Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Să ne bucurăm chiar și pentru bronz

        Constantin Stan

După înfrângerea ruşinoasă, la 15 goluri, din meciul cu Rusia –o diferenţă care nu are nicio scuză viabilă, deşi au fost invocate motive nenumărate -, şi după ratarea finalei cu Suedia, am fost tentat să adopt un ton aspru cu naţionala feminină de handbal. Nu cucerirea medaliilor de bronz şi calificarea directă la Mondiale m-au determinat să privesc altfel lucrurile. Finala Norvegia-Suedia m-a convins că bronzul nostru poate fi îmbrăcat şi în cuvinte de laudă la adresa fetelor noastre. Dar, mai ales, plânsetul de bucurie al româncelor la sfârşitul meciului pentru locul al treilea. Mai întâi că finala ne-a arătat de ce domină Norvegia handbalul feminin atât de autoritar, spulberând tot în ultimii ani: joacă un handbal de vis, sclipitor, inventiv, curat. Să recunoaştem cinstit că fetele noastre joacă aşa doar în anumite momente ale unui meci. Norvegia este azi ceea ce era Brazilia pe vremuri la fotbal sau dacă vreţi Norvegia de azi este ceea ce e Barcelona azi în fotbal. Prejudecata unui handbal al nordicelor în general bazat pe forţă, pe pivoţi de 2 m şi pe îmbrânceli, obstrucţionări, durităţi trebuie trimisă la plimbare. Nu numai Norvegia ci şi celelalte două echipe nordice – Danemarca şi Suedia, iată în primele patru nu s-a putut infiltra decât naţionala noastră printre cele nordice – joacă handbal bazat pe inventivitate, rapiditate şi o mare putere de concentrare pe toată durata partidei, dar şi a întregii competiţii, cu jocuri chiar şi la 24 de ore. Cred că am supralicitat mereu valoarea noastră, cred că am rămas cantonaţi în câteva bune păreri pe care le avem despre noi fără să ne uităm la celelalte formaţii, la ce se petrece azi în jurul nostru. Fetele noastre au talent. Multe dintre ele au jucat în campionatele Scandinaviei, dar diferenţa între noi şi ceilalţi mao ţine şi de altceva decât de talent şi pregătire. Mentalitatea de învingătoare este dublată de respectul pentru valoare. E suficient să spun, de exemplu, că o jucătoare din ţările nordice câştigă cam cât un fotbalist foarte bun de la noi, că în campionatele lor se adună elita handbalului fmeinin, că există un sistem care produce constant valori, neîmpovărând şi uzând aceleaşi şi aceleaşi jucătoare ani de-a rândul.


Plânsetele de bucurie ale fetelor la finalul jocului cu Danemarca m-au făcut să mă întreb: dacă ele sunt fericite - ele, care ştiu cel mai bine ce pot şi cum se câştigă o medalie la un turneu final – de ce ne-am artă noi mereu nemulţumiţi? Pentru că avem noi orgoliile noastre că România-i moţul, cireaşa de pe tort? Apoi, nici când obţinem o medalie, singura în ultimii vreo douăzeci de ani, să nu ne bucurăm? Dar dacă atât putem? Şi nu mă refer la fetele din naţionala de handbal ci la noi toţi: dacă atât putem noi ca români în acest moment, în acest sistem, în aceste mentalităţi? Şi un loc trei în Europa nu este de ici de colo când în alte domenii ne facem un titlu de glorie că am prins locul al treilea din coadă şi nu suntem chiar pe ultimul? Nu cumva pretenţiile noastre de a domina lumea sau Europa în diverse sporturi – cum ar fi gimnastica şi handbalul, dar şi canotajul – nu îşi mai au temeiuri reale, sigure, concrete? Ca să faci performanţă trebuie să investeşti. În raport cu investiţîile, în raport cu eforturile sistemice practicate în România, bronzul fetelor are o altă valoare. Ele ştiu, au ştiut că depăşesc sistemul din care vin pentru că o întrecere sportivă este o întrecere şi între condiţiile din care provii, o întrecere între nivelul de trai, bucuria de a trăi, siguranţa în care îţi petreci nu numai tu ci şi ai tăi viaţa. Că doar d-aia se cheamă reprezentaive ale unor ţări!


Să ne bucurăm, aşadar, pentru bronzul acesta. Nici supralicitându-l, nici subestimându-l. Să fii între primele trei naţiuni ale Europei nu este chiar la îndemâna altor domenii ale României !


Să ne reîntâlnim sănătoşi la anul, sperând ca măcar 2011 să nu fie mai rău decât 2010! Tuturor cititorilor „Luceafărului de dimineaţă” Sărbători cu bine!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul