Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

La capătul Târgului, dar nu la sfârşitul Poeziei

        

În perioada 18-22 mai, Muzeul Naţional al Literaturii Române, în colaborare cu Biblioteca Metropolitană şi Uniunea Scriitorilor din România, au organizat cel mai important Târg şi Festival bucureştean dedicat în exclusivitate poeziei.


Armata poeziei
Beneficiind de participarea a peste 70 de poeţi, Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP), aflat la cea de a doua ediţie, a reuşit şi anul acesta să adune în sălile în care s-au desfăşurat spectacolele-lectură  sute de oameni.  Scopul TNCP, acela de a transforma capitala Bucureştiului, timp de 5 zile, într-o veritabilă capitală a poeziei româneşti, a fost atins. Cartea de poezie s-a transformat între 18 şi 22 mai dintr-o cenuşăreasă editorială într-o veritabilă prinţesă gătită de gală, iar poeţii, strânşi din toate colţurile ţării au fost pajii, soldaţii, prinţii şi regii, armata cuceritoare a unui Bucureşti moleşit, plictisit, care a mărşăluit aproape fără întrerupere, de dimineaţă până târziu în noapte. 


Dacă publicul care a vizitat târgul propriu-zis şi a cumpărat carte a fost sensibil mai puţin numeros decât la prima ediţie, publicul care a participat la lecturile publice, lansări, spectacolele de muzică şi poezie a fost mult mai mare. Efortul combinat al celor care au performat pe scenele TNCP şi al celor care au asistat a produs un val de emoţie poetică, de entuziasm şi o emulaţie benefică care a motivat poeţii, auditoriul, organizatorii, şi i-a convins că se află în faţa unui eveniment de calibru, rar, dacă nu unic.


Poezia de lângă noi
Am încercat, în limita bugetului, să aducem în faţa publicului un set optimizat, o selecţie a celor mai buni  poeţi contemporani activi. Reacţiile publicului ne-au dovedit că selecţia noastră le-a convenit. Bineînţeles că nu este vorba despre o selecţie completă şi ireproşabilă, din păcate au fost mulţi poeţi buni şi foarte buni lăsaţi pe dinafară, însă din motive obiective nu am putut face, aşa cum ne-am fi dorit, o selecţie exhaustivă.


La anul poeţii invitaţi vor fi alţii. Dacă finanţele ne vor permite ne propunem să diversificăm şi mai mult tipurile de spectacol poetic. Ne propunem să aducem şi mai mulţi poeţi dinafară (am avut şi anul acesta câţiva invitaţi străini, dar prea puţini pentru a ne face o impresie corectă despre literaturile din care vin). Şi toate acestea nu pentru a mulţumi pe cineva, ci, pentru a oferi publicului ceea ce merită şi TNCP şi-a impus să facă, să pre­zinte o secţiune cât mai generoasă, cât mai diversă de carte de poezie, şi să aducă în faţa dumneavoastră cât mai mulţi poeţi contemporani ve­ritabili, pe care să vă bucuraţi să îi ascultaţi, să îi întâlniţi, să discutaţi.


TNCP, ediţia a doua, cu cele peste 30 de evenimente ale sale, în cinci zile,  a fost mult mai ofertant  decât ediţia de anul trecut. La anul sperăm să putem face şi mai mult, să vă convingem şi mai tare că poezia merită ascultată, că merită citită, că avem zeci de poeţi de primă mână, majoritatea anonimi. Aceasta a încercat TNCP să vă arate, că marea poezie este foarte aproape şi ne este mult mai bine cu ea decât în absenţa ei. (Echipa TNCP)

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul