Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Darts

        Critias

MIRCEA BADEA VS BUNICA LUI DAN NEGRU


● Sunt pe punctul de a deveni un admirator crâncen al tezaurului inestimabil de înţelepciune ce zace de veacuri printre galbenele file ale paremiologiei mioritice. În calitate de susţinător al producţiei TV contemporane (asta vrea să zică, într-o traducere foarte liberă, că sunt suficient de bou încât să nu-mi treacă zi de la Dumnezeu fără să deschid televizorul), am avut ocazia să mă conving, în ultimul timp, de justeţea zicalei folk: nu zice hop până nu schimbi canalul! În speţă, tocmai când mă bucuram eu mai abitir că domnul Tudor Octavian, invitatul de serviciu al majorităţii calificate a posturilor TV din media româneşti, a lăsat-o mai moale cu ocupaţiunea mintală a datului cu părerea de pereţii tuturor subiectelor, predicatelor şi complementelor circumstanţiale care leviteză prin spaţiul public dâmboviţean şi naţional, a venit şi binemeritata pedeapsă pentru delictul de naivitate în forma (respectiv, formele, toaletele şi coafurile) doamnei Monica Tatoiu. Disponibilităţile sale orale sunt atât de ample şi multilaterale încât poate întrerupe cu competenţă pe oricine şi pe orice temă, cuvântând cu egal aplomb despre (enumerare selectivă): astronomie şi gastronomie, modă, politică, educaţie, problemele minorităţilor, meteorologice, metalurgie, stupărit, procesul comunismului, recursul etapei la fotbal, PIB, accesarea fondurilor europene, cultivarea viţei de vie, cosmonautică, artizanat, obicieiuri de nuntă în Bangladesh, rectificări bugetare, semiotică, calcul diferenţial şi integral, tradiţii de Crăciun la eschimoşi, loisir, trigonometrie, artă păpuşerească, proză sud-americană, cibernetică, pescuit subacvatic, bacilul Koch, genomul uman, misterul feminin,  si condiţional în franceza medievală, futurologie, design, multiculturalism, prostituţie, olărit, Al-Qaeda, mafia imobiliară, renta viageră etc., etc.
...Nu mai rezist: aduceţi-l înapoi pe Tudor Octavian!


● Cineva îmi atrage atenţia, în numele mai multor oameni de bine, că nu procedez inteligent permiţându-mi să mă leg de credinţa şi religia strămoşeşti. Îmi vine să răspund, parafrazându-l pe Topârceanu: Ba, mata eşti tip ridicol:/ Eu n-am scris nici un articol/ În contra religiunii/ După cum m-acuză unii! Într-o notă publicată la rubrica DARTS din numărul precedent al revistei afirmam doar atât: „Construim într-o veselie biserici cu aceeaşi frenezie sinucigaşă cu care desfiinţăm şcoli, spitale, policlinici, aşezăminte culturale...”. N-am nimic cu religia numănui şi nici cu credinţa fiecăruia, dar când în România funcţionează mai puţin de 4.000 de şcoli şi peste 18.200 de biserici şi alte lăcaşuri de cult pe care unii preoţi le folosesc ca ringuri de box unde îşi snopesc în bătaie enoriaşii, să mi se dea voie să ridic oarece a mirare sprânceana. Cu atât mai mult cu cât logica spune că foarte multe dintre ele sunt construite în ultimele două decenii de vreme ce odiosul şi sinistra îi persecutau amarnic pe credincioşi şi le dărâmau fără milă bisericile.
Ce mă deranjează pe mine, aşadar, este scorul din meciul investiţional-edilitar  BOR - MECTS: 4,5 – 1. Nu vi se pare cam exagerat?


● Intelectualul român Dan Negru, cunoscut prin profunzimea cu care citeşte de pe monitor întrebările concursului de elevată ţinută academică Te pui cu blondele?, şi-a încordat aprig zilele trecute neuronul activ, reuşind apoi să comunice umanităţii în delir următoarea revelaţie: Stephen Hawking este un dobitoc! Cine este S.H. ştie toată lumea (mai puţin, pare-se, Dan Negru): fizician britanic, specialist în cosmologie teoretică, profesor la catedra de mate a Universităţii Cambridge, autor de studii fundamentale în domeniul relativităţii şi mecanicii cuantice, cel care, împreună cu Roger Penrose, a elaborat un model matematic al originii şi evoluţiei universului în expansiune, începând cu momentul Big-Bang. În cea mai recentă carte a sa, Hawking emite ipoteza că nu este obligatorie implicarea divinităţii în ecuaţia apariţiei Universului, legile fizicii fiind apte şi suficiente pentru a explica fenomenul în toată complexitatea lui. Tocmai chestia asta l-a enervat la nervi pe Dan Negru, făcându-l să se dezbrace de caracter şi să-l numească pe ilustrul savant „dobitoc”. Ce-i drept, avea un argument infailibil: după ce toată viaţa a meditat la misterul creaţiei, bunica infatigabilului realizator TV a conchis fără dubii că Dumnezeu există, e clar? Pe cale de consecinţă, nepotul l-a retrogradat pe Stephen Hawking la categoria Tudor Postelnicu.
Indignat de o atare blasfemie, un alt reputat intelectual TV, Mircea Badea, l-a criticat suav de bunică şi alte rubedenii apropiate pe Dan Negru, nu înainte, însă, de a preciza că-i ia apărarea britului în numele adevărului absolut, nu fiindcă Hawking ar fi, cumva, pentru el vreun idol. Dimpotrivă, mustăcea cu augustă superioritate enciclopedistul din Sălăjan în emisiunea de dumincă seara de pe Antena 3, pe el, personal, nu-l satisfac nici cât negru sub unghie (scuzaţi jocul de cuvinte facil) cărţuliile alea simpliste, de popularizare a ştiinţei, semnate de Hawking, pentru că ele se plasează sub standardele sale minimale de interes şi preocupări, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Păi, Scurtă istorie a timpului, Visul lui Einstein şi alte eseuri, Universul într-o coajă de nucă, O mai scurtă istorie a timpului etc. sunt nişte biete broşuri demne să figureze în bibiliotecile semidocţilor, nu a unui autentic cunoscător, avizat şi rasat, precum Mirciulică.
P.S.: Nu ştiu ce este mai insultător pentru Hawking: calificativul atribuit de Dan Negru sau condescendenţa tembelă cu care îl tratează Mircea Badea!


● Citesc în numărul 2 al revistei Conta care apare la Piatra-Neamţ: Am aflat că pe piaţa revuistică din România ar mai exista o revistă care poartă numele de Conta, cu apariţie sezonieră. Dar nu e nici o referire la filosoful din Neamţ, e vorba de o revistă de... contabilitate. Hai să fim(fiţi!) serioşi! Pentru o revistă de contabilitate aţi putea folosi, stimaţi redactori contabili, nume mai apropiate de trebuşoara dumneavoastră... Şi tot aşa, mai departe.
Câteva umile observaţii: 1. Tonul ironic-doctoral al notiţei semnate Ares mi se pare niţeluş nelalocul lui; 2. La fel, convingerea nemţenilor că o publicaţie de contabilitate trebuie privită de sus, ca o „trebuşoară”oarecare; 3. Ziarele, cărţile, dar şi revistele de pe piaţa revuistică nu au „nume”, ci titluri; 4. În pofida apariţiei sale sezoniere, dacă revista profesională Conta a fost înscrisă la OSIM înaintea celei de literatură & arte & atitudini care o ia la mişto, s-ar putea ca redactorilor chinuiţi de umor să le rămână miştocăreala-n gât când vor afla că, din punct de vedere juridic, dreptul de proprietate intelectuală asupra unei mărci (titlu, în cazul nostru) aparţine celui care s-a înregistrat primul cu ea. Dragi colegi din Piatra-Neamţ, credeţi-ne pe cuvânt pe noi, cei de la Luceafărul de dimineaţă, fiindcă ştim ce vorbim. Din propria experienţă...


● M-am consolat de mult cu ideea că istoria nu este o ştiinţă şi că datele sale cele mai obiective, în aparenţă, pot comporta interpretări neaşteptat de subiective. Nici cu gândul nu gândeam însă că acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu sărmana geografie. Uite, am mai luat-o odată-n barbă!
La obiect: sâmbătă seara, zappând aiurea, am nimerit preţ de două-trei minute pe canalul N24 care difuza o ştire despre cum jucase ministrul Elena Udrea hora mare sau învârtita pe meleagurile oraşului Baia de Aramă. Ceea ce m-a intrigat în povestea asta este că băieţii şi fetele de la N24 nutreau convingerea înduioşătoare că urbea cu pricina s-ar afla în judeţul Gorj. Fals: Baia de Aramă este situată, din 1968, în Mehedinţi – judeţ vecin cu Gorjul, nimic de zis, dar... atât.
N-a trecut decât o zi şi iată-mă din nou, duminică, martor la demantelarea criminală a hărţii administrativ-teritoriale a patriei. La Ştirile Pro TV de la ora 19,00, Andreea Esca explica dezinvoltă, cu inconfundabilul ei surâs în colţul gurii vag asimetrice, cum un profesor din Vâlcea cu niscai-va probleme pe linie profesională s-a adresat pentru soluţionarea cazului Inspectoratului şcolar al judeţului... Olt. Mâine, aştept cu emoţie să aflu că municipiul Drobeta Turnu-Severin eşte reşedinţa judeţului Caraş-Severin.
... Nu, pe asta am mai auzit-o, tot pe la televiziunile noastre bine informate, de nenumărate ori. Atunci, poftim: că Mangalia ţine, la alegere, de Maramureş sau de Harghita. Mai contează?!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul