Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Facebookul de azi, Enciclopedia de mâine sub pălăria Bookfestului de mai

        Valeria Popescu

Salonul Internaţional al Cărţii Bookfest 2011 s-a ţinut săptămâna trecută, zi de vară până-n seară, 12 ore pe ceas, de la 10 dimineaţa deschizându-şi copertele. Titluri aşteptate, cititori la cozi pentru autografe – până aici, toate vechi şi gen proxim. Iată, însă, câteva dintre diferenţele specifice.


 Să începem cu un început: la Editura Polirom, semnalăm debutul în proză al poetului Bogdan O. Popescu, cu volumul Viaţă de aruncat. Acelaşi Polirom a lansat o carte a maestrului criticii de film din România, realizatorul de televiziune Tudor Caranfil – Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei, vol. 4, De la „A noastră-i libertatea” la „Pe aripile vântului” (1931-1939). Volumul IV al cărţii analizează „soluţiile” de jonglare cu posibilităţile tehnice ale filmului. Maestrul Tudor Caranfil a iniţiat în anii ’60 „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii din România.


 Continuăm seria maeştrilor, care fac, în cel mai curat sens al cuvântului, Cultură în ţara asta, cu enciclopedicul Solomon Marcus. Editura Paralela 45 a adunat cele cinci volume ale Paradigmelor universale de Solomon Marcus, apărute în ultimii şase ani, şi a propus ediţia lor integrală.


Cercul virtuos, de H. Salem, este o reeditare postumă. Apariţia acestui titlu este o mărturie tipică asupra cenzurii ceauşiste – cartea a apărut în 1986, a fost oprită de la difuzare, a reapărut în anul 1987 la Editura Cartea Românească într-o formă acceptată de autorităţi şi acum a fost reeditată la Tritonic, sub îngrijirea Luciei Verona. După un sfert de secol, Cercul virtuos al lui H. Salem este la al treilea avatar, dar poate cel mai adevărat şi mai viu.


 Cea mai nouă traducere din seria de autor Herta Muller a fost prezentată de Humanitas Fiction – Omul este un mare fazan pe lume, apărut în 1986, în Germania, cu un an înainte ca scriitoarea să emigreze. Traducătoarea cărţii este Corina Bernic.


 Primul scriitor român publicat în colecţia „Strada Ficţiunii” de la Editura ALL, Adrian Voicu, a adus la Bookfest cea mai nouă carte a lui, romanul de aventuri Nepovestitele trăiri ale templierilor români. Din morala Evului Mediu, autorul păstrează adesea consemnata teamă de sânge a bărbatului – un personaj mărturiseşte că nu mai poate asista la execuţii de când i s-a făcut rău la naşterea unui prunc. Firul ce îl leagă pe Eros de Thanatos este calea pe care îşi pune Adrian Voicu personajele să iubească, să trădeze, să călătorească şi să spioneze în aşternuturi şi la curţi regale, dar şi să... ucidă. Romanul are o mare putere imagistică, pe alocuri specifică decupajului cinematografic de acţiune. Nepovestitele trăiri ale templierilor români, prezentate de autor ca fiind nimic altceva decât „un hohot de râs”, mai fac o trimitere la clasicismul romanesc – devenirea unuia dintre personajele principale, Kremvurşt, transformă cartea într-un Bildungsroman.


Ediţia din acest an a Bookfestului a avut Ungaria invitată de onoare. Remarcabilă a fost prezenţa lui Bodor Ádám. Cititorii au asistat, în penultima zi de târg, la o discuţie aplicată şi consistentă despre literatură, la dialogul dintre Bodor Ádám şi Denisa Comănescu. Distinsa editoare şi scriitoare a provocat răspunsuri ce au tulburat, din partea autorului maghiar, născut la Cluj şi emigrat din 1982 în Ungaria. Bodor Ádám a fost distins cu cele mai importante premii culturale din ţara vecină şi a fost tradus în 20 de limbi.


 Viaţa, cu toate ale ei, până la capăt, a respirat pe mai toate rafturile. Una dintre cele mai căutate cărţi de la standul ALL a fost Magazinul de sinucideri, de Jean Teulé. Editura Artemis l-a omagiat pe Fănuş Neagu şi a readus în atenţia cititorilor Cartea cu prieteni. Editura Trei a prezentat la Bookfest 2011 un volum al regretatului critic de film Alex. Leo Şerban, Alte camere, alte glasuri de ieri. Omniprezentul Facebook, ieri – o glumă adolescentină, azi – un must have cotidian, a devenit subiect sub semnătura lui Alexandru-Brăduţ Ulmanu. Jurnalistul a semnat Cartea feţelor, cu subtitlul Revoluţia Facebook în spaţiul social, volum apărut la Humanitas.


 Jocurile de noroc, dulce-amărui-costisitor păcat, au intrat pe uşa Bookfestului, chiar cu permis de la două edituri: ALL – Poker în infern, de Florian Lafani şi Gautier Renault, şi Cartea Românească – Poker, de Bogdan Coşa.


Bookfest este un proiect iniţiat în anul 2006 de Asociaţia Editorilor din România, pentru a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere şi pentru a răspunde nevoii de informare a publicului.
Bookfest – add as friend!

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul