Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Românii au talente

        Iorgu Drăghicescu

S-au înscris pe liste de aşteptare, pe e-mail, direct pe site, la telefon, la se­cretariat. Apoi, chiar de a doua zi, au urmat repetiţiile acasă. Lungi, chinuitoare, ostoite doar de gândul câştigului celor 120.000 de euro, de îmbătătoarele aplauze şi de căldura reflectoarelor. Susţinuţi de prieteni, de familie, de vecini. Unici, fiecare în felul său. Au aşteptat până în ziua Z, cea a preselecţiei. Atunci când s-au umplut, pe rând, strada, foa­ierul, culisele, scena, cabinele, sala. Unii – veniţi pentru a concura, alţii – ca să-i susţină, şi restul – mulţi gură-cască. În spa­tele cortinei, o lume pestriţă. Costume, machiaje, accesorii, recuzită, tremurături de mâini, valize, antrenori, ultimele repetiţii, pantofi, iar emoţii, camere de luat vederi, numere de ordine.


Talentaţi, dar mulţi. Români li se mai spune. Opreşte unul pe stradă şi întreabă-l dacă poate face ceva deosebit, la nivel de top, într-un domeniu în care alţii bâjbâie. Îţi vor enumera cel puţin trei exemple, care mai de care. Suntem un popor de speciali. Şi parcă toţi s-au mutat la preselecţia pentru emisiune. Mă întreb cum de formatul acesta a apărut în Statele Unite, apoi s-a extins în alte 30 de ţări, când el parcă a fost croit pentru români? Dacă nu mă credeţi, intraţi pe site-ul PRO TV şi veţi vedea câte mii de persoane au trecut deja „testul talentului” doar aşa, ca să ştie lumea câte abilităţi poate avea un locuitor al acestor plaiuri.


Singura dificultate a fost în faţa juriului, în momentul în care a fost musai să opteze: ori cântare, ori dans, ori magie, ori poezie, ori acrobaţie. Şi, fir-ar să fie, dacă alegeau unul din celelalte talente, pot să jur că ajungeau în finală! Dar, ce să-i faci, aşa e omul înzestrat cu prea multe calităţi: indecis între aspecte. Cred că nu e cazul să precizez că nu e vorba de superficialitate, de cazul „ştiu de toate şi nimic ca lumea”; nici pe departe. Dar nici de o proastă autoevaluare, ca în cazul străinilor de la „Got Talent”, care se înscriu la concurs crezând că sunt buni la ceva şi ei nu reuşesc decât să fie ridicoli.


Nu, domnule, românul musteşte de talente, de la mic la mare, din Carpaţi la Dunăre via Moldova. Mai ales Moldova. I-am văzut eu: siguri pe sine, conştienţi de propria valoare. Apoi nedumeriţi de ce au fost eliminaţi. Şi de cine? De juriul ăsta care îl copiază identic pe cel de-afară? Până şi cum stau la masă, ea la mijloc, băieţii în stânga şi-n dreapta, un fel de bad cop şi good cop. Lasă că ştim noi, am văzut şi pe YouTube! Dar aşa e ţara asta, trebuie să te duci, precum Costel Busuioc, mai întâi să te recunoască în Spania, apoi hop şi ai noştri te cară prin toate emisiunile. Şi m-am săturat şi de Mihai Petre, marele specialist în dans! Şi de Andra, cu vocea ei cu tot, mai bine stă acasă că trebuie să nască! Iar Andi Moisescu să-şi vadă de Apropo TV, să fie acolo ironic, nu aici, cu talentele oamenilor!


Ca să nu mai spun cât m-am săturat de PRO TV! Eu nu mai fac zile-n şir coadă la uşile lor. Dacă mai e cazul, mă înscriu din vreme. Dar nu cred. Chiar dacă reuşesc ei să scoată un eveniment din orice nenorocit de format, chiar dacă ştiu ce să cumpere de pe piaţa internaţională şi să înnebunească tot românul. Noi nu ne vindem talentele! Cel puţin, nu acum. Şi nici nu ne mai ducem să ne facă ei de râs că suntem mulţi, proşti şi îngâmfaţi. Bine, pe noi ne-au eliminat şi cu ce au rămas în concurs? Cu nişte copii, cu nişte puştani care jucau modestia acolo, pe scenă. Iar eu nici n-am apucat să le arăt cum fac origami; m-au întrerupt după cântat, iar de poezie n-au vrut să audă. Păi ăsta-i juriu?! Dar nu-i nimic. Stau şi aştept finala să văd şi eu ce grozăvie aleg! Un tânăr, probabil. Şi-atunci, să nu le baţi obrazul? Ştiu ei, oare, cum sunt respectaţi în străinătate la emisiunea asta vârstnicii? Câţi domni şi doamne în etate au fost finalişti? Una din Anglia cânta aceeaşi melodie ca şi mine...


Uite, de-aia mă înscriu şi la anu’. Ca să demonstrez că „Românii au talent”. Şi îmi urez şi „baftă!”.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul