Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Regizorul Marian Crişan, un învingător merituos

        Călin Stănculescu

Un eveniment în viaţa cineaştilor din România a fost, cu certitudine, cea de a 40-a ediţie a decernării Premiilor Uniunii ce reuneşte peste o mie de membri. Recolta de filme a anului trecut a presupus, prin numărul şi calitatea candidaţilor la premii, dificultăţi destul de greu de trecut de membrii celor două jurii, de lung şi scurtmetraj.


Filmul Morgen, semnat de regizorul, debutant în lungmetraj, Marian Crişan, a obţinut Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2010 pentru umanismul şi subtilul său umor care au cucerit publicul la numeroase festivaluri internaţionale, dar şi la noi în ţară. Multipremiatul film de la Berlin Eu când vreau să fluier, fluier, semnat de regizorul Florin Şerban, a fost răsplătit cu premiile Opera Prima – regizorul, de interpretare – actorul George Piştereanu şi pentru montaj – Cătălin Cristuţiu, care a primit acest premiu şi pentru filmul Medalia de onoare. Filmul lui Călin Peter Netzer Medalia de onoare a mai fost răsplătit pentru regie, scenariu – Tudor Voican, interpretare feminină şi masculină – Camelia Zorlescu şi Victor Rebengiuc, costume – Alexandra Ungu­reanu, care a lucrat şi la filmul Morgen.


Premiul pentru imagine a revenit lui Tudor Mircea pentru filmul Morgen. Premiul pentru rol secundar feminin a fost acordat actriţei Ileana Cernat pentru rolul din filmul Felicia, înainte de toate. Regizorul Dan Chişu a fost răsplătit cu Premiul pentru film experimental – WebSiteStory, iar regizorul Alexandru Solomon a luat Premiul pentru documentar de lungmetraj, cu Kapitalism, reţeta noastră secretă. Premiul pentru cartea de film a revenit regizorului Mircea Bunescu pentru volumul Determinări estetice ale imaginii de film şi televiziune. Au mai fost acordate trei menţiuni actorilor Diana Guşcă – WebSiteStory şi Constantin Florescu – Nuntă în Basarabia,  precum şi lui Gheorghe Dinu pentru filmul Nuntă în Basarabia. „Vinovaţi” de aceste premii au fost Irina Nistor – preşedinte, Carmen Galin, Eva Sârbu, Melania Oproiu, Ştefan Antonescu, Stere Gulea, Petru Mărgineanu, Viorel Ser­govici şi Ştefan Velniciuc.


La scurtmetraj, juriul condus de regizorul Laurenţiu Damian a acordat Premiul special filmului Nu uitaţi lumea uitată – Oamenii Deltei, un excelent documentar semnat de Elena Dinu. Premiul pentru film documentar a revenit Roxanei Chiriţă pentru Cornelia Pillat – portret de familie, iar Premiul pentru film de televiziune a revenit  lui Tudor Chirilă pentru Olăreasa de la Vama Sării. Cel mai bun director de imagine a fost declarat Mugur Nedelescu, pentru Poezia visului, iar cel mai bun monteur – Sebas­tian Chelu, pentru filmele Cornelia Pillat – Portret de familie şi A demasca, demascare, film dedicat vieţii şi sinuoasei cariere a compozitorului Mihail Andricu. Premiul pentru filmul de ficţiune a revenenit lui Adrian Sitaru pentru Colivia, proiect care se va continua, probabil, într-un lungmetraj. În premieră, la aceas­tă secţiune au fost laureaţi şi cei mai buni actori Ozana Oancea, pentru rolul din filmul Captivi de Crăciun, şi Adrian Titieni, pentru rolurile din filmele Colivia şi Lord.


Premiul pentru filmul de animaţie a revenit lui Ion Octavian Frecea pentru filmul Fresca – Blestemul lui Dragulea. Colegi de juriu mi-au fost la această secţiune Dana Duma, Monica Ghiuţă, Ioana Popescu, Ilie Valentin şi Alexei Gubenco.


Premiul Academic pentru cultura cinematografică a fost acordat în acest an lui Ion Truică pentru lucrarea sa Arta compoziţiei.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul