Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Steaua a făcut istorie: a dat gol pe Anfield Road

        Constantin Stan

Ceea ce n-a reuşit nicio echipă romānească - să dea un gol pe Anfield Road cormoranilor - a performat - e necesar limbajul īn trend şi elevat pentru o asemenea ispravă - Steaua. Trebuie să ne bucurăm, aşadar, şi să nici nu băgăm īn seamă că echipa a doua a lui Liverpool - cu Kuyt, Torres, Gerrard, Fabio Aurelio īn tribune, nici măcar re­zerve - ne-a dat patru! Primul lor gol nu se pune pentru că fost un cadou īn secunda 25, un cadou colectiv nu numai al lui Abrudan, pentru că toţi au dus mingea către poarta lui Tătăruşanu, nu către cea a lui Reina -, al doilea nici atāt, pentru că faultul lui Kapetanos se putea da sau nu (busculări d-astea sunt cu nemiluita la fiecare lovitură liberă sau corner), celelalte două nu au un farmec: brazilianul ăla pārāt, care nu ştie să dribleze şi-l cheamă şi Lucas Leiva, a tras ca neamul prost la poartă cu toate puterile, iar golul patru a fost īn ultimul minut al meciului. Teoretic, pentru că, practic, e ceea ce au consemnat nesimţiţii de arbitrii şi de tabelă de marcaj, rămāne doar capodopera lui Cristian Tănase: singur cu portarul a avut curajul să arunce mingea peste el şi nu să tragă ca ghiolbanul, riscānd să-l desfigureze pe bietul om. Concluzia e cea just trasă de patronul Gigi Becali: „avem echipă, avem valoare”, de Liverpool īn... cot ne doare! Meciul de pe Anfield Road a fost un examen pe care Steaua lui Ilie Dumitrescu l-a trecut cu brio. Īn fond, putem zice că astea sunt īnfrāngerile din care se īnvaţă cel mai bine. Alea cu Unirea Urziceni sau cu Grasshopers au fost lipsite de elementul măreţ al unui 1-4 cu Liverpool, nişte mizerii de meciuri din care nu poţi trage nişte īnvăţăminte la fel de solide precum cele obţinute īn cei şapte ani de-acasă, nişte ghinioane, nişte d-alea īn care şi-a băgat dracu’ coada ca să-l necăjească pe prea cucernicul Gigi Becali. Dar, de-acum, gata. Echipa a jucat curajos (mor de plăcere cānd aud de la comentatorii noştri superlativul absolut al unei īnfrāngeri - „curajos”!), Bogdan Stancu şi Cristi Tănase sunt cei mai buni prieteni şi asta se vede şi pe teren, Ilie Dumitrescu e un antrenor care va avea o nouă amintire plăcută de pe Anfield Road, după acel magnific 0-0 realizat de Totenham cu el īn echipă, Becali a devenit un īnţelept de cānd l-a schimbat pe Piţi cu Iliuţă şi Maybach cu Rolls Royce-ul. Iar Bănel, ei, Bănel e ca şi recondiţionat, remaiat, dat cu şampon - numai bun de fundaş dreapta, de mijlocaş, de cărat echipamentul, de lustruit ghete. Astea-s cāştigurile contabilizate după un eşec magistral.


Liverpool-Steaua a semănat foarte mult cu bătălia pe care cavaleria chinezească a dus-o cu tancurile vietnameze, cu mulţi ani īn urmă. Nu poţi să nu fii de partea celui mai slab, dar cavaler. Steaua s-a agitat şi a īncercat să paseze cum a īnvăţat-o Ilie Dumitrescu, dar devierile din prima s-au produs numai īn zona neutră a terenului, posesia - la fel. A tras doar de două ori la poartă - un şut a fost şi gol -, a fost surprinsă doar o singură dată īn ofsaid, a avut patru cornere faţă de nouă ale englezilor, mingea a stat īn posesia steliştilor doar 40 la sută din timpul de joc. Aşa a curs, īn cifre, acest meci, cel de-al 24-lea fără victorie īn Europa a unei echipe cāndva cāştigătoare a Cupei Campionilor. Iar nefericirea cea mai mare este şi că a fost primul meci din grupe. De ce spun nefericire? Pentru că echipele romāneşti pot face puncte pe la īnceputul īntrecerilor, cānd adversarii sunt mai molateci, mai visători. Cānd lucrurile se complică, spre final, şi e nevoie de puncte, echipele noastre nu au nicio şansă: amintiţi-vă de păţania Urzicenilor din meciul ultim cu Stuttgart, cānd nemţii i-au scos din bocanci īn primele douăzeci de minute ale jocului, de cea a C.F.R.-ului, care īşi luase avānt după victoria din prima etapă cu A.S. Roma şi a fost umilită pe teren propriu īn retur, de Dinamo care, după 3-1 la Bucureşti cu Hajduk, a luat un 3-0 mare cāt casa īn retur... şi tot aşa! De-aia zic că e bine că C.F.R Cluj s-a străduit să īnvingă acasă īn primul meci pe Basel. Tare mi-e să nu rămānă doar cu aceste 3 puncte ori, īn cel mai bun caz, să mai adune doar vreo două, pentru că avea dreptate Cārţu: „ca să facem 8 puncte, trebuie să īşi dea adversarii vreo patru autogoluri”. Era o trimitere clară la norocul pe care l-a avut Unirea cu autogolurile adversarilor anul trecut, autogoluri cu care echipa ialomiţeană a făcut punctele īn grupele Champions League.


Şi, īn final, o veste bună: Lucescu cel mic a lăsat să se strecoare spre ziare şi chibiţi o promisiune - dacă pierdem cu Franţa demisionează! Vestea bună e că şi-a luat seama şi se gāndeşte la demisie. Vestea proastă e că va demisiona cam tārziu! Adică, după ce a compromis īncă o calificare a echipei naţionale la un turneu final!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul