Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Gala Poeziei Romāneşti, Ediţia I – „Lista lui Manolescu”

        

Mare succes de public


O sală arhiplină, receptivă şi chiar entuziastă pe-alocuri a aplaudat, sīmbătă, 19 noiembrie 2011, de la ora 17.00 la ora 19.10, cei 26 de poeţi din „Lista lui Manolescu”, pe amfitrion, ca şi pe Ion Caramitru, cel care a recitat īn deschidere elegia a 10-a de Nichita Stănescu şi, īn final, un poem de Marin Sorescu. Unii poeţi au depăşit cele trei minute alocate prin īnţelegerea anterioară, dar nimeni nu s-a supărat. Dimpotrivă.


Cei care au stat pe trepte şi strapontine nu au regretat, cei care nu au avut loc nici acolo au putut vedea un montaj de 100 de minute din cele 130 ale Galei īn ziua de 1 decembrie de la ora 22.10 pe TVR Cultural.


Prezenţa la o gală de poezie a unui public ce a depăşit 800 de persoane cīt este capacitatea sălii Ateneului reprezintă un succes īnsemnat al organizatorilor, dar şi un semn de īncredere īn competenţa selecţionerului.


„Lista lui Manolescu” de la Gala Poeziei Romāneşti, ediţia I, a fost secretă, publicul aflīnd-o pe măsură ce criticul īi numea pe poeţi, aceştia īşi susţineau recitalul şi apoi luau loc īn fundalul scenei. Ordinea lor, de mai jos, este cea īn care au citit, „strigaţi” de amfitrion.


Au citit pe rīnd: Ana Blandiana, Mihail Gălăţanu, Teodor Dună, Ion Mureşan, Horia Gārbea, Liviu Ioan Stoiciu, Ioana Nicolaie, Dinu Flămānd, Nora Iuga, Leo Butnaru, Daniel Bănulescu, Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Adrian Popescu, Traian T. Coşovei, Nichita Danilov, Robert Şerban, Vasile Dan, Varujan Vosganian, Florin Iaru, Ioan Es. Pop, Aurel Pantea, Nicolae Prelipceanu, Adrian Alui Gheorghe, Marta Petreu, Gabriel Chifu.Ecouri emoţionante


Pe blogul său, poetul Liviu Ioan Stoiciu a publicat o relatare emoţionantă a Galei, īnsoţită de fotografii relevante. Poetul „Fanionului” scrie printre altele: „Sunt impresionat şi acum de Gala Poeziei Contemporane, (...) mă şi tem să mă gāndesc. Totul a fost ca-n poveşti – aula mare a Ateneului bucureştean arhiplină! Aţi citit bine, arhiplină, la Gala Poeziei Contemporane! N-am pomenit de cānd sunt. De cānd am sosit la Ateneu, cu jumătate de oră īnainte de a īncepe Gala, afară, īn faţa intrării īn Ateneu era o coadă neverosimilă, cotită, pe mai multe rānduri, care ajungea pānă pe alei şi trotuare… Nu-mi dau seama cum a fost posibil să vină atāta public, Nicolae Manolescu a mulţumit la final lui Gabriel Chifu, māna lui dreaptă la Uniunea Scriitorilor. Sincer, jos pălăria!”.


O participantă, profesoara Camelia Săpoiu de la Liceul „E. Lovinescu”, venită cu un mare număr de colegi şi elevi, a postat impresii de spectator pe blogul ei. Relevante şi ele. Iată cīteva: „La ce bun... poezia?, a rostit retoric lordul Manolescu īn deschiderea Primei Gale a Poeziei Contem­porane. (...) Ca să umple Ateneul Romān, a răspuns Ana Blandiana. Răspuns de poetă adevărată. POEZIA a umplut sala īn toate ungherele şi auzul şi neauzul nostru.


Ca să īnţelegeţi īn ce atmosferă s-a desfăşurat Gala, presupunānd că deja cunoaşteţi eleganţa sălii Ateneului Romān, imaginaţi-vă toate locurile ocupate, plasaţi apoi pe scenă, īn partea stāngă, muzica ireală a unui cvartet de corzi. Centrul scenei a fost ocupat de cei 26 de poeţi care au alcătuit Lista lui Manolescu, invitaţi, pe rānd, pe scenă, de amfitrionul evenimentului”.


După gală, localurile din zona Pieţei Palatului s-au um­plut de scriitori şi de prieteni ai lor. Preferinţele celor pe care i-am ascultat s-au īndreptat mai ales către „clasicii” Mircea Dinescu şi Ana Blandiana.


Televizarea Galei, īnregistrare cu montaj, a fost difuzată pe 1 decembrie ora 22.10 la TVR Cultural. La radio s-a transmis īn direct, se pare că s-a auzit foarte bine. Şi TVR a preluat sunetul prin Radio Romānia.Să nu uităm partenerii Galei!


Gala Poeziei Romāneşti, manifestare literară de o anvergură fără precedent īn ultimii 20 de ani, a fost posibilă prin sprijinul financiar oferit de Ministerul Culturii şi al Patrimoniului Naţional şi prin aportul coproducătorilor: TVR şi Societatea Romānă de Radio care au transmis gala. Par­teneri media au fost Jurnalul Naţional, Adevărul, Romānia literară, Luceafărul de dimineaţă.Poeţii recitatori şi poeţi spectatori


La Gala Poeziei Romāneşti de sīmbătă de la Ateneu, din public au lipsit mai ales poeţii care nu s-au aflat, se īntīmplă, printre cei 26 care au urcat pe scenă. Unii, invitaţi explicit, au spus, la fel de explicit, că nu vin dacă nu sīnt şi ei pe listă (a lui Manolescu, fireşte). Alţii au absentat īn tăcere.


„Admitem cazul că e ocupat”, zicea, deloc inocent, Ilie Moromete despre voiajorul Victor Bălosu care nu mai „ieşea” la sapă. Dar, din peste 300 de membri, cīţi are secţia de poezie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, atīţi oameni ocupaţi sīmbătă seara? Interesul poeţilor pentru poezia confraţilor s-ar cuveni să fie mai mare. Apoi, poeţii se mai miră că nici pe ei, la rīndul lor, nu-i citesc şi nu-i ascultă, cīnd recită, colegii.


Demni de stimă sīnt poeţii care, nefiind pe listă, au venit să-şi asculte confraţii. Am remarcat cīţiva, dar, fiind lume multă, unii īmi vor fi scăpat. Printre cei pe care i-am īntīlnit: Stoian G. Bogdan, Diana Iepure, Florica Bud, Gh. Vlad, Anca Mizumschi, Răzvan Ionescu, Cristian Pavel, Valeriu Mircea Popa, Crista Bilciu.Privire spre viitor


Gala Poeziei Romāneşti a reprezentat a doua parte a proiectului Uniunii Scriitorilor de promovare a poeziei īn spaţiul public, prima parte fiind Turnirul poetic „Cununa de lauri” de la Muntele Olimp. Īn anul 2012, filiala USR Cra­iova, echipa cīştigătoare a turnirului, se va angaja īntr-o competiţie poetică avīnd ca partener o altă filială īntr-un loc cu tradiţie culturală. Apoi, un nou critic selecţioner va fi desemnat pentru a alege poeţii ce vor citi la a doua ediţie a Galei. (Reporter)


 

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul