Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Īmi place duminica

        Iorgu Drăghicescu

Vorbesc serios. Dar nu pentru că am deadline la revistă şi mă sună nervos SGR-ul, nici pentru că trebuie să pregătesc o mulţime de nimicuri pentru săptămāna viitoare şi astfel sunt ţintuit īn casă, la birou. Īmi place pentru schimbarea la faţă a televiziunii romāneşti. Nu ştiu dacă aţi observat, după ce şase zile, de luni pānă sāmbătă, posturile se dau īn spectacol manelistic, duminica īşi pun hainele cele bune şi ies īn tārg.


Să le numărăm, zic. Mai īntāi, jurnalele. Īn timpul săptămānii, nicio ştire fără o nenorocire: bombardamente, accidente, crime, furturi, minori abandonaţi, scumpiri, mizerie, boli. Ah, şi subiectul la zi, bārfa dezbătută īn serial prelungit; īn ultima vreme, de pildă, sunt la mare căutare divorţurile de mare interes naţional şi de notorietate internaţională: Columbenii versus Oana Zăvoranu şi Pepe. Că doar nu vă imaginaţi că se face audienţă cu războiul din Libia sau cu Japonia?! Creşte ratingul pānă la cer īn minutul īn care Pepe īşi ia hainele de-acasă cu paparazzi după el, apoi plānge că Oana nu i-a făcut un copil, iar Monica e supărată că Irinel nu mai vrea să-i dea Bentley-ul. Duminica, īn schimb, parcă toţi ziariştii vin de la biserică: senini, zāmbet larg, viaţa e frumoasă şi subiectele optimiste. Şi nu numai ei. De la moderatori la directorii de programe, toată lumea e cuprinsă de un frison intelectual şi, dintr-o dată, ignoră majoritatea zdrobitoare a publicului de care s-au folosit īntreaga săptămānă. Dimineaţa sunt programate filme pentru copii, decente, comedii clasice, cu succes garantat, precum B.D.-urile sau producţii vechi, cu Louis de Funes. La prānz, exceptānd Viaţa satului de pe TVR 1, uitată de Dumnezeu īn grilă, sunt destule programe la care te poţi uita. PRO TV-ul e lider de cele mai multe ori datorită emisiunii Apropo TV care, după atāţia ani, rămāne cea mai bună pe su­biecte din mass-media şi publicitate. E bine scrisă, are umor de calitate, invitaţii sunt inteligenţi, iar sloganul „Explore the Mondenian Garden” e īncă prea valabil. După divertismentele de prost-gust de sāmbătă seara ori după mult epuizata reţetă a Cārcotaşilor, Andi Moisescu demonstrează că se mai poate face īn fiecare săptămānă pamflet fără a fi gratuit rău sau mitocan.


De pe la ora 16.00 īncepe pe TVR 1 Dănutz S.R.L. – o prostioară īn care măcar se cāntă live, menită să domolească gustul marelui public pentru Album duminical. Īn schimb, īncepānd cu ceasurile 18.00, intră īn grilă artileria grea. Tot pe PRO TV e programată a doua emisiune bună a postului, despre care am mai scris aici, Romānia, te iubesc! Văd că se menţine īn zona reportajului de calitate şi a anchetei sociale făcută profesionist, cum rar mai găseşti prin televiziunile romāneşti. La aceeaşi oră 18.00, TVR difuzează 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, intrānd fără temeri īn concurenţă cu PRO TV-ul pe care l-a şi bătut la puncte de cāteva ori. Producţia, gāndită pe croiala taclalei rafinate, este absolut īncāntătoare prin tematică, dar mai ales prin prezenţa celor doi amici păltinişti. Totuşi, are un mic neajuns: o oarecare artificialitate se simte īn conversaţia care – vrei, nu vrei – trebuie să curgă după un desfăşurător, studiat prea atent de domnul Liiceanu. Andrei Pleşu īmi pare mult mai degajat, dar tot simt un aer de teatru vechi: ne facem că ne surprinde camera discutānd, aşa, pur şi simplu, nu vrem să dăm impresia că am venit cuminţi la studio şi ne-am aşezat atent īn cadru. Frumoasă ideea, dar īn epoca reality-show-ului această joacă de-a scena e un pic desuetă. Īn fine, să nu fiu cārcotaş, cum īmi e obiceiul, acesta e un defect care poate fi ignorat fără resentimente.


PRO TV-ul stă cel mai slab la capitolul prime time de duminică şi asta doar pentru că se īncăpăţānează să mizeze pe grupul Divertis, din care nici renumele n-a mai rămas. E drept că nici Antena 1 n-are vreo ofertă de calitate, īn vreme ce TVR-ul programează filme bune. Apoi, īn noapte, continuă cu emisiunea lui Cătălin Ştefănescu Garantat 100%, care se menţine pe lista preferinţelor mele.


Antena 3, īn schimb, e lider de piaţă īncepānd cu ora 21.00, datorită mai noii producţii Īn premieră, semnată Carmen Avram. După 14 ani de stat īn spatele camerelor la PRO TV, unde şi-a făcut treaba profesionist (Romānia, te iubesc! se leagă de numele ei), Mihai Gādea o convinge să semneze contractul cu Intact. Nu cred că este vorba doar despre bani, ci mai ales despre māna liberă pe care postul i-a dat-o acestei jurnaliste, talentată şi foarte pasionată, ajunsă la maturitatea carierei sale. Emisiunea e foarte bună, iar dacă n-am scris pānă acum despre ea aici este doar din cauza temerii mele de a nu fi fost o īntāmplare. Aşa că vă rog să-mi permiteţi să mă bucur săptămāna viitoare pe larg de subiect, că nu se ştie cānd mai găsim ceva de bine prin grilele noastre. Mă opresc aici, molipsit de optimismul duminical şi vă salut.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul