va fi public după 6 septembrie.


Dintre premierele lunii septembrie sunt de semnalat filme cu participare romānească sau romāneşti care au luat premii, cum ar fi: Medalia de onoare, cu Victor Rebengiuc, producţie semnată de Peter Călin Netzer, premiat la Festivalul internaţional de la Salonic, sau Mar nero, regia Federico Biondi, cu Dorotheea Petre, Vlad Ivanov, Ma­ia Morgenstern şi Ilaria Occhini, ultima fiind premiată la o ediţie trecută la Locarno pen­tru interpretare. Premiat la Festivalul internaţional de la Moscova de juriul condus de cunoscutul cineast francez Luc Besson filmul Despre alte mame este semnat de Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan şi este inspirat de povestea turnării filmului Gara de Krisztof Kieslowski īn 1981, moment ce l-a făcut pe celebrul regizor polonez să renunţe la genul documentar şi să abordeze īn exclusivitate filmul de ficţiune.


Din pachetul de premiere al īnceputului de toamnă mai este de semnalat filmul suedez Fata cu dragonul tatuat, primul voleu al ecranizării trilogiei Millenium, romane semnate de Stieg Larsson. Filmul este regizat de Niels Arden Oplev, are īn rolurile principale pe actorii Michael Nykvist şi Noomi Rapace şi este departe de locurile comune ale fabricii de la Hollywood.


O coregrafie spectaculoasă, uneori sufocată de elemente acrobatice īntr-o poveste melo, plină de locuri comune este Step Up 3D, regia John Chu, imn dedicat dansului urban, ce aduce vag aminte de West Side Story, fără a avea calităţile filmului clasic.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul