Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Clubul de Proză – ediția octombrie

        Oana-Teodora Călin

Cea de-a doua întâlnire a Clubului de Proză din această toamnă a adus nume precum Gabriela Adameşteanu, Adrian Georgescu, Ştefan Mitroi şi Ilie Tănăsache, iar o dată cu ele, magia lecturilor care amuţesc de fiecare dată auditoriul prin alte şi alte formulări, prospeţime a cuvintelor şi iubire a scrisului.


Provizorat, cartea Gabrielei Adameşteanu, este o continuare a poveştii personajelor din Drumul egal al fiecărei zile, carte ce, în urmă cu 35 de ani, îi aducea la momentul debutului un succes remarcabil. O carte care vorbeşte despre teama schimbărilor, caracteristică unor oameni care, de dragul inerţiei, rămân împreună, deşi sufleteşte s-au îndepărtat iremediabil, romanul a generat opinii diametral opuse imediat după publicare. O carte excepţională sau, dimpotrivă, o carte ratată, Provizorat este considerată de către Constantin Stan un roman ce reprezintă „exact unitatea dintre cele două opinii”, un roman care, prin scenele de primplan cu Letiţia Branea, îi aduce autoarei statutul de „romancieră excepţională”.


Adrian Georgescu aduce la Clubul de Proză Sosirea spre Dumnezeu, carte ce reprezintă un metatext al textului scris deja de autor, prin urmare un roman redactat într-o manieră neconvenţională, „un experiment împins până la forţarea sintaxei şi a logicii”, după cum spune Constantin Stan. Cu o structură atipică faţă de majoritatea prozelor de azi, Sosirea spre Dumnezeu reprezintă o textualizare a emoţiilor şi a gândurilor „în detrimentul trăirilor şi factualităţii”. Autorul, orgolios, induce ideea că „Este alesul lui Dumnezeu pentru că-l iubeşte pe Dumnezeu, este egal lui Dumnezeu pentru că stăpâneşte creaţia”.


Recviem pentru Tănase, cartea lui Ştefan Mitroi, este „un text izvorât dintr-un acut sentiment de revoltă şi indignare, mai degrabă o satiră publicistică a vremurilor şi a oamenilor noi dintr-un judeţ din sudul ţării decât o construcţie prozastică; ţinutul gâlgâie de impostori, de laşi, de curve, de oportunişti din toate arterele politice, care toţi se îmbogăţesc prin rapt, minciună, corupţie, înşelătorie, violenţă în anii de după 1989”, potrivit lui Constantin Stan. Astfel, cartea poate fi considerată un „respiro” pentru prozatorul, poetul şi dramaturgul Ştefan Mitroi, care a fost mult timp o prezenţă discretă în peisajul literaturii române, dar a cărui maturitate aduce de câţiva ani o putere crea­toare remarcabilă.


Dulce, disperată melancolie este cartea lui Ilie Tănăsache, prozatorul care a debutat în 1962 în celebra Colecţie Luceafărul, ce a deschis drumuri, uşi şi porţi generaţiei şaizeciste. Ioan Alexandru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Iulian Neacşu sunt doar câteva dintre numele care au debutat în aceeaşi colecţie şi care au adus prospeţime literaturii de atunci. 48 de ani s-au scurs de atunci, timp în care au apărut 23 de volume ce stau sub numele lui Ilie Tănăsache, a cărui activitate este cunoscută mai ales prin reportajele anilor ’70. Dulce, disperată melancolie reprezintă povestea de dragoste a unui bărbat iubit de două femei. Constantin Stan spune despre roman că „pare alcătuit din scene, replici, vorbe pe care le-ai auzit, de care se uzează şi se abuzează în toate romanele de amor”.


Lucia Verona a fost prezentă şi prezentată în cadrul „rubricii” Clubului „Prozatori români contemporani” cu o lectură savuroasă, care a dezmorţit asistenţa, din volumul său Fără canguri.


Ca nume propuse pentru viitor, Clubul de Proză l-a avut invitat pe Oliviu Crâznic, al cărui roman aduce un omagiu goticului american şi englez, adăugând însă uşoare modernizări, prin răsturnările de situaţie. Apreciat de către Horia Tabacu drept „un manuscris care te fură” şi de către Ştefan Mitroi ca un roman al cărui autor „dezamăgeşte prin faptul că nu pune cuvintele să urle, coborând în istorie”, Un roman gotic atrage după sine o replică extrem de frumoasă din partea lui Ştefan Mitroi: „Dezamăgeşte-ne în continuare! Ai şansa să devii un mare prozator!”.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul