Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Documentare despre crime şi asasini

        Călin Stănculescu


Televiziunea Romānă prezintă o serie de şase filme documentare – realizator – Lucia Hossu Longin, regia-Dan Necşulea, care atacă subiecte mai puţin cunoscute din istoria asasinatelor puse la cale de regimul comunist. Seria s-a deschis recent cu filmul Băieţii răi, reconfigurare a evenimentului petrecut īn ziua de 23 august 1981 īn judeţele Hunedoara şi Timiş. Atunci, īn acea zi de „sărbătoare”, trei tineri au deturnat un autobuz cu intenţia de a forţa trecerea graniţei īn Iugoslavia. Informat chiar īn timpul defilării oamenilor muncii de la Bucureşti, Ceauşescu a dat ordin organelor de securitate să-i lichideze urgent pe duşmanii poporului. Acţiunea īn forţă a organelor a dus la moartea unor victime civile nevinovate, la prinderea celor trei tineri, care au fost ucişi īn aceeaşi zi. Ultimul supravieţuitor a fost omorāt cu sānge rece chiar de medicul īnchisorii, īnscenāndu-i-se o sinucidere cusută cu aţă albă, după care a fost aruncat īntr-o groapă comună. Asasinii Gornic şi Laza, se pare că trăiesc şi astăzi, bine mersi.


Al doilea film al seriei este dedicat atacului legaţiei romāne de la Berna, din februarie 1955. Se reconstituie, cu mijloacele documentarului biografia lui Oliviu Beldeanu, care a iniţiat acest atac dorit a fi un semnal de alarmă pentru democraţiile occidentale īn faţa valului de teroare instituit de comunismul instalat de armata eliberatoare. Oliviu Beldeanu, după ce şi-a ispăşit pedeapsa īn Elveţia, a fost atras īntr-o cursă īn R. D. Germană, răpit de membrii ai Securităţii īn complicitate cu STASI, dus la Jilava, unde a fost executat īn urma unui sumar proces, īn anul 1960.


Un love-story la īnalt nivel se petrece cam īn aceeaşi perioadă, cānd multiubita fiică a lui Dej, Lica, se īndrăgosteşte de doctorul Plăcinţeanu, provenit dintr-o familie de universitari ieşeni – şi rudă cu Sorana Coroa­mă-Stanca. „Bonomul şef comunist” nu-şi ascunde resentimentele şi ordonă lui Drăghici eliminarea celui ce putea să strice dosarul de cadre al marelui cheferist. Doctorul Plăcinţeanu este arestat, torturat şi moare īn chinuri inimaginabile la īnchisoarea de la Rāmnicu-Sărat, la 1 mai 1961.


Un episod aparte īl constituie relatarea unei crime de altă factură. Cum poate fi ucisă o operă de artă. Ministerul orwellian al Adevărului se afla īn anii dictaturii lui Ceauşescu, la Casa Scānteii, pe culoarele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, de unde se trimiteau ordinele de topire a cărţilor, de „arestare” a filmelor. Realizatorii abordează destinul dramatic al filmului Faleze de nisip, regia Dan Piţa, scenariul fiind semnat de Bujor Nedelcovici, film īntemniţat la propriu la Jilava, acolo unde astăzi se află sediul Arhivei Naţionale de Filme. Dacă n-ar fi existat decembrie 1989, acest film n-ar mai fi ieşit din puşcărie – ca de altfel şi filmul lui Lucian Pintilie! De ce trag clopotele, Mitică?


Un alt episod al seriei realizate de TVR īn colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romānia, este dedicat eliminării ultimelor şase persoane din rezistenţa armată situată īn Munţii Făgăraş. „Operaţiunea Grecia” a fost posibilă datorită unor trădători ca Ioan Grovu şi Costică Niculescu, infiltraţi de Securitate pentru a le promite luptătorilor din munţi o evadare spectaculoasă īn afara hotarelor ţării. Tinerii studenţi şi elevi vor fi executaţi la Jilava īn noiembrie 1957. Ultimul asasinat evocat de realizatori este cel al profesorului Ioan Petru Culianu, profesor la Dyvinity School din Chicago, urmărit timp de mulţi ani de „cel mai puţin inteligent serviciu secret din lume”. Asasinarea lui Culianu la 21 mai 1991 constituie īncă obiectul unei anchete deschise de FBI, poliţia campusului şi poliţia oraşului Chicago. Unul dintre foştii preşedinţi ai Romāniei declara īntr-o conferinţă de presă că profesorul Culianu „şi-a meritat soarta, fiind un destabilizator”.


Filmele pot fi urmărite pe TVR 1, īn fiecare joi, la ora 20,45. Voi reveni asupra acestui demers.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul