Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Prix Jardin d’Europe, singurul premiu de dans contemporan pentru tineri coregrafi

        Andreea Căpitănescu

Interviu realizat de Gina Șerbănescu


Coregraf, 29 de ani, Andreea Căpitănescu se numără printre cei mai tineri şi mai eficienţi manageri culturali din România. Prin modul în care conduce Asociaţia 4 CULTURE, Andreea Căpitănescu face posibilă desfăşurarea a două proiecte
culturale cheie în spaţiul artistic românesc: eXplore dance festival  şi proiectul european Jardin d’Europe.Prezintă-ne un scurt istoric al programului Jardin D’Europe și al rețelei din care asociația pe care o conduci face parte!


Jardin d’Europe este un proiect European multi-anual cofinanţat prin Programul Cultura al Uniunii Europene. Proiectul se desfăşoară în perioada 2008-2013 şi este derulat de către cei 10 membri ai reţelei Europene Jardin d’Europe: Asociaţia 4 Culture - Romania, Bimeras Culture Foundation - Turcia, CCN Montpellier - Franţa, Cullberg Ballet - Suedia, danceWEB -Austria, Lokomotiva - Macedonia, Southbank Centre – Marea Britanie, Station - Serbia, Ultima Vez - Belgia, Workshop Foundation – Ungaria. Ajuns deja la jumătatea duratei de desfăşurare, proiectul se bucură până în prezent de un bilanţ provizoriu ce cuprinde rezultate artistice impresionante. Peste 300 de persoane au beneficiat de burselor, workshop-urilor, rezidenţe si coproducţiilor. Pentru România, Jardin d’Europe reprezintă primul proiect multi-anual cu durata de 5 ani, dedicat exclusiv dansului contemporan, dezvoltării profesionale a tinerilor artişti, jurnalişti şi manageri culturali. Reţeaua Jardin d’Europe s-a format în anul 2007, în jurul unui coordonator, dance WEB Viena, care de 15 ani oferă anual „danceWEB scholarships” unui număr de aproximativ 60 de tineri dansatori şi coregrafi. Începând cu anul 2008, aceste burse sunt oferite în cadrul proiectului Jardin d’Europe. Obiectivul reţelei este acela de a transforma proiectele individuale de artă realizate în cadrul proiectului Jardin d’Europe într-o forţă pe piaţa artistică europeană, contribuind la  dezvoltarea si promovarea tinerei generaţii de coregrafi emergenţi.


Cum a devenit asociația pe care o conduci parteneră în cadrul rețelei?


În perioada iulie 2008-decembrie 2009, am coordonat proiectul în cadrul Asociaţiei ArtLink, al cărei director artistic am fost in perioada 2005-2009. Odată cu divizarea ArtLink în anul 2010, am infiinţat Asociaţia 4CULTURE, în cadrul căreia continui organizarea atât a proiectului Jardin d’Europe, cât şi a eXplore dance festival. Coordonatorul proiectului, organizaţia danceWEB Viena ne-a lansat în anul 2007 invitaţia de-a deveni co-organizatori ai Jardin d’Europe şi membrii ai reţelei. O primă colaborare cu partenerii noştri avusese deja loc în cadrul proiectului PerForming the Body, care a contribuit major la dezvoltarea scenei de dans din România. Astfel, în anul 2006, dance WEB a oferit burse de cercetare pentru 5 tineri artişti romani, în cadrul festivalului ImPulsTanz Vienna, aceştia participând la workshop-uri, proiecte de cercetare şi vizionând spectacole din cadrul festivalului. Participarea în cadrul reţelei Jardin d’Euro­pe reprezintă pentru Asociaţia 4 CULTURE un prilej de-a dezvolta proiecte la nivel european, de a contribui în mod esenţial la dezvoltarea scenei româneşti într-un context internaţional. Experienţa dobândită în urma implicării în cadrul acestui proiect şi a colaborării cu partenerii internaţionali înseamnă enorm. În condiţiile în care dansul contemporan evoluează la nivel internaţional extrem de rapid, acest proiect ne permite să fim prezenţi, să activăm şi să promovăm artiştii români în mijlocul acţiunii, la cel mai înalt nivel profesional.
 
Care este relația dintre eXplore dance festival și Jardin D’Europe?


eXplore dance festival şi Jardin d’Europe sunt  cele mai importante proiecte pe care le desfăşoara în prezent Asociaţia 4 Culture. eXplore dance festival este singurul festival internaţional de dans contemporan şi peformance, ce se desfaşoară anual în Bucureşti. În cadrul festivalului, au fost prezentaţi importanţi coregrafi internaţionali, iar diversitatea programului a condus la formarea unui public fidel şi numeros. Prin activităţile de formare profesională, cercetare coregrafică, producţie şi promovare, Jardin d’Europe răspunde unor nevoi acute de sprijinire a tinerei generaţii de artişti, jurnalişti şi manageri culturali.  eXplore dance festival, prin vizibilitatea de care se bucură în prezent este cadrul ideal pentru promovarea tinerilor coregrafi. Astfel, intenţionăm ca pe viitor, în cadrul unei secţiuni dedicate tinerilor artişti, să promovăm şi cele mai bune creaţii realizate cu sprijinul Jardin d’Europe. De asemenea, vom continua seria de prezentări work in progress, deschise publicului larg. Pentru unii artişti, procesul de lucru este mai relevant  (şi uneori mai interesant) decât produsul final, iar pentru public este un prilej de-a „vizita” intimitatea unui laborator de creaţie.
 
Care au fost cele mai importante activități organizate în anul 2010 în cadrul programului?


Este greu de spus, fiecare activitate cred că a avut rolul ei şi a fost importantă pentru participanţi.  Rezidenţele artistice oferite artiştilor români la Cullberg Ballet (Stockholm) şi Southbank Centre (Londra), precum şi workshop-ul organizat de compania Ultima Vez la Bruxelles au constituit cu siguranţă ocazii deosebite pentru artişti în vederea dezvoltării proiectelor personale într-un context diferit, respectiv să descopere în profunzime tehnica Ultima Vez. Din punct de vedere al susţinerii şi promovării producţiei şi creaţiei coregrafice, co-producţiile au reprezentat cu siguranţă una din activităţile cele mai importante ale acestui an. Desfăşurate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, chiar dacă după o îndelungă aşteptare, coproducţiile din acest an au putut fi demarate (în perioada 8-15 decembrie), iar 2011 se prefigurează a fi unul din anii cei mai prolifici la nivelul spectacolelor sustinuţe în cadrul Jardin d’Europe. În ceea ce priveşte diversitatea creaţiilor coproduse în 2010, ar fi de menţionat faptul că încă de la început am urmărit să venim în întampinarea unor artişti care propun direcţii estetice diferite. Astfel, artişti precum Maria Baroncea, Eduard Gabia, Dragana Bulut, Florin Flueraş, Iuliana Stoianescu, Valen­tina Desideri, Valentina de Piante Niculae, Thomas Steyaert, Raul Maia, printre alţii, au fost sprijiniţi în cadrul co-producţiilor Jardin d’Europe. În contextul în care dansul contemporan este extrem de slab finanţat pe plan naţional, coproducţiile Jardin d’Europe reprezintă o şansă pentru artiştii români de a-şi derula proiectele într-o oarecare normalitate.
 
Ne poți spune câteva detalii despre Prix Jardin d’Europe si Critical Endeavour 2011?


Prix Jardin d’Europe este cea mai importantă activitate a proiectului, prin care ne propunem să sprijinim producţia şi promovarea tinerilor coregrafi. Astfel, din producţiile realizate de către reţeaua Jardin d’Europe, în fiecare an sunt selectate între 4-6 spectacole ce urmează a fi prezentate în cadrul unui festival organizat de către unul din parteneri. Prix Jardin d’Europe a fost găzduit în 2008 de ImPulsTanz Viena, în anul 2009 de Workspace Brussels, în cadrul Working Title Festival, iar în 2010 de iDANS Festival, organizat de Bimeras Foundation din Istanbul. Prix Jardin d’Europe 2011 va fi organizat de către Asociaţia 4 Culture, la Bucuresti, în cadrul ediţiei a 6-a eXplore dance festival (1-16 octombrie 2011). În prezent, Prix Jardin d’Europe este singurul premiu de dans contemporan pentru tinerii coregrafi oferit în cadrul unui proiect european, beneficiind de vizibilitatea deosebită oferită de festivalurile în cadrul cărora este acordat. Intenţia declarată a reţelei Jardin d’Europe  este de a transforma acest premiu într-unul european, sprijinit financiar de către Uniunea Europeană. Premiul Prix Jardin d’Europe este acordat în fiecare an de către un juriu format din 10 tineri jurnalişti participanţi la programul Critical Endeavour, fiecare jurnalist fiind reprezentant al câte unei ţări din cele partenere în reţea. Timp de 2 săptămâni, aceştia vizionează spectacolele selectate în festival şi spectacolele nominalizate pentru premiu, participă la dezbateri zilnice, beneficiază de un mentor jurnalist recunoscut pe plan internaţional. Critical Endeavour se va desfaşura în cadrul eXplore dance festival 2011, la Bucureşti. Sperăm ca in viitor această activitate să conducă la o mai bună vizibilitate media a dansului contemporan si să contribuie la profesionalizarea tinerilor jurnalisti culturali.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul