Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Transferuri din gur ca la uşa cortului

        Constantin Stan

S-a sfârşit circul, începe balamucul. Acu’ n-aş zice că au avut linii de demarcaţie clare: ăsta-i circul, recte campionatul, ăsta-i balamucul, sinonim perioadei de pregătire şi transferuri. Campionatul se termină, Cupa sfârşi şi ea, după un amar de ani, în vitrina Stelei. Dar asta numai aşa, pe hârtie, se limpeziră lucrurile pentru că dacă nimic nu e clar în ţara românească de ce ar fi tocmai în fotbal totul tocmit şi legal?  Timişoara s-ar putea să zboare nu numai din Liga Campionilor, dar şi din campionat, Craiova retrogradata are visuri de revenire, Brăneştiul e singura care e în regulă cu licenţierea şi dacă zboară vreuna din A, atunci echipa sătească va reveni spre a duce bucuria jocului de fotbal pe tot felul de tăpşane, dar în nciun caz pe cel de la Brăneşti. Clasamentul pare ceva doar orientativ ceea ce desigur dă culoare aparte fotbalului de pe la noi. Tare mă tem că, dacă mergem aşa, ne vom trezi cu vreo hotărâre UEFA să ne vedem noi de-alea noastre şi fotbalul serios european de ale lui!


Aşadar, Poli Timişoara nu ştie dacă va participa sau nu în Cupe europene. Ba, mai mult, nu e prea clar dacă va mai juca sau nu în prima divizie. În funcţie de ce se va petrece în ograda silfidului Iancu (silfid la minte, bineînţeles), depinde şi ce se va întâmpla pe la alţii. Totu-i o brambureală: dacă Poli nu merge în Ligă atunci Vasluiul trebuie să îşi reconfigureze programul, Gaz Metan Mediaş să sune adunarea spre a juca primul tur preliminar în Europa League pe 18 iulie, Dinamo să mai lase câteva zile de concediu obosiţilor Moţi şi Bordeianu. Şi tot aşa. Între timp, Oţelul nu ştie dacă Dorinel Munteanu va continua ca antrenor, Andone se mai gândeşte dacă va merge mai departe cu Dinamo, Steaua nu are antrenor deloc, dar are o listă din care probabil va alege până la culesul viilor, sesizând Becali pe atunci că deja e etapa a opta, a noua şi că iarăşi s-au dus pe apa sâmbetei o grămadă de bani cu transferuri după ureche.


E babilonie mare şi nu cred că cineva zdravăn la cap înţelege ceva. O vreme mi-am zis că şi jurnaliştii sunt de vină, că în lipsa informaţiilor cât de cât verificate pun în circulaţie zvonuri, bârfe ori pur şi simplu fantasmagorii. Într-o presă în care după trei articole parcurse nu afli cât a fost scorul în finala Champions League, orice e posibil. Dar, în ultima vreme, în privinţa transferurilor nu numai presa e de vină. Am auzit, am văzut conducători de cluburi povestindu-şi lotul pentru sezonul următor de parcă totul s-ar fi perfectat „l-am acontat pe cutare, vine cutare etc.“ Apare alt conducător de club care şi el i-a luat pe ăia doi de care vorbea celălalt. În fine, apare şi patronul echipei unde sunt ăştia legitimaţi şi cu contract până una alta şi zice „fugiţi, domnilor, de aici, de la mine nu pleacă nimeni!“ Dacă la Becali înţeleg poltica asta de doi lei care are ca substrat ori îmbunarea suporterilor, ori derutarea, băgarea de zâzanie în interiorul echipei cu care tocmai trebuie să joace Steaua, apoi la unii pe care îi credeam mai echilibraţi, mai de bun simţ toate acestea crează o senzaţie halucinantă. Dacă mă iau după declaraţiile conducătorilor dinamovişti, Chipciu, Eric, Pârvulescu sunt deja în Ştefan cel Mare. Ei bine, aş putea pune pariu cu oricine că noutăţile la Dinamo se vor chema Muşat, Scarlatache, Goian (Lucian, nu Dorin!) şi toţi ăilalţi daţi pe la tot felul de echipe să nu ruginească de tot bieţii băieţi. De unde toată această paranoia a declaraţiilor conducătorilor, patronilor de cluburi? Probabil că totul vine din această paranoia românească în care nimeni nu mai pune preţ pe ce spune, pe ce se spune.


 Nu vreau să cad în această boală românească, aşa că multă vreme, sau măcar până când lucururile se vor mai limpezi, nu voi mai scrie despre fotbal. Ultimul lucru pe care îl spun acum, în prag de vară, vacanţă şi plecarea multora cu pluta, este că miercuri, cu Bosnia, va fi probabil ultimul meci al antrenorului naţionalei noastre, Luc cel mic. Şi asta, indiferent de rezultat. Care, credeţi-mă pe cuvânt, nici el nu va fi unul care să ne facă să mai avem ceva şanse.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul