Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Horia Pătraşcu - un tānăr cu şapte decenii īn spate

        


Horia Pătraşcu are cu doar 43 de ani mai puţin decāt arta căreia i-a dedicat īntreaga viaţă.


A scris scenariul primului film cenzurat de Ministerul Adevărului din Romānia, cea cu viitor de aur şi cu cozi interminabile.


Este scriitorul consecvent, ironic, dar şi cu har, alături de modulări de voce, reprezentate grafic īn cronicile sale savuroase, la aceeaşi revistă unde semna şi cu vreo trei-patru decenii īn urmă. El n-a zburat din floare-n floare, din publicaţie-n alta ca mulţi colegi de breaslă. N-a fost deci, un mercenar. Īn urmă cu destul timp ne mai īntālneam pe coridoarele lungi şi triste ale Casei Scānteii, unde schimbul nostru de impresii filmice puteau fi răsplătite generos de acei băieţi delicaţi cu ochi albaştri. Noroc că ştiam unde sunt microfoanele..


Horia Pătraşcu nu este doar autorul Reconstituirii, opera asumată cu virtuozitate de Lucian Pintilie. El a construit cāteva scenarii, din păcate nu destule, cu acele rigori clasice ale „unităţilor”, ce pot servi şi astăzi drept lecţii candidaţilor la dificila artă a scenariului cinematografic. ?i mă refer doar la două titluri – Cortul şi Tancul, filme cărora semnatarii regiei le-au cam anulat virtualită­ţile, le-au cam secat īnţelesurile.


Regret mult că o calitate umană, īn cazul de faţă modestia, īl īmpiedică īncă pe scriitor să-şi adune īntr-un volum nestematele cinematografice atāt de pline de viaţă şi de pilduitoare sugestii. Fiindcă scriitorul Horia Pătraşcu a fost, este şi va fi, sper că pentru mulţi ani de astăzi īnainte, acelaşi moralist impenitent, un ochi critic deloc părtinitor, cu un umor bonom, ce ştie să fie şi foarte negru, ursuz, dar sociabil, emiţānd cu generozitate concluzii, nu neapărat definitive, dar care cu siguranţă pun īn mişcare micile celule ale lectorilor săi sau ale conlocutorilor, miraţi că īn prezentul ce-l trăim mai sunt şi posesori ai unor reţete inedite de fericire.


La Mulţi Ani, Horia!… (C.St.)

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul