Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Intelectuali, politichie şi alţi monştri

        Iorgu Drăghicescu

Slavă Domnului că există Televiziunea Naţională, altfel nu mai aveam parte de bucuria taclalei spilcuite şi a frazei frumos construite! Între atâtea gângăveli şi virgule între subiect şi predicat, iată că sunt emisiuni care alcătuiesc un fel de insulă de bun-simţ, de baricadă împotriva atacurilor repetate şi constante ale non-valorii, kitsch-ului şi prostituţiei educaţionale.


Nimeresc mai deunăzi, absolut întâmplător, pe TVR 1, la ceas de seară, când la masă mare, într-un platou şi mai mare, era strânsă lume bună care dezbătea cu sârg pe o temă de interes civic european. Emisiunea purta numele - inspirat! - „Judecă tu”, iar discuţia se purta pe marginea legii pensiilor, a schimbării vârstei de pensionare, a fondului de stat şi a celui privat de pensie şi tot aşa.


Natural, am telefonat de îndată prietenilor, vecinilor, cunoscuţilor şi colaboratorilor. Şi nu doar subiectul conversaţiei m-a împins într-un mod brutal la acest gest, cât modalitatea abordării. Această manifestare nu ar fi fost posibilă fără pleiada care se desfăşura în faţa mea, de specialişti şi intelectuali numai unul şi unul. Întâi de toate,  gazda - Irina Păcurariu - este tipul de jurnalist pe care îl ador: acesta ştie de toate şi nimic ca lumea, de la finanţe la viaţa termitelor. O şi vezi băgată până-n gât (scuzaţi limbajul, m-a cucerit imaginea) într-o discuţie despre echipamentul necesar explorării unei creste din Alpi ori interogându-l pe Solomon Marcus, pentru ca, mai apoi, cu aceeaşi dezinvoltură, să comenteze starea aparaturii medicale şi de ce nu se iau măsuri în Sănătate.


Alături de Irina Păcurariu, domnul Andrei Cornea - eseist, filozof, clasicist, cunoscut publicului (ce-i drept, restrâns) mai ales prin Cuvintelnicul fără frontiere şi prin studiile despre Antichitate. Mai în stânga, de partea cealaltă a agorei, un alt filozof garda spaţiul dezbaterii: junele prolific Mihail Neamţu, apăsat de Povara libertăţii, preocupat de „piaţa ideilor şi de sufletul cetăţii”, de rolul Ortodoxiei în era transparenţei mediatice, de redescoperirea patriotismului local. Asta, în general; acum era concentrat pe problema pensiilor. Repet că ne aflăm pe TVR 1, nu pe TVR Cultural, vineri seara, oră de maximă audienţă. Publicul e compus din persoane cu vârsta între 45 şi 65 de ani, în majoritate femei cu studii medii. Exact audienţa interesată de subiectul în chestiune.


Între cei doi gânditori se aflau, puţin mai în­ghesuite, Finanţele şi Presa, respectiv domnul Doru Lionăchescu, specialist în sistemul bancar, şi doam­na Cristina Stănciulescu, redactor-şef Viva. Primul, probabil pentru că citeşte „câte cinci sau şase cărţi simultan, câte o carte pentru fiecare stare de spirit”, iar în platou era o stare de îngrijorare şi un sentiment de responsabilitate civică care se ivesc în urma lecturii multor cărţi de azi. Doamna Stănciulescu nu ştiu eu de ce se afla acolo, dar se afla!


Discuţia, extrem de interesantă, care aducea oarecum cu un curs al domnului Andrei Pleşu (voce Mihail Neamţu) şi cu o mişcare peripatetică prin Păltiniş, via ironie socratică (voce Andrei Cornea), a fost întreruptă de o transmisie directă de la Paris. În plasmă, scriitorul Matei Vişniec. Acesta, entuziasmat de mişcarea de opoziţie a tinerilor, explica amănunţit ce se întâmplă pe străzile Parisului şi de ce e minunat că până şi în Franţa se ia atitudine faţă de măsurile injuste ale unui guvern sau organism bancar internaţional.


Dacă am fi fost pe un post comercial, la aceeaşi oră şi zi a săptămânii, ceea ce a urmat în platou s-ar fi auzit cam aşa: „Du-te, domnule, de-aici, lasă-ne cu prostiile, noi trăim în România!” sau, şi mai rău, „Huo, vânzătorule de ţară cu dublă cetăţenie care eşti tu! Şi mai declari că mergi cu bicicleta, nu cu maşina, snobule ecologist!”. Dar povestea avea loc la TVR şi, chiar dacă starea de spirit era cea sus-numită (se găseşte menţionată în multe cărţi), atitudinea a fost diferită.
Domnul Matei Vişniec a fost pus la zid elegant şi împroşcat doar cu noroi filozofic şi politic. Acuzat de stângism, de marxism, de un entuziasm uşor naiv şi de neînţelegerea profundă a fenomenelor vieţii sociale şi a existenţei, în genere, i s-a tăiat macaroana. Pardon, transmisiunea directă s-a încheiat, cu scuzele de rigoare, pentru a lăsa invitaţii permanenţi din studio să-şi spună opinia. Apoi gata, emisiunea s-a terminat.


Eu am alergat în bibliotecă, am scos frumos câte volume de filozofie am considerat de cuviinţă, m-am înarmat cu Dicţionarul de terminologie greacă, apoi am convocat o şedinţă de familie. Le-am expus tuturor pe larg faptele, cu citate lungi, apoi i-am îndemnat pe fiecare în parte: „Judecă tu”. Aşa cum spune şi titlul emisiunii. După câteva ore de dezbateri aprinse, înarmaţi toţi cu notiţe personale, argumentaţie ca la carte şi sprijinindu-ne, la nevoie, pe operele clasicilor, am decis următoarele, fără unanimitate:


1. România sau Franţa - nu e bine, din motive diferite.
2. Nimeni nu mai deschide televizorul fără nişte lecturi solide.
3. Pensia, ca şi sensul existenţei, reprezintă momentan o problemă insolvabilă.
4. Quo vadis?
5. Fiecare filozof să aibă emisiunea lui, cu sfaturi de utilitate publică imediată.
6. Dacă ieşi în stradă, eşti de stânga; dacă nu, aderi tacit la capitalismul barbar. Dacă stai la televizor pe TVR, te înnobilezi.
7. Platon e de vină. Pentru creşterea TVA-ului se pregăteşte Aristotel.
Lecturile continuă.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul