Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Jal-Ji-Nae-na-yo

        Iorgu Drăghicescu

Febră, dragii mei, febră de-a dreptul! Nici nu ştiţi cum a cuprins lumea: zeci de forumuri, sute de utilizatori, mii de mesaje zilnic. O mulţime de români care învaţă scrierea coreeană, bucă­tăria lor minunată, istoria, tradiţiile. Şi asta doar datorită TVR-ului, căruia îi mulţumim şi pe această cale; doar aici se difuzează minunatele poveşti care ţin publicul cu sufletul la gură, zi de zi, departe de mizeriile de la ora 18.00 de pe alte canale. Aici simţi că ţi se umple inima de bucurie şi mintea de cultură asiatică. Ce zile am trăit cu Giuvaierul palatului sau cu Doctorul Hur Jun! Acum, ştiind că se apropie sfârşitul serialului Ju-Mong, eram cu toţii foarte îngrijoraţi. Dar, slavă Domnului, vestea cea bună a venit. Hai, întrebaţi-mă Jal-Ji-Nae-na-yo? Adică, „ce mai e nou?”. Don Yi, o bijuterie care tocmai a început şi la noi, un film inspirat din istorie, dar şi din viaţa oamenilor, realist şi plin de miez, care aduce în prim-plan o cronică a trecutului şi o sensibilă radiografie a sufletului coreean. În acelaşi timp, vom face cunoştinţă cu arta, cu muzica prin Dong Yi, cea care, datorită destinului, învaţă să cânte la haegeum.


Acţiunea se petrece tot la Palat, în timpul dinastiei Chosun, între anii 1683 şi 1724 exact. Eroina dramei, Dong Yi, reuşeşte să ajungă concubina regelui, depăşindu-şi astfel condiţia socială. Ea este fiica unui sclav, Choi Hyowon, şeful unei organizaţii secrete, Frăţia Spadei, acuzat că l-ar fi ucis pe ministrul Jank Ik-hun chiar la începutul primăverii, dar care este nevinovat, fiindcă asasinarea fusese uneltită de vicleanul politician Oh Taeseok, liderul fracţiunii Namin. Acesta se va îndrăgosti şi el de Dong Yi când ea va ajunge la Palat şi o va persecuta. La fel şi regina mamă, Myeong-Seong, invidioasă că Dong Yi cânta divin la haegeum, ea învăţând acest instrument atunci când se refugiase la Academia de Muzică, la începutul serialului, fugărită de poliţia statului. Ea va sta ascunsă aici, unde va deprinde arta muzicii şi manierele de curte, până într-o zi când, datorită isteţimii sale, regele Sukjong o va remarca. Dar ea nu uită de unde a venit, noul titlu de concubină nu-i aduce trufie, mai ales că destinul ei se leagă de o profeţie, cum că va avea doi prinţi şi unul va muri. Tot o profeţie există şi în cazul lui Jang Ok Jung, care este la început personaj pozitiv şi apoi devine negativ, din cauza familiei din care provine şi care, vorba fratelui său, „a făcut treaba murdară în locul ei”. Astfel că, în ciuda faptului că devine regină, titlul îi va fi luat din cauza fărădelegilor săvârşite, ea fiind în stare de orice, chiar s-o ucidă pe Subkin şi pe fiul acesteia, Yeon Ing, dar nu reuşeşte. Subkin, care credea că Cha Chum-Soo a fost ucis o dată cu ceilalţi membri din organizaţia Frăţia Spadei, nu este alta decât Dong Yi sau doamna Choi, devenită astfel în urma naşterii prinţului, fiul său şi al regelui, pe care îl educă pentru a deveni următorul rege. Ceea ce se va şi întâmpla, deoarece Yeon Ing va deveni cel de-al XXI-lea conducător din dinastia Chosun, adică regele Youngjo, bunicul lui Lee San. Să nu uităm că Dong Yi este şi străbunica lui Yi San din serialul Furtună la Palat; mai ţineţi minte scena în care regele cel bătrân îi dăruieşte lui Yi San inelul de jad?


Şi, cum spuneam, Dong Yi nu doar că îl cucereşte pe rege cu isteţimea şi frumuseţea sa; ea este singura care îl calmează cântând divin la haegeum. Apoi îl sfătuieşte în treburile ţării, dând dovadă de înţelepciune într-o perioadă în care puterea era disputată de partidele Namin şi Seoin (care apar şi în Furtună la palat), iar regele era influenţat de toate intrigile. Este drept, îl disturbă şi regina Iukyeon, care ar vrea s-o vadă cât mai departe pe Dong Yi, spre deosebire de guvernator, care se îndrăgosteşte de ea pe când cânta în grădina Palatului, la umbră. El îi întinde o cursă şi Dong Yi, în încercarea de a-l salva pe Gae Dwa-Ea, uită de orice prudenţă şi se duce la casa de curtezane a prietenei sale Sul Hee, ca să îl ajute. Guvernatorul e încântat că planul funcţionează perfect şi însuşi regele va vedea cu ochii lui scena, lucru care se şi întâmplă: sub privirea uimită a Majestăţii sale, Dong Yi îl ţine în braţe pe cel mai mare criminal al Capitalei. Privirea regelui o îngheaţă pe Dong Yi. Ea este arestată de guvernator, dar refuză orice răspuns, fiindcă e decisă să spună totul regelui.


Ce vă mai pot dezvălui este că la episodul 56 va fi un moment crucial, în care Dong Yi va rosti această frază chiar în faţa regelui: „Singura posibilitate de a-l salva pe prinţul Yeon Ing este să devină şi el rege”. E conştientă că poate să fie acuzată de înaltă trădare faţă de prinţul moştenitor, fiul reginei Inhyeon, dar o serie de întâmplări neaşteptate vor face ca lucrurile să se schimbe. Imediat după convorbire, regele Sukjong se retrage în solitudine. Dong Yi plânge fericită şi cântă la haegeum în lumina lunii care răsărise printre arborii din grădina Palatului. Pentru că, aşa cum vă spuneam, acţiunea se petrece la Palat, care, din când în când, apare pe fundal.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul