Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
0
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Picătura şi marea

        Passionaria Stoicescu

Aşa s-ar traduce sentimentul meu de apartenenţă la un spectacol contemporan al cărţii, la Bologna, Italia, oraş însorit şi luminat de arcadele unor clădiri vechi şi noi, în nuanţe calde de ocru şi bej.


Aici a avut loc în acest an, în perioada 28-31 martie, Târgul Internaţional de Carte pentru Copii, al cărui stand românesc a fost organizat, ca de obicei, de Ministerul Culturii şi al Patrimoniului Naţional. Ca invitată de onoare, în calitate de scriitor reprezentativ al acestui gen, alături de Livia Coloji, ilustrator, am resimţit mândria de a reprezenta România cu un stand de carte personal (25 de cărţi – poezie, proză, traduceri, dicţionare, teatru – din cele 33 apărute), dar şi mâhnirea că la noi, spre deosebire de celelalte ţări participante, se in­vesteşte mult prea puţin în promovarea acestui gen de literatură, fapt care ascunde un proverb înţelept, dar, din păcate, neaplicat: „Cum îţi creşti copiii, aşa îi vei avea!”.


România a avut în standul său cărţi apărute la edituri pres­tigioase ca: Humanitas, RAO, Niculescu, Nomina, Corint, CNI Coresi, Casa Radio, Jurnalul Naţional, Tedcom Libris (Bucureşti), Gama (Iaşi), Tehnoart şi Genesis (Petroşani), BookArt (Mier­curea Ciuc) etc., iar reprezentantul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, d-na Ana Andreescu, n-a prididit să ofere detalii şi oportunităţi celor in­teresaţi, pentru eventuale viitoare colaborări.


IBBY, forul internaţional decident, a acordat Premiul Andersen australianului Tan Shaun, în acelaşi timp creator şi ilustrator de carte pentru copii.


Din cele două componente ale Târgului, autori şi ilustratori, mult mai bine reprezentată mi s-a părut a fi cea de a doua. Lituaniei, invitata de onoare a acestei ediţii, i s-a organizat o expoziţie de ilustratori, acordându-se Premiul pentru Ilustraţie lui Nicholaus Heidelbach, cu expoziţia personală, intitulată sugestiv Aproape singur – desene pentru fiecare.


Secţiunea Autori a beneficiat de o Cafenea a autorilor şi de un Centru al traducătorilor. Dintre seminariile şi prezentările pe teme, am reţinut câteva titluri de interes pentru eveniment: Perspective ale panoramei literare (a genului abordat). Puncte de vedere critice; Traducerea cărţilor pentru copii; Ilustrarea; Pirateria şi prevenirea ei. Vânzarea şi cumpărarea de drepturi; Promovarea lecturii; Selecţia cărţilor pentru copiii cu dizabilităţi; Jurnal al literaturii internaţionale.


În cadrul „Interviurilor cu autorii”, un interes aparte l-a stârnit discuţia Despre Pinocchio, cu Walter Fochesato.


Ca şi când furia nejustificată a naturii, care a lovit dureros şi păgubitor Japonia, n-ar fi afectat scriitorii şi graficienii de carte pentru copii, Târgul era plin de niponi şi excelent reprezentat de ei la ambele secţiuni.


Înarmată cu catalogul prestigioasei manifestări internaţionale, costând 35 de euro(!), am descifrat, după puterea şi ştiinţa mea de decriptare grafică, noua linie în ilustraţia contemporană a acestui tip de carte. Mi s-a părut gravă, sumbră şi cu figuri nu de copii, ci de roboţei. Cât priveşte cartea în sine, bunele intenţii şi tendinţe promovate de un for internaţional referitoare la viitorul ei şi al lecturii, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul