Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

A treia petrecere cu poezie, prieteni și...trufe de ciocolată

        Constantin Stan

Turnir poetic, vernisaje de expoziţii de pictură, sculptură şi grafică, lansări de carte, dialoguri cu publicul, decernare de premii, jazz şi o atmosferă de bogăţie spirituală care nu ţine seama de vremurile de restrişte pe care le trăim! Este ceea ne propun „Galele Iaşului Universitar” pentru creaţie şi ştiinţă timp de două zile, 26-27 noiembrie, la cea de-a treia „Petrecere cu poezie, prieteni şi... trufe de ciocolată”. Academia de Poezie, Galeriile de Artă Eleusis, Editura Eis Art, Universitatea „Petre Andrei”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, din Iaşi, Biblioteca Central Universitară „M. Eminescu”, Mu­zeul Naţional al Literaturii Române, Primăria Municipiului Iaşi au ales „Petrecerea...” pentru a premia câştigătorii Galelor: Cristian Dragomir, Virgil Preda, Pavel Şuşară, Florin Zamfirescu, Radu Afrim, Mihai Măniuţiu, Dorina Lazăr, George Ivaşcu, Nichita Danilov, Ion Mureşan, Alexandru Cistelecan, Călin Scripcaru, Vasile Cepoi, Valentin Gheorghiu, Sorin Vieru, Mihai Şora.


Vor fi prezenţi în sălile de expoziţii pictorul Virgil Preda şi sculptorul Napoleon Tiron, iar Muzeul Naţional al Literaturii Române va aduce la Iaşi două expoziţii vernisate la Bucureşti; „Paul Celan” şi „Portrete de scriitori”, aparţinând lui Ion Vlasiu. Vor fi lansate cărţi semnate de Dinu Flămând - Biopoeme, Ion Mureşean - Cartea Alcool, Ioan Groşan - Un om din Est, Constantin Stan - Gde Buharest.


În prima zi a Festivalului, în Aula Magna a Universităţii „Petre Andrei”, Sorin Vieru, Luiza Palanciuc, Mihai Şora şi Ioan Cristescu vor dialoga cu studenţii.


Poeţii Marin Malaicu Hondrari, Liviu Ioan Stoiciu, Gabriel Chifu, Denisa Comănescu, Aurel Pantea, Nicolae Prelipceanu, Dinu Flămând vor încerca să convingă juriul şi publicul că merită Premiul „Petrecerii...”. Undeva, în Iaşi, până în zori, laureatul va fi sărbătorit, iar ceilalţi se vor împăca, de dragul poeziei, cu membrii juriului: Alexandru Cistelecan, Ioan Es. Pop, Ioan Groşan, Nichita Danilov, Alexandru Călinescu, Alex Ştefănescu, Emil Stratan. Călinescu, Alex Ştefănescu, Emil Stratan.Emil STRATAN, directorul comitetului de organizare:


Câștigătorul nu e unul; câștigători suntem toți și, mai ales, iubitorii de poezie


„Petrecere cu poezie, prieteni şi... trufe de ciocolată” a ajuns la a treia ediţie. Care sunt principalele învăţăminte trase după desfăşurarea primelor două ediţii?


Uneori, diagnosticianul nu e acelaşi cu terapeutul. Şi, atunci, culeg impresii, observaţii de la poeţi, de la spectatori sau de la sponsori. Ei pun diagnosticul, iar eu încep să tratez marile sau micile imperfecţiuni. Astfel, cea de-a treia ediţie a  festivalului va avea o altă audienţă.


Se ştie că românul este doctor în tot ceea ce fac alţii, motiv pentru care vreau să ţin cont în special de observaţiile connaisseurilor; sunt cele pe care abia le aştept.
 
Cine mai citeşte astăzi poezie?


Ştim cu toţii că tinerii de azi citesc foarte puţin. Dacă e să mă refer la poezie, lucrurile stau şi mai grav. În ciuda faptului că unii părinţi le impun odraslelor să citească, aceştia îşi depozitează cărţile pe noptieră, fără să le deschidă. În şcoli, aşa-zisele lecturi obligatorii sunt ignorate chiar şi de profesori. Totul se rezumă la comentariile „dictate” de dascăli şi atât. Vorba lui Cărtărescu, dacă eşti în manual, fii sigur că nu vei fi citit. În librării, rafturile de poezie s-au restrâns, colecţiile se sting şi poetul este considerat un neadaptat, un iresponsabil desăvârşit sau, mai simplu spus, nu este considerat nicicum. Dispare ceva preţios şi chiar piere sub ochii noştri - poezia. Editurile se deschid doar vechilor poeţi şi nu se mai străduie să le caute succesorii.


E greu să convingi poeţii să participe la o întrecere care, până la urmă, este şi una a orgoliilor de îndată ce doar unul va fi alesul?


Nu pot spune că nu ţin cont de orgolii, dar nu ele sunt cele care primează. Câştigătorul nu e unul; căştigători suntem toţi şi mai ales iubitorii de poezie. Concursul nu e pentru poeţi, e pentru spectatori. Ştim cu toţii cât de mult agreează românul ideea de competiţie. Să nu uităm că, totuşi, fiecare poet este premiat, iar marele premiu este decis şi de sală. Sunt convins că fără poezie lumea va fi mai urâtă, vom semăna din în ce mai mult cu nişte laptop-uri mergătoare. Vom plânge soft şi ne vom bucura hard.
 
Care sunt ecourile, cum se face legătura între două ediţii?


Dintre cele mai proaste. Dacă la prima ediţie ne-am putut permite să invităm şaisprezece poeţi, la cea de-a doua opt, la a treia ediţie invităm doar şapte. E trist, dar ce poate face un singur om, care nu se poate lăuda cu o prea mare putere de convingere. Ceea ce fac eu nu este de zona mea de competenţă, dar dragostea pentru frumos m-a împins către oameni frumoşi. Ei sunt cei cărora le datorez aceste „Petreceri cu poezie, prieteni şi... trufe de ciocolată”. Să mă rezum doar la profesia mea nu mă satisface; sunt convins că pot să fac mai multe şi că menirea mea este să nu mă bucur de unul singur. Dacă am avut şansa să ajung într-o lume a frumosului, consider că e de obligaţia mea să o împart cu ieşenii şi nu numai. Mireasma trandafirilor oferiţi rămâne întotdeauna în mâna celui care îi oferă.


Ce este nou în acest an? 


Am încercat şi cred că am şi reuşit să organizez Galele Iaşului Universitar. Ce presupune asta? Presupune un număr de douăsprezece premii, de la medicină la teatru, de la poezie la management cultural, de la artă plastică la critică de teatru, de la proză la muzică de cameră. Asta înseamnă un juriu „talentat” şi un primar cucerit de artă. Ca să nu mai vorbesc de cei doi rectori, prof. dr. Vasile Astărăstoaie şi prof. dr. Doru Tom­pea (mă folosesc de ordinea alfabetică). Nu în ultimul rând, vechii prieteni de la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi cei de la Complexul Hotelier Unirea (S.C. Metex), care au considerat să ni se alăture. Ca în fiecare an, nu va lipsi nici jazz-ul, Mircea Tiberian et Company; nu va lipsi nici teatrul, Rodica Mandache et Company. Ne vom bucura cu toţii. Vom fi purtaţi într-o lume medievală de formaţia Pontice.


2010 nu a fost un an uşor pentru nimeni - bani puţini, criză, disponibilizări, şomaj, scumpiri, impozite mari. Cui i-a mai ars de investiţii, sponsorizări în cultură în coniţiile acestea?


Mie şi prietenilor mei. Cu toate acestea, în ciuda tuturor greutăţilor financiare, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să pot convinge trei prestigioase universităţi ieşene - aş aminti aici Universitatea „Petre Andrei”, reprezentată de preşedintele Fundaţiei „Petre Andrei”, domnul conferenţiar Sorin Bocancea, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, reprezentată de doamna Daniela Druguş, administrator general al Universităţii, Universitatea de Arte „George Enescu” - să organizăm Galele Iaşului Universitar. Nu pot să-i uit nici pe cei care, din motive independente de voinţa lor, nu au putut să mai fie alături de noi, cum ar fi TVR Iaşi - reprezentată de directorul său, Vasile Arhire. Vreau să cred că la ediţia viitoare nu va ezita să ni se alăture.


Prima ediţie s-a fixat într-un elegant album, a doua a lansat Academia de Poezie. Ce produs editorial va marca această a treia ediţie?


Nu am văduvit nici a treia ediţie a Petrecerii de noutăţi editoriale, şi anume vom publica nume de seamă ale culturii române, e vorba de dr. N.C. Paulescu, Gr. T. Popa, Sorin Vieru, Mihai Şora, alături de Ion Mureşan, Dinu Flămând, Nichita Danilov, Ioan Groşan, Constantin Stan, Dinu Huminiuc, Colecţia de poezie „Neo”, editată de editura „Tracus Arte”.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul