Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
0
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Alte străduțe

        Valeria Sitaru

B-DUL MIRCEA ELIADE


Un amator de fenomene paranormale îşi plimba câinele pe un bulevard din nordul Capitalei când, deodată, avu o nălucire clarauditivă conform Ghi­dului Critic al Extraordinarului. Ştia că facultăţile extra-senzoriale apar cu o uşoară stare de confuzie, cu dezorientare spaţio-temporară, emoţie şi conştiinţă obiectivă. Se aşeză cu spatele lipit de-un gard. Câinele, un lup alsacian, cu nervi solizi şi o mare adaptabilitate la orice situaţie, trată cu indiferenţă claraudiţiile stăpânului său şi, cu ochii după o cioară, căscă scurt. Înainte de-a adormi, auzi şi el următorul fragment de conversaţie PES (percepţii extra-senzoriale) din care nu-nţelese nimic:
- Tovarăşe Mircea, credeam că eşti un spirit benign, dar, uite, m-ai strivit de tot! Te-nvârţi, te-n­vârţi... Nemurirea sufletului e o consolare, dar nu trebuie să abuzăm de ea - nu dumneata ai spus asta?
- Te-am rugat să nu-mi mai spui tovarăşe.
- Asta-i acum! Aici, toţi suntem egali. Degeaba ai studiat toată istoria credinţelor şi ideilor religioase, uite că nu ţi-au găsit alt loc şi te-au trântit peste mine.
- Te-am rugat să te abţii de la comentarii bolşevice.
- Pacemu? Cînd erai în corpul fizic, ţi se spunea că ai un spirit al amplitudinii! Acum, în cel eteric, ai cumva le petit esprit?
- Te-am rugat să nu mai vorbeşti din Aivanhov şi nici în franceză, că habar nu ai. Acum sunt în corpul astral, iar tu eşti monovalent şi abstract.
- Ha! Asta ai mai spus-o când scriai articole mistic-totalitare şi ne judecai pe noi, comuniştii ruşi...
- Te-am rugat să nu mă mai provoci.
- Cum adică? Numele meu l-a purtat acest bulevard înainte să se fi dezvoltat conceptul de cartier al Primăverii! Prin 68... Eu murisem demult, dar oamenii se plimbau respirând aer curat pe Kalinin, nu pe Mircea Eliade...
- Te-am rugat să nu te mai întorci la Sensul Originilor.
- Ia liubliu tibia, că aici asta facem cu toţii, şi, de aceea, NU mi se pare corect să ţi se folosească numele de mare savant pe post de lustraţie.
- Te rog să nu amesteci Sacrul cu Profanul.
- Ba le amestec, că uite unde s-a făcut Raportul de Condamnare a Comunismului: în casa lui Ceauşescu de pe B-dul Mircea Eliade. ACOLO A LOCUIT AUTORUL cât timp l-a compus, chiar în bârlogul...
- Nu mai râde. Cine l-a făcut acolo?
- Cum, cine? Nu ştii???... Nu-ţi mai spun nimic.
Câinele lup ar fi dormit tolănit deasupra gurii de canal mult timp de-aici înainte dacă stăpânul lui nu s-ar fi smuls din mesajul claraudiţiei cu un urlet de deznădejde. Simţi cum i se desprind cele 7 chakre şi, ca nişte rotiţe din drapelul Indiei, o luară la sănătoasa spre lacul Bordei. Du-te şi prinde-le, îi şuieră el câinelui. Dintr-un salt, lupul  alsacian se năpusti şi prinse, una după alta, 6 din cele 7 chakre. Obişnuit cu fenomenul, le aşeză la locul lor. Chakra de bază sau lotusul cu 2 petale (cele ale inocenţei) o-mpinse cu botul în regiunea pelviană. Chakra sacrală, cu 4 petale, i-o lipi pe buric (pentru creativitate). În plexul solar o puse pe a treia, cu 8 petale (pace şi satisfacţie). Pe a patra, cu cele 12 petale, o agăţă de inimă (curaj şi securitate). La gât îi atârnă (pentru comunicare) alte 16 petale de  lotus. La cea de-a şasea chakră, câinele lup începu să dea semne de nervozitate, să mârâie, să schincească, nu-i conveneau cele 96 de petale care controlau somnul, sprânceana, trezirea, iertarea, spiritul... ce tâmpenie să ai creier uman, să nu poţi ridica un picior în aer la vederea unui pom de frică să nu-ţi smulgă vântul petalele... Ultima chakră, cea cu 1.000 de petale, luată, desigur, de vânt, se oprise în fontanela monumentului din Piaţa Charles de Gaulle, fostă Jianu, fostă Adolf Hitler, fostă Generalissim I.V. Stalin, fostă Aviatorilor. Cea de-a şaptea chakră e în directă legătură cu eliberarea de karma. Cu moartea. Amatorul de fenomene paranormale îşi privi câinele. Şi intră iar în transă. Cineva, dintr-o casă, îl striga şi pe el Mircea.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul