Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Mirajul premiilor și dușul rece al box-office-ului

        Călin Stănculescu

Anul 2010 poate fi considerat un excelent an pentru filmul romānesc. Peste 15 premiere ale filmului de ficţiune de lungmetraj, premii obţinute la prestigioase festivaluri internaţionale, numeroase īntālniri competitive organizate īn Bucureşti şi īn ţară, o bogată literatură dedicată cinematografului, apărută la diverse edituri, plus două reviste dedicate celei de a şaptea arte editate īn premieră sunt cāteva din argumentele pentru 2010.


Ar trebui să explic lipsa de exactitate a numărului de premiere. A devenit o cutumă, nu cred că prea profitabilă pentru cineaştii romāni, de a prezenta mai īntāi publicului festivalurilor internaţionale propriile creaţii, amānānd premeditat data īntālnirii cu publicul romānesc. Este, printre alte exemple, cazul filmului lui Cristi Puiu Aurora, dar şi al celor două documentare semnate de Radu Gabrea.


Īnceput dezamăgitor cu Casanova, identitate feminină, regia M.T. Barna, anul cinematografic 2010 a continuat cu debutul regizorilor Dan Chişu - Website Story, şi Florin Şerban - Eu cānd vreau să fluier, fluier, ultimul obţinānd şi două prestigioase premii la Festivalul internaţional de la Berlin, precum şi candidatura pentru categoria Cel mai bun film străin la Oscar. Capitolul debuturi īn lungmetrajul de ficţiune a continuat cu excelentul Morgen, semnat de Marian Crişan, dar şi cu Felicia, īnainte de toate, realizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf. Tot un debut pro­miţător la această categorie este şi Portretul luptătorului la tinereţe, de Constantin Popescu jr., după cum, la Festivalul internaţional de la Moscova, juriul prezidat de Luc Besson a premiat filmul debutanţilor Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan Despre alte mame, film dedicat marelui cineast care a fost Krisztof Kieslowski. Alte filme importante ale anului, care vor concura cu siguranţă atāt la premiile Uniunii Cineaştilor, dar şi la Premiile Gopo, au mai fost Medalia de onoare, de Peter Călin Netzer, Marţi, după Crăciun, de Radu Muntean, şi Nuntă īn Basarabia, de Napoleon Helmis. Din păcate, spectatorii nu s-au prea īnghesuit la filmul romānesc, doar filmul lui Florin Şerban īnregistrānd o cotă de peste 50 de mii de intrări.


Filmul documentar s-a bucurat de mult interes atāt din partea spectatorilor, cāt şi a criticii internaţionale şi autohtone de film, două titluri fiind īndelung analizate şi comentate - Kapitalism, reţeta noastră secretă, de Alexandru Solomon, şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică. Nu am avut ocazia să văd un alt documentar premiat şi elogiat de presa străină, şi anume Aurul lui Henri-Georges Clouzot, de Ruxandra Medrea. Două importante documentare a semnat īn 2010 şi regizorul Radu Gabrea, şi anume: Şi s-au dus ca vāntul, Baraşeum, Baraşeum şi Concert la Biserica Neagră.


Aproape 20 de festivaluri internaţionale de film s-au desfăşurat īn Romānia, printre locaţiile mai noi numărāndu-se Iaşi, Cluj, Rāşnov, Otopeni, Sibiu, Gura Humorului.


Două reviste de cinema şi-au făcut apariţia īn peisajul publicistic romānesc: Film Menu, editată de studenţii de la UNATC, şi Cinefile, editată de Arhiva Naţională de Film, ambele cu sumare incitante, cu articole, analize, interviuri, sinteze menite să acopere imensele pete albe generate de absenţa, timp de decenii, a publicaţiilor de specialitate. La capitolul carte de film mai este de semnalat apariţia īn excelente condiţii grafice a albumului dedicat afişului de cinema, album realizat de regizorul american Christopher Landry, Marele ecran īn Epoca de aur.
Cu bune, cu mai puţin bune, anul 2010 rămāne unul dintre cei mai bogaţi ani ai filmului romānesc. Nu trebuie uitat faptul că doar īn urmă cu 10 ani se īnregistrau zero premiere romāneşti. Astăzi, cinematograful romānesc este urmărit cu interes şi īnţelegere pe cele mai diferite meridiane.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul