Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

O istorioară şi un personaj

        Gabriel ChifuÎntâmplarea e reală, s-a petrecut demult în orăşelul meu natal şi face parte din categoria acelor rare istorioare care, oricât timp s-ar aşeza peste ele, refuză să se şteargă din memorie. Şi personajul din povestea aceasta e real. N-am să-i dau aici numele adevărat, fiindcă nu persoana în sine contează, ci cazul, care mi se pare comic-amar şi pilduitor.


Trebuie să ne închipuim, în anii şaizeci din secolul trecut, o neînsemnată aşezare dintr-o margine de ţară, un loc uitat de lume, unde zilele se scurgeau monoton şi doar sărăcia oamenilor era mai mare decât plictiseala lor.


Pe străzi, arareori zăreai câte o „maşină mică”: Volga neagră a primului-secretar care trecea masivă, strălucitoare şi zgomotoasă şi deţinea rolul incontestabil de „navă amiral”, apoi Pobeda preşedintelui Sfatului Popular şi două Moskviciuri folosite pe post de taxiuri. (Oricât îmi băteam capul nu izbuteam să pricep de ce era nevoie de taxiuri în localitatea noastră, unde distanţele erau atât de scurte încât nimeni cu scaun la cap nu urca în maşini: afară doar de vreun venetic sărac cu duhul şi de noi, copiii, care, atunci când aveam în buzunar câţiva crăiţari, ne suiam în ele şi ne plimbam de la Gară la Monument, visând la clipa când vom ajunge şi în Volgă sau în Pobedă!...). Situaţia se arăta absolut stabilă, nimic nu tulbura hegemonia sumbră a maşinilor de producţie sovietică.


Ei bine, într-o bună zi, pe neaşteptate, totul s-a răsturnat, s-a destrămat! Ca fulgerul s-a răspândit vestea că, la loz-în-plic, cineva din oraş câştigase o maşină italiană, un Fiat! Băieţii din grupul nostru am rămas pe stradă până seara târziu şi am întors ştirea pe toate feţele, nu ne venea să credem, evenimentul avea pentru noi dimensiuni planetare. Curând, am văzut în vitrină la magazinul Loto-Pronosport poza omului râzând satisfăcut lângă maşina sa – şi ne-am convins. Iar la câteva zile a sosit chiar maşina în carnea şi oasele sale mecanice! Ne-a lăsat cu gura căscată: era albă, avea o formă total diferită de ceea ce numeam noi până atunci automobil, parcă răspândea lumină, era o minunăţie. Pe fericitul său stăpân l-am privit şi pe el deodată ca pe un înaripat: îl ştiam bine, era miliţian, ins în banca lui, îşi făcea treaba, avea grijă de nevastă şi de copil, nu ieşea cu nimic în evidenţă, până în clipa aia, când norocul l-a ochit, l-a luat de guler şi l-a săltat dintre muritorii de rând. A devenit o vedetă. Noi, copiii, ne ţineam după el şi după maşina lui neasemuită, când îi întâlneam pe stradă, ca după urs.


După o vreme, maşina a dispărut din orăşel şi nici despre stăpânul ei, pe care-l crezusem fericit, n-am mai auzit nimic. Povestea lui am completat-o mai târziu, din câteva relatări disparate. Nu norocul, ci ghinionul mai degrabă îl luase în posesie pe omul nostru atunci când trăsese lozul câştigător. Maşina formidabilă, de fapt, i-a stricat traiul cuminte. N-a rezistat succesului nemăsurat, izbânzii venite din senin, fără muncă: a fost strivit de ele. Primise mai mult decât era pregătită mintea lui să ducă. Maşina aia minunată l-a făcut să se înfumureze, să se creadă altceva decât era: s-a apucat de femei şi de băutură, a divorţat, l-au dat afară din serviciu. A intrat în tot felul de încurcături, evident, şi-a vândut Fiatul, nu s-a ales cu nimic. Repede, a căzut de nu s-a văzut, şi-a distrus viaţa.


De câte ori asist astăzi la ascensiuni fulminante (politicieni sau altfel de persoane publice primind brusc funcţii care le depăşesc competenţa!...), urmate de previzibile prăbuşiri, de înecări neglorioase în penibil, îmi amintesc de păţania cetăţeanului din Calafat, cel care, spre nenorocirea lui, câştigase la loz-în-plic un Fiat, într-o lume de Volgi, Pobede şi Moskviciuri.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul