Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Şapte filme, şapte premiere

        Călin Stănculescu

Pe ecrane, īn luna noiembrie, abundă filmele americane, ceea ce nu este deloc o noutate, iar calitatea lor lasă cam mult de dorit, deşi, pe ici, pe colo, mai avem cāte o rază de umor binevenit.


Sammy 3D este o animaţie īn trei dimensiuni, ce-şi propune să evoce aventurile unei broaşte ţestoase. Sammy porneşte īn căutarea sufletului pereche de care a fost despărţit pe o plajă īnsorită din California şi ajunge īn zonele arctice, nu fără a traversa cāteva probleme care frămāntă īn aceste momente omenirea. Aşa că simpatica ţestoasă se vede purtătoarea de cuvānt a ecologiştilor, a luptei mondiale pentru pace, devine militant al luptei antiatomice etc., etc. Este păcat că o peliculă destinată, īn primul rānd, copiilor capătă note ideologizante clare, obositoare şi pentru spectatorul vārstnic. Dialogurile, uneori simpatice, sunt purtate īn decoruri spectaculoase, iar cele trei dimensiuni sunt bine exploatate, hibele filmului rămānānd la nivel de scenariu īmpovărat cu sloganuri pacifiste şi evidenţe ecologice.


De neoprit este un film-catastrofă. Regia este semnată de Tony Scott, īn distribuţie capete de afiş fiind Denzel Washington şi Chris Pine. Un tren de marfă īncărcat cu substanţe inflamabile, toxice etc. este scăpat de sub control, iar abnegaţia a doi specialişti feroviari va salva comunitatea unui orăşel, dar şi compania de efectele unui dezastru iminent. Puţin suspans, o evocare a vieţii private a celor doi eroi, cu o mulţime de probleme adiacente, curse nebuneşti purtate pe şine, pe şosele şi īn văzduh animă evocarea unui fapt real, fără a transfera tensiunea reală a faptelor īn pagina cinematografică. Pe alocuri tezist, cu accente socializante şi cu o prezenţă caricaturală a presei, filmul rezistă doar prin prestaţia actorilor.


Scott Pilgrim īmpotriva tuturor este o comedie inspirată de viaţa trupelor muzicale ce animă viaţa colegienilor americani, personajul principal fiind īndrăgostit de profesie pānă īn momentul cānd īşi īntālneşte posibila iubită definitivă. Din păcate, imaginaţia scenariştilor derapează şi tānărul chitarist bas trebuie să lupte cu foştii iubiţi ai frumoasei Ramona Flowers, skateboarderi diabolici, rockeri vegetarieni sau gemeni malefici.


Sorocul se vrea o comedie de situaţii cu Robert Downey jr., īn rolul unui tată ce trebuie să traverseze America pentru a asista la naşterea primului copil. Din păcate, un actor īn devenire, jucat de Zach Galifianakis, īi dă toate planurile peste cap, din cauza unei personalităţi accentuate eliberate mai ales īn vulgaritate şi absurd. Umor scremut, păţanii deloc ilare, poveste de ocolit.


Wall Street, banii sunt făcuţi să circule este o ciorbă reīncălzită, marca Oliver Stone, cu Michael Douglas īn rolul principal, proaspăt ieşit de la īnchisoare, gata să strice logodna fiicei sale cu un broker ce doreşte să-i imite performanţele pe piaţa financiară. Pe undeva apare şi Martin Sheen, ce īn precedenta serie provocase căderea marelui arbitru al finanţelor. Previzibil şi superficial, īn ciuda adevărurilor spuse pe jumătate despre universul mogulilor financiari.


Charlie St. Cloud, cu Zac Efron şi Kim Basinger, este o dramă romantică bazată pe un roman. Filmul este pasabil şi fără pretenţii, după cum este şi RED sau Greu de pensionat, comedie cu suspans şi aventuri,  bordată de mult umor, cu Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Morgan Freeman şi Ernest Borgnine īn rolurile principale. Caricatura CIA este credibilă, īntāmplările ţin de fantastic, iar gagurile sunt pline de fantezie. De urmărit.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul