Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Câți prieteni poate avea un autor?

        Eugenia D. Olteanu

Mulţi, puţini, dar îi are.


Volumul de schiţe al lui Dan Eugen Dumitrescu Prietenii unui prieten, apărut în 2010 la Editura Cartex din Bucureşti, enumeră câţiva dintre ei, unii nume sonore ale culturii române.


A scrie o schiţă este o aventură ceva mai grea decât a încropi o nuvelă sau un mic roman, deoarece această specie a genului epic te obligă la comprimarea poveştii, la curăţarea acesteia de surplusul detaliilor şi al figurilor de stil, ce excelează la unii scriitori. Schiţa te obligă să gândeşti mult într-un spaţiu redus, lăsându-i cititorului plăcerea de a încerca el, cum doreşte, ansamblul acesteia, în conciziunea ei. Să nu uităm că mari scriitori au dat naştere la bijuterii literare greu de egalat, printre aceştia numărându-se Mark Twain, Anton Pavlovici Cehov, Jean François Marmontel, Guy de Maupassant, Eliza Ożeszkowa, Henri Millon de Montherlant, Maria Konopnicka şi câţi alţii din literatura universală. La noi în ţară, Ion Luca Caragiale rămâne maestrul de necontestat al acestei specii literare, iar alături de el îi putem aminti pe Alexandru O. Teodoreanu, I.A. Bassarabescu, Harlam Lecca, Emil Gârleanu, Alexandru Brătescu-Voineşti, Adriana Bittel, Tudor Octavian, Francisc Munteanu — azi, un scriitor uitat —, Alexandru Sahia, Ion Băieşu, Mircea Kivu, pe care-l mai aşteptăm cu schiţe ca Bunicii, şi alţii.


Schiţa, această proză scurtă, surprinde faptul divers, iar subiectele pot fi desprinse din diferite medii, mergând de la cele cazone, ca la Constantin Bacalbaşa, la cele de o spontaneitate şi varietate multiplă, ca la I.L. Caragiale, la cele din mediul muncitoresc, ca la Al. Sahia, la cele din mediul oraşelor provinciale pline de candoare şi vânătoreşti, ca la I.A. Bassarabescu şi Al. Brătescu-Voineşti, la cele ale unor personaje cu o viaţă măruntă, dar comice, prezentate satiric de Al.O. Teodoreanu şi Ion Băieşu, la cele desprinse din terifiantul al Doilea Război Mondial, ca la Francisc Munteanu, sau la cele delicate, din viaţa florilor, insectelor şi animalelor, ca la Emil Gârleanu. Varietatea acestor schiţe e dată şi de modul de abordare a tramei lor, de la satiric la duioşie, de la încruntare la destindere, de la şăgalnic la elegiac ş.a.m.d. De obicei, vocea autorului însoţeşte personajele cu condescendenţă sau ironie, cu implicare directă sau ambiguă, prin duritate sau înţelegere sufletească. Precizia observaţiei şi fineţea psihologică fac din personajele anodine, în general, ca aceste scurte povestiri de plan secund, lapidare, să contribuie la impresia de esenţial, iar economia de spaţiu - unic, de cele mai multe ori - să dovedească măiestria autorului în acest domeniu. Detaliile sunt sugerate, amplitutinea epică lipseşte, iar plăcerea cititorului e de a compune mental. Plăcerea este rezervată, poate, intenţionat de autor, care intuieşte, în mod vădit, psihologia acestuia.


Mănunchiul schiţelor de faţă, scrise la persoana I sau a III-a, îşi are originea în amintirile autorului despre colegi şi prieteni ai lui, unii plecaţi mai devreme dintre noi. Nu numai vechii prieteni sunt personajele ce le va descoperi cititorul, ci şi cei actuali, de diverse meserii şi pregătiri. Toate schiţele din Prietenii unui prieten - titlu inspirat — sunt o oglindă a realităţii momentului, întipărite în memoria lui Dan Eugen Dumitrescu prin umorul de situaţie. Nimic nu este inventat, spune autorul în prefaţa cărţii sale, totul a fost real, uneori prin banalitatea anecdotei.


Întâmplările cazone din Apus de soare la Topraisar, Vizita generalului şi O întâlnire surpriză îi au ca protagonişti pe autor şi colegul său, regretatul Victor (Ţucu Parhon), şi pe unii ofiţeri; cele ca: Ascensiunea unui lift-boy, Grecul Zorba de prin Olt şi Funcţionarul de la judeţ aduc în scenă oameni mărunţi, cunoscuţi în situaţii, uneori, hilare. În vizită la Grigore Vasiliu-Birlic, Domnului profesor, cu dragoste şi Năzdrăvănii studenţeşti sunt amintiri plăcute şi delicioase, în care sunt aduşi în prim-plan prieteni ca marii sportivi George Gruia şi Nicolae Rotaru, viitorul ziarist Leonard Mehedinţi, cumnatul marelui artist Grigore Vasiliu-Birlic, Alecu Naci, iar tangenţial, viitorii profesori Sorin Ale­xan­drescu şi Maria Komorowski, actriţa Valeria Nanci, cea de-a doua soţie a ge­nialului actor.


Un învingător este o delicată schiţă dedicată pictorului Spiru Vergulescu, căruia Dan Eugen Dumitrescu i-a scris o biografie sub formă de interviu, cu acelaşi titlu, apărută în anul 2004.


Citind Timeo danaos e dona ferente, a cărei acţiune s-a petrecut în toamna anului 2010, deci foarte actuală, două episoade din schiţă, cu bogate mese la un restaurant din Grecia, te duc cu gândul la nuvela Chef la mănăstire scrisă de Vasile Voiculescu, la fel de îmbelşugate şi pline de savoare. În contrast cu veselia şi îngurgitarea bucatelor şi a vinurilor alese, autorul dezvăluie viaţa unei familii de emigranţi români, care se luptă să supravieţuiască într-o ţară lovită de criza economică şi cu dorul ţării natale mereu în suflet.


Schiţele din volumul Prietenii unui prieten îl dezvăluie pe Dan Eugen Dumitrescu ca un fin observator şi ca un bun prieten, cu veleităţi de ocrotitor pentru unele dintre personajele sale. Se citesc cu plăcere datorită ritmului alert. Autorul mânuieşte instrumentele anecdotice, are umor şi scrie în nota cărţilor sale apărute anterior.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul