Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

In Memoriam

        

Uniunea Scriitorilor din Romā­nia şi Asociaţia Scriitorilor Bucu­reşti anunţă, cu deosebită tristeţe, īncetarea din viaţă a dramaturgului Paul Everac.


Paul Everac, pe adevăratul său nume Petre Constantinescu, s-a născut īn Bucureşti la 23 august 1924. A ab­solvit Facultatea de Drept din Bucu­reşti. A fost, succesiv, şef de secţie la Agenţia CEC din Hălmagiu, muzeo­graf la Buzău şi Sighişoara, cantaragiu la Satu Mare, jurisconsult la Īntreprinderea Forestieră din Mălini, şef de protocol la Marea Adunare Naţională, director general al Televiziunii Romā­ne, director al Institutului Romān de Cultură şi Cercetare Umanist㠄Nico­lae Iorga” de la Veneţia, preşedinte şi fondator al Fundaţiei „Steaua Carpa-tină”.


Paul Everac a fost un dramaturg extrem de prolific, fiind autorul a peste 120 de piese, a scris, de asemenea, poezie şi eseuri. A colaborat la nume­roase reviste: Contemporanul, Viaţa Romānească, Luceafărul, Tribuna, Ramuri, Scānteia, Adevărul literar şi artistic, Curierul Naţional. Īn 1948 a scris prima sa operă literară, poemul dramatic Robinson, o căutare patetică a lui Dumnezeu. Cea dintīi piesă tipă­rită, Logodnă, a apărut īn 1962. A de­butat pe scenă cu piesa Poarta, īn 1959, jucată la Iaşi, apoi la Ploieşti, Piteşti, Sibiu. Printre cele mai cunoscute şi mai reprezentate scenic piese ale sale, unele cunoscīnd sute de repre­zentaţii, sīnt: Ştafeta nevăzută (1964), Cititorul de contor (1973), Viaţa e ca un vagon? (1973), A cincea lebădă (1978), Un pahar cu sifon (1979), Cartea lui Ioviţă (1983).


Pentru activitatea sa literară, Paul Everac a primit numeroase premii, decernate de Ministerul Culturii, Uni­unea Scriitorilor, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, Academia Romānă. Īn 1986 i s-a acordat Premiul Uniunii Scriito­rilor pentru īntreaga activitate. A fost un neobosit militant pentru reprezen­tarea dramaturgiei romāne contemporane şi a iniţiat mai multe spectacole-lectură cu piese noi. A fost, īn anii ’80, secretarul Secţiei de Dramaturgie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.


Prin dispariţia lui Paul Everac, dramaturgia romānească suferă o dureroasă pierdere.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul