Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Revista revistelor

        

Metamorfoza ideilor bune
Un articol, pe cât de interesant pe atât de judicios semnează în revista Dilema veche Cristian Ghinea. Titlul său – Câteva idei făcute praf – este sugestiv şi edificator. Teza autorului este, pe scurt, următoarea: în ultimii ani, prin spaţiul public românesc au circulat câteva idei valoroase care, în contact cu zgubilitica realitate românească, „s-au cam şifonat”, transformându-se în contrariul intenţiilor iniţiale. Şi Cristian Ghinea exemplifică, selectând dintr-un posibil repertoriu mai larg: autonomia universitară (al cărei unic rezultat a fost transferul unităţilor de învăţământ din mâinile centralizatoare ale statului în mâinile îndemânatice ale rectorilor), independenţa justiţiei (în care greu câştigata inamovibilitate a judecătorilor şi crearea Consiliului Suprem al Magistraturii s-au dovedit dezamăgitoare, înlocuind, numai, dictatura ministerului cu dictatura grangurilor din sistem), descentralizarea ajutoarelor sociale (care, plecând de la Guvern, au devenit oneroase instrumente de propagandă electorală pentru primarii din teritoriu), stimulentele pentru funcţionarii din fi­nanţe (menite, programatic, să înlocuiască „plata în funcţie de vechime şi post, fără legătură cu performanţa” cu remunerarea pe criterii de excelenţă, dar care au eşuat în corupţie, favoritisme şi înstăpânirea bunului plac belferesc al şefilor mai mari sau mai mici de pe diferite paliere administrative).


Concluzia lui Cristian Ghinea după analiza detaliată a modului cum (n-)au rezistat aceste iniţiative apreciabile la proba verităţii româneşti a contactului cu realitatea este mai degrabă tristă. „Ce vreau să spun cu exemplele astea?, se întreabă el în finalul articolului. Că suntem în situaţia de a căuta soluţii pentru nişte probleme create de nişte idei bune. Ceea ce e mult mai enervant decât a căuta soluţii la probleme create de idei proaste. Şi mult mai greu”.


Încercând să extragem o morală din cele de mai sus, mă tem că riscăm să plonjăm într-o dilemă din care nu putem ieşi: este, oare,  preferabil un set de idei bune date pe mâna unor neisprăviţi sau unul de idei ca vai de capul lor destinate a fi puse în aplicare de oameni cu mintea întreagă şi cuget limpede? Dificil de formulat un verdict: în România, tranziţia continuă. Ca să nu mai vorbim despre faptul că ne aflăm în plină criză...

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul