Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Strălucire, impetuozitate şi farmec

        Irina Budeanu

Închideţi ochii pentru o clipă şi încercaţi acest exerciţiu de imaginaţie: o actriţă, dăruită întru totul artei scenice, vibrând pentru fiecare cuvânt, pentru fiecare gând, care a ţesut zeci de ani, precum Penelopa, firul de aur al speranţei şi al iubirii. În urmă cu mai mulţi ani, actriţa despre care vă vorbesc a avut un moment de graţie, o întâlnire aproape iniţiatică. Marele regizor Silviu Purcărete a luat-o în celebrul lui spectacol Danaidele, iar din acel moment viaţa ei s-a schimbat pentru totdeauna. Pentru ea, Danaidele nu a fost doar spectacolul vieţii ei profesionale, ci chiar spectacolul existenţei ei. A plecat cu Danaidele prin întreaga lume, dar, la un moment dat, mirajul Americii a cucerit-o atât de mult, încât a hotărât să rămână în ţara tuturor posibilităţilor. Aventura ei a fost de-a dreptul nebunească, pentru că a rămas la New York, fără să ştie pe nimeni, fiind nevoită să ia totul de la capăt. O tânără fetiţă firavă, la vremea aceea, un pumn de pasiune, entuziasm şi ardoare, cu vise uria­şe, doar Hollywood-ul era atât de aproape.


După alţi zece ani, răstimp în care minunea cu ochi mari  a traversat o serie de experienţe mai mult sau mai puţin plăcute, neuitând însă nici un moment jurământul artistic pe care l-a făcut la absolvirea Facultăţii de Teatru – a reuşit să-şi înfiinţeze propria companie de teatru în inima Californiei şi să joace pe scene prestigioase din America şi Canada –, a revenit acasă. Nu oricum, ci cu dorinţa arzătoare de a se urca pe scena românească, de a întâlni publicul de acasă, de a mirosi „firul de iarbă verde” care n-are egal în lume. Rezultatul? O reuşită de excepţie. Întreaga ei odisee existenţială a aşezat-o pe hârtie şi, astfel, s-a născut un text plin de sensibilitate, umor şi accente dramatice, intitulat Iubeşte-mă... America! Cu acest spectacol a participat la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa, culminând cu reprezentaţii la „Lincoln Center” din New York. Pe scena teatrului canadian, s-a impus ca actriţă şi dramaturg, câştigând importante premii pentru actorie şi dramaturgie. Debutul ei hollywoodian a fost anul trecut la „The Magic Castle” în showul de varietăţi The Big IF, unde a jucat alături de cunoscutul magician-actor Brandon Scott. „O actriţă cu entuziasm contagios şi cu un registru actoricesc de excepţie”, „o luminoasă actriţă şi dramaturg, care se simte acasă în lumea Teatrului şi duce cu ea Arta Dramatică Românească oriunde în lume”... iată doar câteva pertinente aprecieri culese din cronicile scrise în America şi în Romania despre această actriţă/dramaturg care insuflă spectatorului dorinţa de a fi alături de ea în acest one woman show de excepţie, Iubeşte-mă... America!


Prima dată am văzut acest recital al Claudiei Motea – căci ea este actriţa care a „ars” şi „arde” pentru scândura scenei – în cadrul Festivalului Hyperion, unde a luat Marele Premiu pentru cel mai bun one wo­man show. După aceea, Claudia s-a zbătut să-i convingă pe regizori şi pe directorii de teatru că spectacolul ei merită să fie văzut de cât mai multă lume. Împreună cu regizorul Al. G. Croitoru, Claudia Motea a lucrat zeci şi zeci de ore la rafinarea spectacolului. Rezultatul? De fiecare dată se năştea sub ochii spectatorilor – fie la Craiova, fie la Deva, fie la Curtea de Argeş, Piteşti sau mai ştiu eu în ce loc de prin ţară – o nouă versiune a recitalului Iubeşte-mă... America! 


Pe lângă recitalul teatral propriu-zis al Stelei, alter-ego-ul Claudiei Motea, există şi un recital cinematografic, căci replicile personajelor pe care le interpretează (opt personaje în total, cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani, dintre care le amintesc pe Mama, Mătuşa, Bunica, Ghicitoarea, Jenny) sunt proiectate pe un ecran, în fundal rulând imagini sugestive din ţara celui care l-a dat pe William Faulkner. Am avut prilejul să vizionez acest spectacol-recital teatralo-cinematografic chiar la premiera bucureşteană. Noutatea absolută a fost că spectacolul s-a jucat la Cinema Corso, fiind un proiect al României Film (director: Marius Iuraşcu), care îşi doreşte să revigoreze sălile de cinema şi, totodată, să aducă teatrul mai aproape de film. Un proiect extrem de ambiţios şi original – el va continua şi în cursul lunii decembrie – care merita pe afiş o actriţă cum este Claudia Motea. De ce ar fi bine să nu rataţi spectacolul ei? Pentru că, timp de o oră, o să uitaţi de toate micile şi marile necazuri ale vieţii. Farmecul, feminitatea, talentul, harul Claudiei, care cu un ochi râde şi cu un ochi plânge, este cea mai bună terapie împotriva tristeţilor şi depresiilor noastre cotidiene.


Iubeşte-mă... America! aduce în faţa publicului, în lumina reflectoarelor o actriţă pentru care raţiunea de a fi este teatrul. Fi­rescul, spontaneitatea – care, de fapt, ascunde o muncă teribilă, aplombul, dicţia impecabilă, stăpânirea inspirată a registrului comic, dar şi a celui dramatic, sunt tot atâtea atuuri ale acestui spectacol vibrant şi emoţionant.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul